Συνταγή για τούρτα με μέλι και φουντούκια
Υλικά
Για τη βάση:
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1 μέτριο αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, τριμμένα σε σκόνη
150 - 200 γρ. καρυδόψιχα καλής ποιότητας
Για την κρέμα:
6 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
90 γρ. μέλι θυμαρίσιο
25 γρ. ζάχαρη
350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ σε παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)
50 γρ. λικέρ πικραμύγδαλου (Αmaretto) ή κονιάκ
2 φύλλα ζελατίνας (10 γρ.)
100 γρ. φουντούκια, τριμμένα σε σκόνη
Μερίδες 12' - 14'
Προετοιμασία 1 ώρα Ψήσιμο 12' - 14'
Διαδικασία
Βάση: «Χτυπάμε» στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τα αλεσμένα αμύγδαλα μέχρι να «φουσκώσουν» και να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας και το αυγό. Κατεβάζουμε από το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες τουλάχιστον. Είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε από την προηγουμένη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Απλώνουμε τη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα σε πάχος 1 εκ. και σκεπάζουμε με μία άλλη λαδόκολλα έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της. Ψήνουμε για 12 - 14 λεπτά.
Κρέμα: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα λιώνουμε σε λίγο ζεστό. Βάζουμε σε ένα ανοξείδωτο, μεταλλικό μπολ τους κρόκους, το μέλι και τη ζάχαρη. Στερεώνουμε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και «χτυπάμε» το μείγμα με έναν αυγοδάρτη έως ότου «φουσκώσει» και γίνει λευκό. «Χτυπάμε» το μείγμα στο μίξερ προσθέτοντας σιγά σιγά το λικέρ. Προσθέτουμε τη λιωμένη ζελατίνα ανακατεύοντας γρήγορα και, τέλος, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα και τα τριμμένα φουντούκια.
Συναρμολόγηση: Βάζουμε σ' ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. ένα στρογγυλό κομμάτι από τη βάση. Απλώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα. Σκεπάζουμε μ' ένα δεύτερο κομμάτι από τη βάση και τελειώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο έως ότου παγώσει.
0 σχόλια: