Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Έλλειψη σιδήρου: Τι να κάνετε για να μην εξελιχθεί σε σιδηροπενική αναιμία

Η έλλειψη σιδήρου εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, οδηγεί προοδευτικά σε σιδηροπενική αναιμία, επηρεάζοντας σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού και προκαλώντας, σωματική και πνευματική κόπωση, πονοκεφάλους, συχνές λοιμώξεις, απώλεια μαλλιών και πολλές άλλες διαταραχές. 

Αποτελεί τη συχνότερη μορφή δυσθρεψίας σήμερα, επηρεάζοντας περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας 18-50 ετών στην Ελλάδα.

Ο Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Παν/μιου Ιωαννίνων, σε επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε η BIONAT για τη σημασία της διατήρησης σωστών επιπέδων σιδήρου και την έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου, στο πλαίσιο της αυτοφροντίδας, αναφέρθηκε στον πολλαπλό ρόλο του σιδήρου στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, καθώς και τις συνέπειες της έλλειψής του.

Ειδικότερα, ο σίδηρος συμμετέχει καταλυτικά σε πολλές θεμελιώδεις λειτουργίες του οργανισμού, όπως τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και των ερυθρών αιμοσφαιρίων για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, την κίνηση των μυών, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μεγαλύτερα ποσοστά σιδηροπενίας οι γυναίκες

Ο κ. Λυμπερόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι οι καθημερινές ανάγκες των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με αυτές των ανδρών, ενώ παράλληλα οι γυναίκες εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σιδηροπενίας, κυρίως λόγω της εμμηνορρυσίας, της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Το 37% των γυναικών παγκοσμίως, το 40% των γυναικών σε κύηση και το 35% των γυναικών που αθλούνται συστηματικά εμφανίζουν σιδηροπενία. Η λύση είναι η από του στόματος λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, τα οποία όμως, συχνά δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Η αποτελεσματική απορρόφηση εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, τα οποία ακόμη και αν έχουν υψηλή συγκέντρωση θειϊκού σιδήρου, δεν απορροφώνται όσο απαιτείται, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες οδηγούν συχνά στη διακοπή της χρήσης τους, με συνέπεια να μην αντιμετωπίζεται επαρκώς η σιδηροπενία» συμπλήρωσε ο κ. Λυμπερόπουλος.

Σίδηρος και εγκυμοσύνη

Η σημασία του σιδήρου σε όλο τον κύκλο της ζωής της γυναίκας αναλύθηκε από την Ελένη Τσουκαλά, Μαία, Προϊσταμένη Προγεννητικής & Μεταγεννητικής Φροντίδας, ΙΑΣΩ.

Η κα Τσουκαλά επεσήμανε ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε αρνητικό ισοζύγιο σιδήρου, με τις ανάγκες τους σε σίδηρο να αυξάνονται συνεχώς όσο αθροίζονται οι διαδοχικές απώλειές του με την έμμηνο ρύση, με κορύφωση στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

Οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας συνεπεία των μεγαλύτερων αναγκών σε σίδηρο και φυλλικό οξύ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Μία στις τρεις μη έγκυες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχει σιδηροπενική αναιμία, της οποίας προηγείται η παρατεταμένη έλλειψη σιδήρου. Η αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες εμφάνισης αναιμίας κατά την περίοδο της λοχείας και για μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όχι μόνο της μητέρας αλλά και του βρέφους».

Εγκυμοσύνη και φυλλικό οξύ

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνονται οι ανάγκες του γυναικείου οργανισμού σε φυλλικό οξύ, η ανεπάρκεια του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένους τύπους γενετικών ανωμαλιών του βρέφους, όπως ανωμαλίες του σπονδυλικού σωλήνα (spina bifida) και χαμηλό βάρος γέννησης.

Έλλειψη σιδήρου προκαλείται επίσης και από την εντατική άθληση, όπως επεσήμανε η Άλκηστη Αβραμίδου, Αθλήτρια, Αρχηγός Ομάδας Πόλο Γυναικών Ολυμπιακού, η οποία παρουσίασε την αναγκαιότητα της επάρκειας σιδήρου από την οπτική του επαγγελματία αθλητή και γενικότερα των ατόμων που αθλούνται συστηματικά.

Αναφερόμενη στις γυναίκες που αθλούνται επαγγελματικά, υπογράμμισε ότι ο οργανισμός τους καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί στην πρόσθετη φυσική καταπόνηση της σωματικής άσκησης ταυτόχρονα με την ανάγκη να διαχειριστεί το καθημερινό στρες που αντιμετωπίζει κάθε σύγχρονη γυναίκα. Η κα Αβραμίδου τόνισε πως «κατά την άθληση, ειδικά όταν είναι έντονη, οι ανάγκες παραγωγής ενέργειας είναι τεράστιες. Ειδικά οι γυναίκες, χρειαζόμαστε έναν καθημερινό σύμμαχο για να αποδίδουμε το 100% του εαυτού μας τόσο στον αθλητισμό, όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητές μας».

Μια νέα καινοτομία στην αγορά των συμπληρωμάτων σιδήρου έρχεται να προσφέρει στα άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου και κυρίως, στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η εταιρεία ΒΙΟΝΑΤ, παρουσιάζοντας τη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής Active Iron, με την πατενταρισμένη τεχνολογία και την πρωτοποριακή σύνθεση, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Τα διεθνώς πολυβραβευμένα προϊόντα Active Iron, Active Iron for Women και Active Folic είναι πλέον διαθέσιμα στην Ελλάδα, επιτρέποντας στις γυναίκες – αλλά και τους άνδρες – που έχουν μια δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα και θέλουν να διατηρούν υγιές σώμα και πνεύμα, να είναι κάθε μέρα…active!

Η Σοφία Νάσιου, Head of Strategy & Corporate Development, BIONAT, προχωρώντας στην παρουσίαση της σειράς Active Iron, εξήγησε ότι η καινοτόμος σύνθεση του Active Iron και Active Iron for Women και η πρωτοποριακή, πατενταρισμένη τεχνολογία Active, επιτρέπουν στον σίδηρο να μεταφέρεται ακέραιος στο πιο ενεργό σημείο απορρόφησης του, στο ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου (DMT-1).

Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται διπλάσια απορρόφηση σιδήρου σε σχέση με τα κλασικά σκευάσματα θειϊκού σιδήρου, ενώ εννέα στα δέκα άτομα που το χρησιμοποιούν δεν αναφέρουν καμία ανεπιθύμητη ενέργεια, ακόμη και όταν το λαμβάνουν με άδειο στομάχι. Ο λόγος είναι ότι η στοχευμένη απορρόφηση βοηθά επίσης στην μείωση του ερεθισμού του στομάχου από τον σίδηρο.



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: