Μπορεί να μη σας έχει χτυπήσει την πόρτα ποτέ, αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να αγνοείτε την ύπαρξή της. Η ουρολοίμωξη βρίσκεται αυτή την εποχή στο... στοιχείο της, αλλά εσείς μπορείτε να την αποφύγετε!
Αιτίες και συμπτώματα
Ουρολοίμωξη παθαίνουμε από τα μικρόβια που μπορούν να εισέλθουν στο ουροποιητικό μας σύστημα, τα οποία και πολλαπλασιάζονται. Αυτά τα μικρόβια συχνάζουν στις παραλίες, την άμμο, τις πισίνες, τα τζακούζι, τις κοινόχρηστες τουαλέτες και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όταν το άτομο έχει αδύναμο ανοσοποιητικό, δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής, παίρνει αντιβίωση ή άλλα χάπια όπως αντισυλληπτικά, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες πάσχει από διαβήτη, βρίσκεται στην εμμηνόπαυση ή χρησιμοποιεί καθετήρα.
Έτσι και τα συμπτώματα κάνουν διακρίσεις ανάλογα το φύλο και την ηλικία.
Οι νέες γυναίκες παθαίνουν συχνουρία, νιώθουν κάψιμο και πόνο κατά την ούρηση ή χαμηλά στην κοιλιά, ενώ ίσως δουν και θολό αίμα στο τέλος της ούρησης.
Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι γενικά, νιώθουν αδυναμία, πόνο στην κοιλιά, ανεβάζουν ακόμα και πυρετό.
Γενικότερα, οι ουρολοιμώξεις δεν προκαλούν πυρετό, εκτός αν ο ασθενής φορά καθετήρα ή αν η μόλυνση έχει προχωρήσει πέρα από την ουροδόχο κύστη.
Ο πυρετός είναι σημάδι ότι η μόλυνση έχει εισχωρήσει βαθύτερα στον οργανισμό (νεφρά, προστάτης), οπότε και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, ίσως και νοσηλεία. Αν τα συμπτώματα επιμένουν πάνω από δύο μέρες, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό.
Προληπτικά μέτρα και αντιμετώπιση
Είναι πολύ εύκολο να προστατευτούμε από πιθανές ουρολοιμώξεις, όχι απλώς ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής, αλλά εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με κάποια συστατικά που δρουν ενάντια στη συγκεκριμένη φλεγμονή. Δεν αναβάλλουμε ποτέ την επίσκεψη στην τουαλέτα κι αν βρισκόμαστε έξω, προσπαθούμε να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί.
Πίνουμε πολλά υγρά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλάζουμε καθημερινά εσώρουχο ή ακόμα και περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα (ειδικά αν κάνει πολλή ζέστη) προτιμώντας τα βαμβακερά και όχι τα στενά, αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό στην παραλία.
Αποφεύγουμε τη χρήση αρωματικών λοσιόν, αποσμητικών και σαπουνιών στην περιοχή του κόλπου, παρά μόνο εκείνων που προορίζονται για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Αποφεύγουμε όσο γίνεται τα ταμπόν, προσέχουμε κατά τον καθαρισμό της περιοχής ώστε να μη μεταφέρονται μικρόβια από πίσω προς τα εμπρός και επισκεπτόμαστε πάντα την τουαλέτα μετά τη σεξουαλική επαφή.
Όπως γίνεται φανερό, τα περισσότερα προληπτικά μέτρα αφορούν το γυναικείο πληθυσμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ουρολοίμωξη είναι μόνο γένους θηλυκού.
Όσο για τα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε ώστε να θωρακιστούμε, αυτά είναι τα μήλα, τα κράνμπερι, τα μπλούμπερι (υπάρχουν μάλιστα ειδικά συμπληρώματα διατροφής γι’ αυτό σκοπό) και γενικά όσα φρούτα περιέχουν το σάκχαρο D-Μαννόζη.
Επίσης ο ανανάς δρα βοηθητικά, η τσουκνίδα και η βιταμίνη C που αποτρέπει την ανάπτυξη των επικίνδυνων μικροβίων.
Οι τροφές που πρέπει να αποφύγουμε σε περίπτωση που πάθουμε ουρολοίμωξη είναι η ζάχαρη, το αλκοόλ, ο καφές και η καφεϊνη γενικότερα, τα πικάντικα φαγητά, οι πίκλες, το τουρσί, το ξίδι, τα κρεμμύδια και τα φασόλια, ενώ θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί αν συντρέχει δυσκοιλιότητα.
0 σχόλια: