Επιστήμονες και διατροφολόγοι φρόντισαν να συγκρίνουν και να αναλύσουν τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται σε πάνω από 1000 γνωστά ωμά τρόφιμα και να διαμορφώσουν μια ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα λίστα.
Η λίστα διαμορφώθηκε με βασικό κριτήριο τον εντοπισμό που περιέχουν τα συστατικά που παρέχουν την καλύτερη ισορροπία και κάλυψη των ημερήσιων διατροφικών μας αναγκών.
Έτσι κάθε τροφή πήρε μια συγκεκριμένη διατροφική βαθμολογία και την αντίστοιχη θέση της στη λίστα.
Και όπως θα δείτε στις πρώτες 20 θέσεις δεν συναντάμε καθόλου κόκκινο κρέας, αλλά αντίθετα συναντάμε πολλά ψάρια, σπόρους και καρπούς, λαχανικά και φρούτα.
1. Αμύγδαλα
Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να βοηθήσει με τον διαβήτη.
Διατροφικό σκορ: 97
2. Τσιριμόγια
Το φρούτο τσιριμόγια (Cherimoya) είναι σαρκώδες και γλυκό. Πλούσιο σε ζάκχαρα και βιταμίνες Α, C, B1, B2 και κάλιο.
Διατροφικό σκορ: 96
3. Κοκκινόψαρο Νορβηγίας
Ένα ψάρι βυθού, υψηλό σε πρωτεΐνες, χαμηλό σε κορεσμένα λίπη.
Διατροφικό σκορ: 89
4. Καλκάνι ή γλώσσα
Γενικά απαλλαγμένο από τον υδράργυρο και μια καλή πηγή της βασικής θρεπτικής βιταμίνης Β1.
Διατροφικό σκορ: 88
5. Σπόροι Chia
Αυτοί οι μικροί μαύροι σπόροι περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεϊνών, α-λινολενικού οξέος, φαινολικού οξέος και βιταμινών.
Διατροφικό σκορ: 85
6. Ηλιόσποροι
Μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές σιδήρου και μαγγανίου.
Διατροφικό σκορ: 84
7. Σέσκουλο
Μια σπάνια διαιτητική πηγή βηταϊνών, φυτοχημικά που πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικές και άλλες ιδιότητες υγείας.
Διατροφικό σκορ: 78
8. Παντζάρι
Υψηλό σε βιταμίνες και ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Κ και Β (ιδιαίτερα ριβοφλαβίνη).
Διατροφικό σκορ: 70
9. Λουτιάνος (κοκκινόψαρο)
Μια οικογένεια θαλάσσιων ψαριών, που ανήκει στην κατηγορία των περκοειδών. Θρεπτικό αλλά μπορεί να μεταφέρει επικίνδυνες τοξίνες.
Διατροφικό σκορ: 69
10. Μανταρίνια
Υψηλό σε φρουκτόζη και στην καροτενοειδή κρυπτοξανθίνη, πρόδρομο της βιταμίνης Α.
Διατροφικό σκορ: 67
11. Αρακάς
Ο αρακάς περιέχει υψηλά επίπεδα φωσφόρου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού και φυτικών ινών.
Διατροφικό σκορ: 67
12 Κρεμμυδάκια φρέσκα
Πλούσια πηγή χαλκού, φωσφόρου και μαγνησίου. Μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Κ.
Διατροφικό σκορ: 65
13. Βασιλικός
Ένα μυρωδικό που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την προστασία της καρδιάς. Επιπλέον έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Διατροφικό σκορ: 63
14. Καυτερές πιπεριές
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά καψαϊκαίνη, καροτενοειδή και βιταμίνη C.
Διατροφικό σκορ: 62
15 Φρέσκο σπανάκι
Περιέχει μέταλλα και βιταμίνες (ειδικά βιταμίνη Α, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο). Το νωπό σπανάκι μπορεί να χάσει τη θρεπτική του αξία εάν φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου και κατατάσσεται χαμηλότερα από το να φάει κάποιος κατεψυγμένο σπανάκι αντί για φρέσκο, για παράδειγμα.
Διατροφικό σκορ: 59
16 Τομάτες
Χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμινών Α, C και Ε.
Διατροφικό σκορ: 56
17. Πάπρικα
Ένα μπαχαρικό πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
Διατροφικό σκορ: 55
18. Ρόκα
Με υψηλά επίπεδα γλυκοσινολικών οξέων πουπροστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Διατροφικό σκορ: 55
19 Σολομός (κόκκινος)
Λιπαρό ψάρι, πλούσιο σε λιπαρά οξέα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Ο κονσερβοποιημένος σολομός με τα οστά είναι πηγή ασβεστίου. Ο ροζ σολομός πήρε 52 στη βαθμολογία.
Διατροφικό σκορ: 54
20 Κουμκουάτ
Είναι πηγή βιταμινών A και C, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή), όπως το καροτένιο, η λουτεΐνη, οι τανίνες, η ζεαξανθίνη, κ.λπ. Είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, φυλλικό και παντοθενικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες λειτουργούν ως συµπαράγοντες για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Επιπλέον, το κουμκουάτ είναι μέτρια πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, χαλκός, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρος, σελήνιο και ψευδάργυρος.
Διατροφικό σκορ: 52
0 σχόλια: