Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Εθισμός στην σοκολάτα.. Υπάρχει;


Η έντονη επιθυμία για σοκολάτα είναι κάτι πολύ κοινό, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα αυτές οι ισχυρές παρορμήσεις για αυτό το τρόφιμο να χαρακτηριστούν εθισμός;
Γενικά, η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα οφείλεται κυρίως σε εξωτερικά ερεθίσματα και στην συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, παρά σε πραγματική ανάγκη. 

Έχουμε την τάση, συγκεκριμένες καταστάσεις όπως ανία, άγχος, κατάθλιψη ή απλά μια κακή ψυχολογική κατάσταση να τις αντιμετωπίζουμε με την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου.

Το πιο πιθανό τρόφιμο, δεν είναι άλλο βέβαια από την σοκολάτα με πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση του τις γυναίκες. Και στην καθ’ ημέρα πράξη, περισσότερο οι γυναίκες περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «Chocoholics». 

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Όταν τρώμε γλυκά και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, εκκρίνεται η γνωστή πλέον «ορμόνη της ευτυχίας», σεροτονίνη. 

Αυτός είναι και ο λόγος που η σοκολάτα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν τα έντονα συμπτώματα πριν από την εμμηνόρροια ή κατά την διάρκειά της.

Η σοκολάτα περιέχει πολλά βιολογικά ενεργά συστατικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορές όμοιες με εκείνες εθιστικών ουσιών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε στη Φινλανδία διαπίστωσαν ότι οι αυτοαποκαλούμενοι εθισμένοι στη σοκολάτα εμφάνισαν μια αρνητική διάθεση και αυξημένο άγχος όταν τους αφαιρέθηκε η επιλογή της σοκολάτας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ομοιότητες στις αντιδράσεις των ατόμων απέναντι στην σοκολάτα, σε άλλα στοιχεία της διατροφής και στις ναρκωτικές ουσίες, σε γενικές γραμμές οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σοκολάτα δεν είναι ένας αληθινός εθισμός. Η απάντηση που δίνεται είναι ότι ο συνδυασμός των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της σοκολάτας όπως η γλυκύτητα, η υφή, το άρωμα, οι θρεπτικές και χημικές της ουσίες, σε συνδυασμό με τις ορμονικές εναλλαγές της διάθεσης, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τους πόθους για την αμαρτωλή σοκολάτα.

Συμβουλές για να χαλιναγωγήσετε τη λαχτάρα σας

Αν μπορείτε να ικανοποιήσετε τον πόθο σας μόνο με ένα μικρό σοκολατάκι, τότε είστε σε αρκετά καλό στάδιο. Αν δεν είστε τόσο τυχεροί:

Ανακαλύψτε αν η επιθυμία είναι συναισθηματική: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ποθούν συγκεκριμένα τρόφιμα. Μπορεί συχνά να σχετίζεται με αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, κατάθλιψη ή έντονη συναισθηματική φόρτιση.

 Αν μπορείτε να προσδιορίσετε τους πραγματικούς λόγους, τότε δοκιμάστε μια άλλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενσωματώστε μικρές μερίδες σοκολάτας στη συνήθη διατροφή σας, αντί να περιορίσετε τον εαυτό σας: Μέτρο είναι το κλειδί. 

Μια ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα μέσα σε μισή ώρα από την κατανάλωση ενός γεύματος, νικούν σταδιακά τον πόθο τους.
Εάν αισθάνεστε ότι βαριέστε και η σοκολάτα σάς αλλάζει τη διάθεση τότε: Πηγαίνετε για έναν περίπατο, καλέστε έναν φίλο σας ή διαβάσετε ένα βιβλίο. Εάν μπορείτε να πάρετε το μυαλό σας από τα τρόφιμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η επιθυμία θα περάσει.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα υγιεινά τρόφιμα γύρω σας: Αντικαταστήστε τη σοκολάτα με φρούτα, ζελέ, μπάρα ή γιαούρτι με μέλι. Τηρήστε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή, επιλέξτε σνακ και μην αφήνετε μεγάλα διαστήματα χωρίς τροφή. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας είναι σταθερά, η επιθυμία για σοκολάτα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί.

Ενημερώστε τους φίλους σας ότι δεν επιτρέπεται η σοκολάτα στο σπίτι σας: Πληροφορήστε τους φίλους και την οικογένεια σας να μην φέρνουν γλυκά στο σπίτι σας ή ακόμα και να μην τα τρώνε μπροστά σας. Μην ντρέπεστε, να ντρέπεται όποιος δεν σας βοηθάει σε αυτή την προσπάθεια σας.

Τέλος, προσπαθήστε να αυξήσετε το επίπεδο της άσκησης: Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Δοκιμάστε και δεν θα το μετανιώσετε.
Χρησιμοποιήστε τις παραπάνω ή άλλες τεχνικές που σας βοηθούν και να θυμάστε πάντα ότι η διατροφή τα υπέρ και τα κατά τα εμφανίζει σωρευτικά και μακροπρόθεσμα. Τι σημαίνει αυτό;

50 γρ. σοκολάτας δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Σκεφτείτε όμως ότι 50 γρ. κατά μέσο όρο ημερησίως μας κάνουν 18 κιλά σοκολάτα τον χρόνο ή 109.000 θερμίδες ή 12-15 επιπλέον κιλά!
Γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος Διαιτολόγος Διατροφολόγος





ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: