Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί συνεχώς ξεχνάω; 5 επιστημονικές απαντήσεις

Αν τον τελευταίο καιρό νιώθουμε αποδιοργανωμένοι, ενώ ξεχνάμε συνεχώς πράγματα δεξιά και αριστερά ή δεν θυμόμαστε τι έχουμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα, ενδεχομένως να έχουμε αποκτήσει κάποιες συνήθειες που πλήττουν την μνήμη μας.
Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν πέντε καθημερινές δραστηριότητες που μπορούν να εξασθενήσουν την μνήμη μας. Αν λοιπόν νιώθεις το ίδιο ξεχασιάρης με εμάς, μήπως να κοιτάξεις ποιες από αυτές τις συνήθειες έχεις υιοθετήσει και μάλλον θα έπρεπε να αλλάξεις;

Εμείς πάντως λέμε να αλλάξουμε πορεία και να βάλουμε τη ζωή μας σε μια τάξη (το κατά δύναμη δηλαδή).

Τσιμπολόγημα τη νύχτα; Απαγορεύεται από σήμερα

Εάν ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που το βράδυ έχουν λιγουρίτσες και ανοίγουν κατευθείαν το ψυγείο για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους, μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες.

Η επιστήμη λέει πως παραγεμίζοντας το στομάχι μας με μικρές ή μεγαλύτερες λιχουδιές αργά τη νύχτα, δουλεύουμε σε βάρος του μυαλού μας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο eLife, τα τσιμπολογήματα τη νύχτα προκαλούν ανεπάρκεια στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση και τη μνήμη.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dawn Loh, σημειώνει: “Λαμβάνοντας τακτικά γεύματα σε λάθος ώρα της ημέρας, επιφέρουμε εκτεταμένες συνέπειες για τη μάθηση και τη μνήμη”.

Στρες, άγχος; Όχι άλλο πια

Το άγχος δεν είναι καλό για την υγεία μας και για τη μνήμη μας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Άιοβα διαπίστωσαν πως η κορτιζόλη, η οποία εκκρίνεται όταν νιώθουμε άγχος, προκαλεί βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.

Ειδικότερα, το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να θυμηθούμε πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, το στιγμιαίο άγχος, το οποίο μπορούμε να βιώσουμε σε μία κατάσταση όπως ένα ατύχημα, ενισχύει τη διαδικασία της μάθησης, επειδή η πληροφορία αποθηκεύεται στο τμήμα του εγκεφάλου υπεύθυνο για την επιβίωση.

Οι επιστήμονες, για να μειωθεί το χρόνιο άγχος, προτείνουν τη σωματική άσκηση, τον διαλογισμό ή τα μαθήματα σωστής τεχνικά αναπνοής.

Τρως πολύ τόφου; Δεν κάνει

Αν και το τόφου είναι από τα τρόφιμα που συγκαταλέγονται στην υγιεινή διατροφή, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Loughborough και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν πως η πολλή κατανάλωση μπορεί να αυξήσει την απώλεια της μνήμης και ενέχει κινδύνους άνοιας, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία, οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες τόφου την ημέρα, είχαν 20% μείωση στην λειτουργία της μνήμης. Από την άλλη διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός άλλου προϊόντος ζύμωσης σόγιας, με την ονομασία tempeh, συνδέεται με την καλύτερη μνήμη.

“Η ευεργετική επίδραση του tempeh μπορεί να σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα του φυλλικού οξέος, το οποίο είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας”, γράφει ο επικεφαλής της μελέτης Eef Hogervorst.

Μήπως να αφήσεις την εργένικη ζωή;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Orebro της Σουηδίας διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που ζουν χωρίς σύντροφο κυρίως στη μέση ηλικία είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικής εξασθένησης στη μετέπειτα ζωή τους σε σύγκριση με τα άτομα που ζουν με έναν σύντροφο.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Scandinavian Journal of Psychology, μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν χωρίς σύντροφο, αδυνατούν να θυμηθούν αυτοβιογραφικές πληροφορίες, όπως οι χρόνοι, οι θέσεις και τα συναισθήματα.

Κατανάλωση ζάχαρης; Λέμε όχι στη γλύκα

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του UCLA η διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Αυτό που τρώμε, λένε οι ερευνητές, επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

“Κάνοντας μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μακροπρόθεσμα μεταβάλλεται η ικανότητα του εγκεφάλου μας να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες”, γράφει η ερευνητική ομάδα.

Ο ερευνητής Gomez Pinilla και καθηγητής νευροχειρουργικής μας συμβουλεύει πως μπορούμε να ανταλλάξουμε τα ζαχαρούχα επιδόρπια με φρέσκα μούρα ή περιστασιακές μπάρες μαύρης σοκολάτας που δεν έχουν πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες.

Επιπλέον μας προτείνει να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος.

“Είναι σαν την εξοικονόμηση χρημάτων στην τράπεζα. Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα αποθεματικό για τον εγκέφαλό μας, αξιοποιώντας τον, όταν απαιτούνται επιπλέον καύσιμα, για να καταπολεμήσουμε μελλοντικές ασθένειες”, λέει ο Pinilla.

Μήπως να αρχίσουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και την μνήμη μας;





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: