Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Πως ωφελεί τον άνδρα μια ευτυχισμένη σύζυγος;

Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey βρήκε ότι όσο πιο ευτυχισμένη είναι η γυναίκα μέσα σε ένα πολυετή γάμο, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι και ο σύζυγος, ανεξάρτητα με το πώς αισθάνεται για τον ίδιο το γάμο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη ενός ευτυχισμένου συζυγικού βίου στην υγεία, και πιο συγκεκριμένα στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στο μεταξύ, μια άλλη μελέτη βρήκε πως η συζυγική ευτυχία εξαρτάται από το κατά πόσο οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν ένα ήρεμο κλίμα μετά από έντονες διαφωνίες του ζευγαριού.

Στην πρόσφατη αυτή μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αξιολογούσαν τη συζυγική ποιότητα και ευτυχία στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Στη μελέτη συμμετείχαν 394 ζευγάρια, στα οποία ο ένας τουλάχιστον από τους δυο συντρόφους ήταν άνω των 60 ετών. Κατά μέσο όρο τα ζευγάρια ήταν παντρεμένα για 39 χρόνια. Οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σε όλα τα άτομα σχετικά με τα εάν ο/η σύζυγος τους εκτιμούσε, εάν διαφωνούσε έντονα μαζί τους, εάν τους εκνεύριζε ή κατανοούσε τα αισθήματα τους. Παράλληλα, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες διατηρούσαν ημερολόγια όπου κατέγραφαν πόσο ευτυχισμένοι ήταν τις τελευταίες 24 ώρες κάνοντας διάφορες δραστηριότητες, όπως ψώνια, δουλειές του σπιτιού, ή παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Η συγγραφέας της μελέτης στην προσπάθεια της να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα της μελέτης, λέει πως όταν η σύζυγος είναι ικανοποιημένη από το γάμο, λειτούργει περισσότερο έτσι ώστε να ευχαριστεί το σύζυγό της, γεγονός βέβαια που επηρεάζει θετικά και τη δική του ζωή. Προσθέτει επίσης πως επειδή οι άνδρες είναι συνήθως λιγότερο ομιλητικοί στις σχέσεις τους είναι πολύ πιθανό το επίπεδο συζυγικής ευτυχίας που απολαμβάνουν να μη γίνεται αντιληπτό από τις συζύγους τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως η παρούσα μελέτη διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες, στο βαθμό που επικεντρώνεται στα προσωπικά συναισθήματα των ανδρών και των γυναικών, αναφορικά με το πως ο γάμος επηρεάζει την αντιλαμβανόμενη ψυχική ευεξία.

Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες βρέθηκαν να έχουν υψηλά επίπεδα γενικής ικανοποίησης από τη ζωή και οι άνδρες έτειναν να κρίνουν τους γάμους τους ελαφρώς πιο θετικά, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση, ένας καλός γάμος συνδεόταν με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή και από τους δύο συζύγους.

Βρήκαν όμως επίσης ότι οι γυναίκες ήταν λιγότερο χαρούμενες όταν οι σύζυγοι τους αρρώσταιναν, ενώ τα επίπεδα ευτυχίας των ανδρών δεν άλλαζαν σημαντικά όταν οι γυναίκες τους αρρώσταιναν. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η διαφορά οφείλεται στο ρόλο του φροντιστή, τον οποίο συνήθως οι γυναίκες αναλαμβάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες. Όταν μάλιστα οι γυναίκες αρρωσταίνουν φαίνεται ότι απευθύνονται συχνότερα στις κόρες τους για βοήθεια και υποστήριξη και όχι στους συζύγους τους.

Συμπερασματικά, η μελέτη μπορεί να μη βρήκε μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην αξιολόγηση του έγγαμου βίου από τα άτομα και την προσωπική τους ευεξία, βρήκε, όμως, μια σχέση ανάμεσα στην ικανοποίηση ανδρών από τη ζωή και την ποιότητα του έγγαμου βίου και στο βαθμό στον οποίο οι σύζυγοί τους ανέφεραν ότι είχαν ένα ευτυχισμένο γάμο. Οι άνδρες ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους όταν οι γυναίκες τους ανέφεραν χαμηλής ποιότητας έγγαμο βίο.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, γιατί αναδεικνύουν πως η ποιότητα του συζυγικού βίου μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευεξία των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων. Οι ειδικοί, άλλωστε, επισημαίνουν πως ένας ευτυχισμένος γάμος παρέχει μια προστατευτική επίδραση απέναντι στους στρεσογόνους παράγοντες που επιφέρει η διαδικασία της γήρανσης και την επίδραση τους στη γενική υγεία. Παράλληλα βοηθά τα ζευγάρια στη λήψη δύσκολων αποφάσεων σχετικά με τα ζητήματα υγείας.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr




ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: