«Μόλις πιεις ένα ποτήρι, το αλκοόλ απορροφάται γρήγορα στο αίμα και κινείται σε όλο σου το σώμα» λέει στο Bustle η Dr. Neha Pathak, ιατρική συντάκτρια του WebMD. «Μια μικρή ποσότητα απορροφάται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του στόματός σoυ, αλλά τα περισσότερα απορροφούνται στην κυκλοφορία του αίματος από το στομάχι και το λεπτό έντερο».
Περίπου το 20% διαλύεται στο στομάχι, ενώ το υπόλοιπο χωνεύεται στο λεπτό έντερο. Το ήπαρ διασπά το αλκοόλ με ρυθμό περίπου ένα ποτό ανά ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι τη στιγμή που θα ξυπνήσεις το επόμενο πρωί, το ένα ποτό σου θα έχει ήδη υποβληθεί σε πλήρη επεξεργασία.
Αλλά δεν επεξεργάζονται όλοι το αλκοόλ με τον ίδιο τρόπο ή με την ίδια ταχύτητα. Οι επιδράσεις του αλκοόλ μετά από μια περίοδο 24 ωρών, λέει η Dr. Pathak, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα το σώμα σoυ μπορεί να διαλύσει το αλκοόλ, αν το ήπιες με άδειο στομάχι, πόσο γρήγορα το ήπιες και από την ανοχή σου. Εάν πίνεις ένα κρασί μία φορά στο τόσο, είναι πιθανόν να νιώσεις τα αποτελέσματα γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με κάποιον που πίνει ένα Chardonnay μετά τη δουλειά μερικές φορές την εβδομάδα. Και έχοντας μάλιστα φάει προηγουμένως, ιδιαίτερα λιπαρά τρόφιμα, το στομάχι σου θα καθυστερήσει να διασπάσει το ποτό που ήπιες.
Ο τύπος του κρασιού που επιλέγεις μπορεί να επηρεάσει και τις αντιδράσεις σου. Εάν είσαι πολύ ευαίσθητη στις ισταμίνες του κόκκινου κρασιού - το κόκκινο μπορεί να έχει έως και 200% περισσότερες ισταμίνες από το λευκό - τότε μπορεί να καταλήξεις να έχεις πονοκέφαλο σε περίπου 15 λεπτά, ακόμη και μετά από ένα ποτό.
Ωστόσο, τα κόκκινα κρασιά έχουν πλεονεκτήματα. «Οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί προκαλούν την απελευθέρωση του οξειδίου του αζώτου, το οποίο θα μπορούσε να χαλαρώσει το στομάχι σου και να βοηθήσει στην πέψη», λέει στο Bustle η Dr. Natasha Bhuyan.
Μπορεί να αισθανθείς αύξηση στον καρδιακό ρυθμό και αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, αλλά η επιστήμη λέει ότι θα εξαφανιστούν αρκετά γρήγορα. «Για μικρές ποσότητες αλκοόλ, πιθανότατα δεν θα προκληθούν δραστικές αλλαγές την επόμενη μέρα, αλλά μερικές μελέτες έχουν δείξει μια ήπια αύξηση της αρτηριακής πίεσης το επόμενο πρωί», λέει η Dr. Pathak.
Οπότε ακόμα και ένα ποτήρι κρασί θα μπορούσε πραγματικά να κάνει κουραστική την επόμενη μέρα σου. «Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου, οπότε μπορεί να είσαι πιο κουρασμένη την επόμενη μέρα» λέει η Pathak. Ένα ποτήρι κρασί, φαίνεται, ότι δεν θα σε επηρεάσει πολύ όταν ξυπνήσεις το πρωί, αλλά εάν έχεις πονοκεφάλους και στριφογυρνάς όλη τη νύχτα ή απλά δεν αισθάνεσαι καλά, ίσως να πρέπει να συνομιλήσεις με τον γιατρό σου.
0 σχόλια: