Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά δουλεύεις

H ψευδαίσθηση της εργασίας και η παγίδα της προσπάθειας. Αφιερωμένο στους εργασιομανείς και τους οπαδούς της προσπάθειας.
Νομίζω πως πολλοί από εμάς θα μπορέσουν να ταυτιστούν. 

Εγώ αυτό έπαθα διαβάζοντας το κείμενο του Oliver Burkeman στο 99u.com ένα site αφιερωμένο σε ανθρώπους που απασχολούνται σε δημιουργικές δουλειές από τη διαφήμιση και το design μέχρι τα media. "Καθώς επιστρέφετε εξαντλημένοι από την δουλειά στο σπίτι και έχοντας διαγράψει αρκετές γραμμές από την to do list της ημέρας αισθάνεσθε ένα αίσθημα ικανοποίησης. Νιώθετε ότι έχετε κερδίσει το δικαίωμα να νιώσετε περήφανοι με τον εαυτό σας. Με κίνδυνο να σας χαλάσω την στιγμή, πρόκειται για ψευδαίσθηση. Όλοι μας τείνουμε να συγχέουμε την προσπάθεια με το αποτέλεσμα. Όποιος έχει ποτέ δουλέψει σε ένα δημιουργικό κλάδο ξέρει την αδιάκοπη παγίδα να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια σε δουλειές «λάντζα» αντί σε δουλειές που πραγματικά έχουν σημασία" γράφει ο Burkeman και παρακάτω εξηγεί.

Το έχουν μελετήσει οι ψυχολόγοι και του έχουν δώσει και όνομα. Λέγεται ψευδαίσθηση της εργασίας (labour illusion). "Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς θα δούμε ότι όταν κρίνουμε τη δουλειά των άλλων στην πραγματικότητα ασχολούμαστε περισσότερο με το αν εξάντλησαν τους εαυτούς τους στην προσπάθεια και όχι αν έκαναν την δουλειά γρήγορα αλλά καλά" συνεχίζει ο Burkeman παραθέτοντας την ιστορία ενός κλειδαρά που όσο γινόταν πιο γρήγορος στην δουλειά του τόσο μειώνονταν τα φιλοδωρήματα που έπαιρνε και αυξάνονταν τα παράπονα για τις τιμές του. Κάθε δουλειά του έπαιρνε πολύ λίγο χρόνο και αυτό έκανε τους πελάτες να νιώθουν εξαπατημένοι αν και η ταχύτητα θα έπρεπε να θεωρείται πλεονέκτημα για έναν κλειδαρά και όχι το αντίθετο. Επιπλέον μια έρευνα που έγινε από το Harvard Business School διαπίστωσε πως οι επισκέπτες ενός website αναζήτησης πτήσεων προτιμούσαν να περιμένουν περισσότερο για τα αποτελέσματα, αρκεί να ήταν ορατό πως το σύστημα «δούλευε σκληρά» για να εντοπίσει τα αποτελέσματα.

Το ίδιο αυτό μοτίβο επαναλαμβάνεται και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την δουλειά μας. Είναι η «παγίδα της προσπάθειας». Είναι σύνηθες να νιώθουμε πως δέκα ώρες σε emails και τηλέφωνα είναι πιο παραγωγικές από δυο ώρες βαθιάς συγκέντρωσης. Αν ρωτήσετε συγγραφείς, designers και λοιπά δημιουργικά επαγγέλματα θα σας πουν ότι αυτές οι δύο ώρες είναι τελικά που σε αποζημιώνουν -και σε χρήματα και σε ικανοποίηση. Στο βιβλίο του Mason Currey H τέχνη της ρουτίνας (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books) στο οποίο περιγράφεται η καθημερινή ρουτίνα πολλών διάσημων καλλιτεχνών και συγγραφέων διαπιστώνουμε πως κανείς τους δεν δούλευε πάνω από τέσσερις με πέντε ώρες. Η δημιουργική δουλειά δεν συνεπάγεται αίσθημα εξάντλησης. Αντίθετα μπορεί να δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας και ζωτικότητας. Συνεπώς δεν πρέπει να κρίνουμε το αποτέλεσμα της δουλειάς μας από το αίσθημα κόπωσης. Είναι απλά αποπροσανατολιστικό.

Είναι πολύ δύσκολο στον πολιτισμό μας να αποφύγουμε την «παγίδα της προσπάθειας». Ολόκληρη η κουλτούρα μας την ενισχύει. Από την παιδική μας ηλικία γονείς και δάσκαλοι μας μιλούν συνεχώς για την αξία της. Ακόμη και οι πιο αξιόπιστες μελέτες για την παραγωγικότητα εστιάζουν στο πώς να οργανωθούμε για να φέρνουμε εις πέρας τα to do lists μας και όχι στο αν οι δουλειές που έχουμε επιλέξει να συμπεριλάβουμε στην λίστα είναι οι σωστές.

Στο δια ταύτα. Ένα χρήσιμο και απλό tip είναι να τοποθετούμε τις σημαντικές δουλειές της ημέρας στην αρχή του ωραρίου μας . 

Με αυτόν τον τρόπο ακόμη και αν οι διεκπεραιωτικές δουλειές μας αποσπάσουν δεν θα έχουμε σπαταλήσει την καλύτερη ενέργεια της ημέρας σε αυτές. Και αν η δουλειά μας το επιτρέπει ας πειραματιστούμε με το να περιορίσουμε τις εργάσιμες ώρες μας. 

Ένα δεύτερο tip είναι να βάλουμε υπενθύμιση μέσα στην ημέρα για να τσεκάρουμε τις προτεραιότητες μας και να μην παρασυρόμαστε από τις ανούσιες δουλειές της ημέρας.

 Πάνω απ' όλα όμως πρέπει να θυμόμαστε. Με το να εξαντλούμε τον εαυτό μας ή να γεμίζουμε συνεχώς κάθε λεπτό της ημέρας μας δεν βοηθάμε τον εαυτό μας να περάσει παραγωγικά την ημέρα του.

 Ή για να το θέσουμε διαφορετικά ίσως τελικά για να κατακτήσουμε το αίσθημα ικανοποίησης από την δουλειά ίσως χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια απ' όση νομίζουμε.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: