Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Η δίαιτα… του λευκού

Φορέστε το στενό λευκό φόρεμά σας και μπείτε στο τζιν σας χωρίς αυστηρή δίαιτα. Πώς; Μαθαίνοντας απλώς τους κανόνες και τις συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε και να κρατήσετε μακριά τα κιλά που θα χάσετε.
Είναι γνωστό ότι τα μαύρα ρούχα «κόβουν κιλά» και προσφέρουν ένα ωραιότατο θέαμα-οφθαλμαπάτη. Τι γίνεται όμως με τα λευκά και ανοιχτόχρωμα φορέματα, παντελόνια και μπλουζάκια που "διεκδικούν" και αυτά μια θέση στην γκαρνταρόμπα μας; Πώς θα τα φορέσουμε, αφού και η παραμικρή διατροφική ατασθαλία διαγράφεται στο λευκό στενό τζιν; Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να μπούμε σε πρόγραμμα αυστηρής δίαιτας. Κόβοντας κάποιες κακές συνήθειες και υιοθετώντας έξυπνες πρακτικές, θα αφαιρέσουμε πόντους από τη σιλουέτα μας.

Η δίαιτα του πανικού δεν είναι λύση
Κάθε φορά αναζητούμε τη δίαιτα που κάνει θαύματα. Τη δίαιτα που θα μας απαλλάξει σε χρόνο-ρεκόρ από τα ανεπιθύμητα κιλά μας. Αυτή, όμως, σας διαβεβαιώνουμε, δεν υπάρχει. Οι λεγόμενες στερητικές δίαιτες το μόνο που κάνουν είναι να στερούν από τον οργανισμό μας σημαντικά θρεπτικά συστατικά και να τον εκπαιδεύουν να ξαναπάρει ό,τι έχασε πολύ γρήγορα και συχνά ακόμη και να διπλασιάσει τα κιλά που έχασε. Μόνο η μεσογειακή ισορροπημένη διατροφή και τα μικρά και συχνά γεύματα μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε τα περιττά κιλά. Η συνιστώμενη απώλεια βάρους που προτείνουν οι διαιτολόγοι είναι μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα.

Σώμα με σώμα
Κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να συγκεντρώνει περισσότερο λίπος στο στήθος, ενώ κάποια άλλη στους γλουτούς, τους μηρούς ή την κοιλιά. Εδώ, λοιπόν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν ιδιαίτερα δύσκολο αντίπαλο που λέγεται τοπικό λίπος, μέγα πρόβλημα για το μικρό λευκό φόρεμα. Μην ψάχνετε όμως για ειδικές δίαιτες που θα διώξουν τα ψωμάκια ή τα «πιασίματα» (love handles). Αυτό που θα βοηθήσει πραγματικά είναι μια ισορροπημένη ολιγοθερμιδική δίαιτα απώλειας κιλών σε συνδυασμό με γυμναστική. Η άσκηση αυξάνει τις καύσεις και παράλληλα τον μυϊκό ιστό, καίει λίπος, και αν δείξουμε υπομονή και επιμονή μπορεί να αλλάξει σημαντικά το σώμα μας. Η αεροβική, μάλιστα, άσκηση συμβάλλει στην απώλεια λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Το μεγαλύτερο πλήγμα
Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι στη σημερινή εποχή το μεγαλύτερο πλήγμα στη διατροφή μας είναι οι μεγάλες μερίδες. Μέχρι και τα πιάτα των εστιατορίων, που πλέον έχουν τις διαστάσεις πιατέλας, δείχνουν την τάση για πολυφαγία του σύγχρονου ανθρώπου. Αλλάζουμε, λοιπόν, τακτική και τρώμε τη μακαρονάδα μας σε μετρίου μεγέθους πιάτο.

Μετράμε μπουκιές
Η δίαιτα με τις 75 μπουκιές κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς είναι η νέα διατροφική τρέλα των σταρ του Χόλιγουντ. Μετράμε, λοιπόν, τις μπουκιές μας και στο τέλος της ημέρας αυτές δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 75. Αν αυτό μας φαίνεται υπερβολικό και μη εφικτό γιατί θα χαθούμε στο μέτρημα, κάνουμε κάτι πιο πρακτικό: μασάμε αργά την τροφή μας και ακουμπάμε το πιρούνι στο πιάτο έπειτα από κάθε μπουκιά. Μια μπουκιά που μασιέται καλά γίνεται όχι μόνο πιο απολαυστική, αλλά δίνει και λιγότερες θερμίδες. Η καλή μάσηση βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, βάζει τέλος στα φουσκώματα και απομακρύνει τα βουλιμικά επεισόδια, αφού δίνει τον χρόνο στο στομάχι να μας «ενημερώσει» μέσω του εγκεφάλου ότι φτάνει πια, χορτάσαμε!

Ακολουθούμε τη δίαιτα των διαγραφών
Διαγράφουμε από το πιάτο μας τα τηγανητά και μειώνουμε στο μισό το λάδι ή το βούτυρο που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Κόβοντας και τα αναψυκτικά, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε απαλλαγεί από μερικά κιλά που οφείλονται στην καθημερινή κατανάλωσή τους. Το ίδιο θα συμβεί αν περιορίσουμε κατά πολύ και το αλκοόλ, και για να μην αισθανθούμε... έκπτωτοι της χαράς όταν η παρέα μας γλεντάει, ένα ποτηράκι κρασί με παγάκια δεν θα μας επιβαρύνει.

Επενδύουμε στο πράσινο
Συνοδεύουμε πάντα τα γεύματά μας με πράσινη σαλάτα που θα περιέχει 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι αποτρέπουν την υπερκατανάλωση θερμίδων και τελικά βοηθούν στην απώλεια κιλών. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά σημαντικά για τον οργανισμό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.




Adbox 





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS