Νέα ρωσική έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και οι «απογευματινοί τύποι» και εκείνους που υποστηρίζουν τα «power naps».
Πιθανότατα να είστε εξοικειωμένοι με τον όρο «νυχτοπούλια» που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τα άτομα που μένουν ξύπνια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και με τους «πρωινούς τύπους» που σηκώνονται από πολύ νωρίς.
Νέα μελέτη όμως αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα δύο «πρότυπα ύπνου», με μερικούς να εντάσσονται στην κατηγορία των «απογευματινών τύπων» και άλλους να υποστηρίζουν τα «power naps».
Νέα μελέτη όμως αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα δύο «πρότυπα ύπνου», με μερικούς να εντάσσονται στην κατηγορία των «απογευματινών τύπων» και άλλους να υποστηρίζουν τα «power naps».
Το πικ της ενέργειας
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ενώ τα επίπεδα ενέργειας ορισμένων ανθρώπων κορυφώθηκαν κατά τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες αντίστοιχα, άλλοι ήταν πιο ενεργητικοί στις ώρες μεταξύ του μεσημεριού και του απογεύματος. Μία ακόμα μερίδα ανθρώπων φάνηκε να χρειάζεται μία «παύση» μεταξύ 11π.μ. και 3μ.μ., σύμφωνα με την ομάδα Ρώσων ερευνητών του Ινστιτούτο Ανώτατης Νευρικής Δραστηριότητας και Νευροφυσιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα. Οι ερευνητές ανέλυσαν έξι ερωτηματολόγια, τα οποία συμπληρώθηκαν από 1.305 εθελοντές, με τους περισσότερους εξ’αυτών να είναι γυναίκες ή να είναι νέοι.
Ύπνος – Βιολογικό ρολόι
Τα ερωτηματολόγια σχετίζονται με τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα αναφορικά με τις πρωινές και βραδινές ώρες, το βιολογικό τους ρολόι καθώς και την ποιότητα ύπνου τους.
Ρωτήθηκαν επίσης «πόσο κουρασμένοι περίμεναν να είναι σε τυχαία σημεία της ημέρας», με τις επιλογές να κυμαίνονται από την «εξαιρετικά έντονη υπνηλία» σε «μεγάλη ετοιμότητα, με υψηλά επίπεδα ενέργειας».
Τέσσερις τύποι
Βάσει των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου, οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν από τους ερευνητές στις εξής τέσσερις ομάδες:
• Τους κλασικούς πρωινούς τύπους.
• Τα «νυχτοπούλια», οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
• Τους απογευματινούς τύπους.
• Τους ανθρώπους που αγαπούν τους εικοσάλεπτους ύπνους ή διαφορετικά «nappers».
Οι 631 συμμετέχοντες εμφάνισαν υψηλά επίπεδα ενέργειας το πρωί ή το βράδυ ενώ οι υπόλοιποι εντάχθηκαν είτε στην κατηγορία των «απογευματινών τύπων» είτε σε εκείνους που προτιμούν τα «power naps».
Οι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι οι συμμετέχοντες ήταν εκείνοι που κατέγραφαν τις πληροφορίες σχετικά με τον ύπνο τους και ότι πάνω σε αυτά τα στοιχεία βασίστηκαν.
Ο διευθύνων της μελέτης πρόσθεσε ότι περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να διερευνηθούν τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων αυτών τύπων.
0 σχόλια: