Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, δείχνει ότι...
...το στρες εξαλείφει τα θετικά αποτελέσματα της επιλογής καλών λιπαρών στη διατροφή.
“Η έρευνα μας δίνει ακόμα περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το στρες παίζει ρόλο στη διατροφή”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ Jan Kiecolt-Glaser, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Λέει η μελέτη αυτή είναι η πρώτη μελέτη, που δείχνει πώς το στρες μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη από την κατανάλωση πιο υγιεινών λιπαρών.
Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association – ΑΗΑ) παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση λιπαρών και επισημαίνει ότι τα διαιτητικά λίπη είναι ζωτικής σημασίας για την ενέργεια του οργανισμού και την ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος. Επιπλέον, τα διαιτητικά λίπη προστατεύουν τα όργανα και διατηρούν το σώμα ζεστό.
Ωστόσο, ορισμένα λίπη είναι καλύτερα από άλλα (καλά λιπαρά). Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά είναι αυτά που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο σώμα, ενώ τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά μπορεί να τα μειώσουν.
Λίπη από τα τροφές, όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια ανήκουν στα καλά λιπαρά. Ως γενικό κανόνα, η AHA λέει ότι τα κακά λιπαρά τείνουν να είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου (πχ βούτυρο), ενώ τα καλά λιπαρά τείνουν να είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου.
Ο καθηγητής Kiecolt-Glaser και οι συνάδελφοί του γνώριζαν ότι η διατροφή και το στρες μπορούν να αλλάξουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, ήθελαν να εξετάσουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο στρες, τη διατροφή και τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα.
0 σχόλια: