Οι νέοι κατηγορούνται πολλάκις ότι είναι εθισμένοι στα smartphones και τις φωτογραφικές τους, καθώς και ότι η "μανία" τους να φωτογραφίζουν τα πάντα δεν τους επιτρέπει να ζουν στο έπακρο τη ζωή τους. Σύμφωνα με νέα έρευνα, όμως, η νέα γενιά μάλλον ξέρει καλύτερα τι πάει να πει να βιώνεις μία εμπειρία στο μάξιμουμ.
Ειδικότερα, η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι φωτογραφίζοντας καθημερινά πράγματα, όχι μόνο δεν μειώνουμε την ευχαρίστηση που λαμβάνουμε από τις εμπειρίες μας, αλλά μπορούμε να γίνουμε και ακόμα πιο ευτυχισμένοι.
Πρόκειται για δουλειά ομάδας ερευνητών από τα αμερικάνικα πανεπιστήμια της Πενσιλβάνια, της Νότιας Καλιφόρνια και το Yale, οι οποίοι αποφάσισαν να μελετήσουν τη νέα τάση, η οποία θέλει όλο και περισσότερους χρήστες των social media να φωτογραφίζουν σχεδόν τα πάντα και να τα μοιράζονται με τους διαδικτυακούς τους φίλους.
Πραγματοποιώντας εννέα πειράματα (τρία στην πραγματική ζωή και έξι σε συνθήκες εργαστηρίου), με τη συμμετοχή περισσότερων από 2000 ανθρώπων, οι ερευνητές διαπίστωσαν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι φωτογράφιζαν τις εμπειρίες τους ανέφεραν ότι περνούσαν καλύτερα κατά τη διάρκειά τους, σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν τις φωτογράφιζαν.
Ο λόγος; Όσοι φωτογραφίζουν μία εμπειρία -είτε αυτή είναι μία βόλτα με λεωφορείο είτε αυτή είναι ένα πλούσιο πρωινό- αλληλεπιδρούν/ασχολούνται περισσότερο με τη δραστηριότητα που βιώνουν εκείνη τη στιγμή. Έτσι, λαμβάνουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από ό,τι κάνουν.
"Σε σχέση με τη μη λήψη φωτογραφιών, η φωτογράφιση αυξάνει την απόλαυση από τις θετικές εμπειρίες", εξηγούν οι ειδικοί στη μελέτη. "Ειδικότερα, η φωτογράφιση επικεντρώνει την προσοχή των ανθρώπων στις πραγματικά άξιες προσοχής λεπτομέρειες των εμπειριών και ως αποτέλεσμα, αυξάνει τον βαθμό ενασχόλησής τους με αυτές".
Για παράδειγμα, σε ένα από τα πειράματα, στα πλαίσια του οποίου οι άνθρωποι έκαναν βόλτα σε ένα μουσείο (φορώντας γυαλιά τα οποία παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ματιών τους), διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έβγαζαν φωτογραφίες, πέρασαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τα εκθέματα.
Μάλιστα, τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι ακόμα και αν απλά σκεφτεί κανείς να βγάλει φωτογραφίες κατά τη διάρκεια μίας δραστηριότητας, μπορεί να αυξήσει την ικανοποίησή του από αυτήν. Γεγονός που υπονοεί ότι είναι η νοητική διαδικασία της φωτογράφισης και όχι η πράξη αυτή καθ' αυτή η οποία πυροδοτεί μεγαλύτερη ενασχόληση και επομένως, αυξάνει την απόλαυση.
Πριν αρχίσετε να φωτογραφίζετε κάθε δευτερόλεπτο της καθημερινότητάς σας, να σημειώσουμε ότι η φωτογράφιση δεν αυξάνει πάντα την απόλαυση, όπως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν μία εμπειρία απαιτεί ήδη υψηλό βαθμό συμμετοχής από τους ανθρώπους, η φωτογράφιση κατά τη διάρκειά της δεν αυξάνει την απόλαυση, ενώ όταν η διαδικασία της φωτογράφισης παρεμποδίζει την εμπειρία (για παράδειγμα, όταν απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής), η απόλαυση μειώνεται.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η "πρώτη εκτενής εξέταση του τρόπου που η λήψη φωτογραφιών επηρεάζει την απόλαυση που βιώνουν οι άνθρωποι από τις εμπειρίες τους", εξηγεί το γεγονός ότι, με βάση στατιστικά που συγκέντρωσαν οι ερευνητές για το 2015, στο Facebook ανεβαίνουν περίπου 2 δισεκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά και στο Instagram άλλα 80 εκατομμύρια.
Φαίνεται πως τα social media έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας μας, αλλά παράλληλα, η "μανία φωτογράφισης" που έχουν φέρει, επιδρά θετικά στην ψυχολογία των ανθρώπων.
Επομένως, την επόμενη φορά που κάποιος θα σε κοιτάξει περίεργα επειδή φωτογραφίζεις τον καφέ σου, πες του ότι αν το δοκιμάσει κι εκείνος, ίσως το φραπέ του να του φανεί πιο εύγευστο -το λέει και η επιστήμη. Αν φυσικά, φτάσετε σε σημείο όπως ο κύριος στο παρακάτω video, να είστε έτοιμοι να υποστείτε τις συνέπειες:
0 σχόλια: