Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Σαν σήμερα στις 6 Ιανουαρίου του 1993 πεθαίνει ο Dizzy Gillespie

O τζαζ τρομπετίστας και ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς του είδους.
Ο Dizzy Gillespie ήταν συνθέτης, τραγουδιστής και βιρτουόζος της τρομπέτας και μαζί με τον Charlie Parker διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη τζαζ, ενώ επηρέασαν σημαντικά το bebop.

Γεννημένος το 1917 στη Νότια Καρολίνα, ενθαρρύνθηκε στο να ασχοληθεί με τη μουσική από τον πατέρα του που ήταν ερασιτέχνης μουσικός και έκανε την αρχή με το πιάνο, για να στραφεί μετά στην τρομπέτα, όντας πάντα αυτοδίδακτος.

 Αν και έλαβε μουσική υποτροφία, εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1935 για να εγκατασταθεί στη Φιλαδέλφεια με σκοπό να ακολουθήσει καριέρα μουσικού. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε πολυάριθμα μουσικά σχήματα, με σημαντικότερες συνεργασίες αυτές με τους Ντιουκ Έλλινγκτον, Ερλα Χάινς και Τσάρλι Πάρκερ.

 Η τελευταία συεργασία αποδείχθηκε η ίσως πιο σημαντική, καθώς οι δύο μουσικοί επηρέασαν την εξέλιξη του bebop, με το Πάρκερ να δίνει στο είδος τη μελωδικότητα και την τεχνοτροπία και τον Gillespie να αποκωδικοποιεί και να αποκαλύπτει τις δυνατότητές του.

Το 1945 ο Gillespie στόχευε στη δημιουργία μίας μεγάλης ορχήστρας και με διάφορες αλλαγές στο σχήμα, από το οποίο πέρασε και ο John Coltrane, ο ορχήστρα επιβίωσε μέχρι το 1950. 

Ο τρομπετίστας επιχείρησε να ενσωματώσει στη τζαζ μουσική του στοιχεία από την κουβανέζικη και την αφρικανική μουσική, ενώ το 1956 ξαναδημιούργησε, για δεύτερη φορά, μεγάλη ορχήστρα, με την οποία περιόδευσε ανά τον κόσμο μέχρι το 1958 και τη διάλυσή της.

 Ο Gillespie παρέμεινε ενεργός μουσικά με μικρότερα σχήματα μέχρι και το 1992. Πέθανε ένα χρόνο αργότερα, νικημένος από τον καρκίνο.






Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: