Πολλοί το κάνουν ως λύση ανάγκης
Μερικές φορές όλοι μας προβαίνουμε σε πράξεις όχι και τόσο… υγιεινές (guilty)!
Μπορεί να μην το λέμε σε κανέναν, αλλά όλοι το έχουμε κάνει, μην ανησυχείς! Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να κάνουμε ώστε να μην έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία μας.
Ένα από αυτά έχει να κάνει με την καθαριότητα των φακών επαφής.
Πόσες φορές έχει τύχει να μας βγει ή να μας πέσει ένας φακός επαφής ενώ βρισκόμαστε εκτός σπιτιού; Και μπορεί να μην έχουμε μαζί μας το απαραίτητο υγρό φακών για να τον πλύνουμε και να τον ξαναβάλουμε στη θέση του.
Πολλοί κάνουν τα εξής ως λύση ανάγκης: Ή να τον ξεπλύνουν με νερό, κάτι που χαλάει τη σύσταση του φακού οπότε πρέπει να τον πετάξεις, ή τον… γλύφουν με το σάλιο τους και προσπαθούν να τον βάλουν στη θέση του!
Κάτι τέτοιο όμως πρέπει να σταματήσουμε να το κάνουμε ASAP. Είναι σαν να κάνεις μπάνιο το μάτι σου στα μικρόβια!
«Το στόμα μας είναι ένα από τα πιο βρώμικα σημεία του σώματός μας», σύμφωνα με τον Thomas Steinemann, οφθαλμολόγο στο Κλίβελαντ.«Είναι γεμάτο βακτήρια».
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοράνε μαλακούς φακούς επαφής, που απορροφούν οποιοδήποτε υγρό με το οποίο έρθουν σε επαφή. Οπότε αν σαλιώσεις τους φακούς σου θα γεμίσουν βακτήρια και αν τους φορέσεις, τα μικρόβια θα πάνε κατευθείαν στον κερατοειδή και θα σου προκαλέσουν μόλυνση.
Η κερατίτιδα ή έλκος κερατοειδούς είναι μια μόλυνση του εξωτερικού στρώματος του ματιού. «Αν δεν το αντιμετωπίσεις σοβαρά, μπορεί να έχεις απώλεια όρασης ή τύφλωση» αναφέρει ο δρ. Steinemann. Μπορεί να είναι επίπονη και να προκληθεί από βακτήρια, μύκητα, ιό ή το μικρόβιο Acanthamoeba που μπήκε στον κερατοειδή.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απλά, όπως κνησμός, ερεθισμός ή ευαισθησία στο φως. Ωστόσο, μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα και να προκαλέσει πόνο και επίσκεψη στον γιατρό.
Το πιο απλό είναι το pink eye ή conjunctivitis, δηλαδή φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων. Δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά κυρίως δυσάρεστο που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
Οπότε τι κάνουμε αν μας βγει ή πέσει στο πάτωμα ο φακός; Αν δεν έχουμε μαζί μας γυαλιά ή backup υγρό, είναι προτιμότερο να αγοράσουμε ένα νέο υγρό φακών από μαγαζί με οπτικά ή φαρμακείο για να τον καθαρίσουμε. Αν δεν βρίσκουμε πουθενά, είναι προτιμότερο να μην φορέσουμε τίποτα, μέχρι να γυρίσουμε σπίτι.
Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε νερό της βρύσης στον φακό. Ακόμα και αν είναι καθαρό, δεν είναι αποστειρωμένο και τα συστατικά του μπορεί να βλάψουν τον φακό και στη συνέχεια το μάτι μας. Το ίδιο ισχύει για όλα τα νερά, όπως το αλατόνερο κ.α.
Μόνο το ειδικό διάλυμα για φακούς επαφής είναι κατάλληλο, τόσο για τον καθαρισμό και αποστείρωσή του όσο και για την ενυδάτωσή του όταν στεγνώνει.
Αν έχεις πρόβλημα με τους φακούς σου γιατί σου προκαλούν ξηρότητα ή ερεθισμό, είναι καλύτερα να απευθυνθείς στον οφθαλμίατρό σου.
0 σχόλια: