Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Πού ξεγλιστρά ο χρόνος μας

Ο χρόνος δεν υπάρχει, λέει η σύγχρονη φυσική, αλλά για το ίδιο προσπαθεί συχνά να μας πείσει και η σύγχρονη αγχώδης καθημερινότητα: «Δεν έχω χρόνο» επαναλαμβάνουμε, τρέχοντας ανάμεσα σε προθεσμίες και υποχρεώσεις.
Μερικές φορές φαίνεται πώς ό,τι κι αν κάνουμε δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος μέσα στη μέρα, ενώ νιώθουμε μονίμως απασχολημένοι, εκνευρισμένοι, μπουχτισμένοι. Πού πηγαίνει ο χρόνος μας; Μήπως υπάρχουν αθέατες καταβόθρες όπου γλιστρά χωρίς να το ξέρουμε;

Η μνήμη δεν είναι πάντα καλός οδηγός για να δώσει απάντηση και η αίσθηση της διάρκειας είναι αόριστη. Πώς θα δούμε όμως με ακρίβεια τον χρονικό ισολογισμό μας;

Το καλό είναι ότι δεν χρειάζονται ανώτερα μαθηματικά, αλλά ένα ταπεινό τεφτέρι με τις μέρες της εβδομάδας χωρισμένες ανά ώρα. Ενα αναλυτικό ημερολόγιο για την κάθε μας δράση, τη διάρκειά της, αν είναι πολύ, λίγο ή καθόλου σημαντική και – ακόμη καλύτερα – την ενεργειακή μας κατάσταση εκείνη τη στιγμή (κουρασμένοι, ενεργητικοί, σε υπερένταση κ.λπ.).

Το ημερολόγιο αυτό μπορεί να κρατήσει κάμποσες ημέρες, αλλά στο τέλος προσφέρει ξεκάθαρη εικόνα για το πού επενδύουμε τον χρόνο μας. Κάθε δράση μπορεί να ομαδοποιηθεί σε βασικές κατηγορίες, όπως δουλειά, υποχρεώσεις, ύπνος, ψυχαγωγία, παιδιά κ.λπ.

Τι παρατηρούμε από τον εβδομαδιαίο απολογισμό κάθε κατηγορίας; Υπάρχει κάτι που μας προκάλεσε έκπληξη ή δεν φαινόταν ξεκάθαρα για τη διαχείριση του χρόνου μας; Εχουμε επίγνωση πόσο χρόνο ξοδεύουμε για τα σοβαρά ή τα αδιάφορα θέματα της ζωής μας; Τι θα αλλάζαμε;

Οταν καταλάβουμε καλά πού και πώς χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας, μπορούμε να μειώσουμε δραστηριότητες χωρίς αξία, να δούμε τους παράγοντες που κλέβουν χρόνο, να προγραμματίσουμε τα σημαντικά στις ώρες που αποδίδουμε καλύτερα, να ομαδοποιήσουμε δράσεις, να μοιράσουμε δουλειές.

Ισως έτσι ανακαλύψουμε ότι ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι πιστεύαμε στο Ιντερνετ, αλλά και ότι ένας μεσημεριανός υπνάκος δίνει μπόνους ενέργειας για την υπόλοιπη μέρα.




Adbox 



ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: