Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Κρίση ελαιόλαδου: «Οι διαρρήκτες δεν ψάχνουν πλέον κοσμήματα, αλλά... υγρό χρυσάφι»

Οι διαρρήκτες στοχεύουν πλέον το ελαιόλαδο και όχι τα κοσμήματα, με την κρίση του ελαιολάδου να εντείνεται σε ολόκληρη την ΕΕ και τις τιμές να παίρνουν την ανιούσα 

Σχεδόν 37 τόνοι ελαιολάδου, αξίας άνω των 368.000 ευρώ, εκλάπησαν την περασμένη εβδομάδα από τις αποθήκες συνεταιρισμού στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και οι ντόπιοι υποψιάζονται ότι υπεύθυνοι είναι άνθρωποι εκ των έσω. Ακόμα 100 λίτρα ελαιόλαδου «έκαναν φτερά» από αποθήκη στη Μεσσηνία. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι διαρρήκτες παραβίασαν μια σιδερένια πόρτα στον Πολύγυρο, ενώ στη Μεσσηνία εξουδετερώθηκε ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας.

«Το ελαιόλαδο έκανε φτερά. Έμεινε ελάχιστο στις αποθήκες», λένε οι αγρότες στον Πολύγυρο. «Ξαφνικά την Δευτέρα ο ελαιοπαραγωγοί που πήγαν στις αποθήκες αντιλήφθηκαν ότι δεν έμεινε σταγόνα στις δεξαμενές. Την επόμενη ημέρα ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε την κλοπή του ελαιόλαδου και σταδιακά το λάδι πουλήθηκε στη συνέχεια μέσω του συνεταιρισμού καθώς και με άλλους τρόπους. Πιστεύουμε ότι η κλοπή έγινε από ανθρώπους που γνώριζαν αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιοι ακριβώς είναι υπεύθυνοι», λέει ο δικηγόρος του συνεταιρισμού, Θανάσης Γιοβανούδας στον Guardian.

Η κλοπή σημειώθηκε μετά από μια πολύ κακή παραγωγικά χρονιά που έχει προκαλέσει την αλματώδη αύξηση των τιμών του ελαιόλαδου. «Οι τιμές πέρυσι αυξήθηκαν κατά 200% εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής και όπως καταλαβαίνουμε όλοι παίζονται πολλά χρήματα τώρα», υποστηρίζει ο Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ).

«Πλέον, στόχος των διαρρηκτών δεν είναι τα ακριβά κοσμήματα αλλά το ελαιόλαδο. Στη βόρεια περιοχή του νομού έχουν διαπιστωθεί διαρρήξεις σε σπίτια όπου στόχος είναι οι αποθήκες, ενώ παρατηρούνται πλέον και κλοπές ελαιόλαδου από τα νεκροταφεία», λένε στη Μεσσηνία.

Κλοπές ελαιόλαδου σημειώνονται και στην Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο 16 άτομα συνελήφθησαν για την κλοπή 19 τόνων ελαιόλαδου και σύμφωνα με τις αρχές, η σπείρα είχε κάνει επιδρομή σε έξι φάρμες στα περίχωρα της Μαδρίτης.
Η χώρα μας είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός στην Ευρώπη μετά την Ισπανία και την Ιταλία και η φετινή σοδειά αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με άλλες χρονιές.




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!
ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: