Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Κάηκες από τον ήλιο; 7 τρόποι για να φροντίσεις το δέρμα σου

Αν υπάρχει κάτι ικανό να σου χαλάσει τις διακοπές ή τη βόλτα στην παραλία, αυτό είναι το έγκαυμα από τον ήλιο.
Η καλύτερη θεραπεία είναι προφανώς η πρόληψη, το λένε όλοι οι δερματολόγοι άλλωστε, οπότε ας φροντίσουμε να έχουμε αντηλιακό πάντα στην τσάντα μας, όλο το χρόνο. Αν όμως δεν πρόσεξες ότι το μπουκαλάκι ήταν σχεδόν άδειο ή αμέλησες να το ανανεώσεις στις 7 ώρες που έμεινες στην παραλία, θα περάσεις μάλλον δύσκολο βράδυ, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διευκολύνεις την επούλωση.

Aloe Vera

Εν έτει 2020, είμαι αρκετά σίγουρη ότι όλα σχεδόν τα σπίτια έχουν ένα gel αλόης στο ντουλάπι με τα καλλυντικά. Αν ισχύει το ίδιο και για σένα, είσαι τυχερή γιατί είναι μία από τις πιο γνωστές και αποτελεσματικές θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα. Η αλόη καταπραΰνει και αποκαθιστά το κατεστραμμένο δέρμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε νέα εγκαύματα όσο και σε δέρμα που ξεφλουδίζει. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις καθαρό gel αλόης, χωρίς προσθετικά (και σε καμία περίπτωση αλκοόλη) που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμούς.

Πανί με γάλα ή τσάι

Ότι είναι καλό να το πίνεις το ήξερες, ότι είναι καλό να το απλώνεις και στο δέρμα σου όμως; Τόσο το μαύρο τσάι, όσο και το πράσινο μπορούν να ισορροπήσουν το pH του δέρματος. Βράσε ένα λίτρο νερό με 3 ή 4 φακελάκια τσάι, άφησέ το να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια μούλιασε ένα πανί με το οποίο θα βρέξεις το δέρμα ταμποναριστά. Επιπλέον, το κρύο γάλα μπορεί να μαλακώσει το καμμένο δέρμα και να διευκολύνει την απομάκρυνση του δέρματος που ξεφλουδίζει. Εφαρμόζεται επίσης με ένα πανί.

Μηλόξιδο

Ακόμα ένα συστατικό που μπορεί να επαναφέρει το φυσικό pH του δέρματος είναι το μηλόξιδο. Ισορροπεί την οξύτητα και αλκαλικότητα του καμμένου δέρματος και ενισχύει τη φυσική διαδικασία επούλωσης. Διέλυσε μια κουταλιά ξίδι σε μια κούπα νερό και εφάρμοσε τοπικά ή πρόσθεσε 2 κούπες ξίδι σε μπανιέρα γεμάτη με χλιαρό νερό και μούλιασε για 15 λεπτά.

Βότανα

Φυσικά βότανα, όπως το χαμομήλι και η λεβάντα μπορούν να ανακουφίσουν την αίσθηση καύσου και φαγούρας του καμμένου δέρματος. Πρόσθεσε μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων στη μπανιέρα σου μαζί με κρύο νερό.

Ενυδάτωση

Θα πεις ότι είναι αυτονόητο, αλλά για πολλούς δεν είναι. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίσεις ένα ηλιακό έγκαυμα είναι να παραμείνεις ενυδατωμένη. Πιες περισσότερο νερό απ' ό,τι συνήθως. Δεν θα νιώσεις καμία ανακούφιση τοπικά, όμως το νερό θα βοηθήσει το υπόλοιπο δέρμα να παραμείνει υγιές και να επιταχύνει την διαδικασία ανάρρωσης. Τα εγκαύματα τραβούν νερό προς το δέρμα, αφήνοντας το υπόλοιπο σώμα «στεγνό» και δυσκολεύοντας τις λειτουργίες του -γι' αυτό χρειάζεσαι έξτρα νερό. Δοκίμασε το νερό καρύδας που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες.

Αντιφλεγμονώδη

Τα αντιφλεγμονώδη δεν είναι αθώα φάρμακα οπότε καλό είναι να τα παίρνεις μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Αν όμως δεν αντέχεις τον πόνο, μπορείς να πάρεις μια ασπιρίνη ή κάποιο άλλο ελαφρύ αντιφλεγμονώδες για να μειώσει το πρήξιμο, την κοκκινίλα και τον πόνο. Πάντα μετά το γεύμα για να μην σε πειράξει στο στομάχι.

Απολέπιση

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό το βήμα δεν αφορά τις πρώτες ώρες ενός εγκαύματος, αλλά ό,τι ακολουθεί όταν ο οργανισμός το έχει αντιμετωπίσει. Είνα πράγματι αντιαισθητικό το δέρμα που ξεφλουδίζει, όμως είναι χειρότερο να τραβάς τα κομμάτια με το χέρι γιατί μπορεί να προκαλέσεις ζημιά και σε υγιή κύτταρα του δέρματος. Προτίμησε ένα ήπιο απολεπιστικό σώματος με συστατικά όμως γαλακτικό αμμώνιο (ammonium lactate) που θα απομακρύνουν μόνο τα νεκρά κύτταρα. Μην δοκιμάσεις να κάνεις απολέπιση σε σημεία που είναι ακόμη κόκκινα γιατί θα καταφέρεις μόνο να επιδεινώσεις την κατάσταση.




Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: