Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Πότε οι δουλειές στο σπίτι οδηγούν σε καλύτερη σεξουαλική ζωή;

Είναι απλό (και συμφέρει): όταν τις κάνεις μαζί με τον/την σύντροφό σου.
Σύμφωνα με έρευνα, η ίση κατανομή των εργασιών στο σπίτι ωθεί τα ζευγάρια να έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή, συγκριτικά με τα ζευγάρια στα οποία επωμίζεται μόνο ο ένας τις δουλειές του σπιτιού -σκούπισμα, σφουγγάρισμα, πλυντήριο και τα συναφή.

Πρόκειται για έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να δημοσιευτούν στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Marriage and Family, για την οποία η κοινωνιολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστημίου Cornell, Δρ Sharon Sassler, εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης παρείχε, πριν λίγες ημέρες, μία πρώτη ενημέρωση.

Γράφοντας στη σελίδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Council on Contemporary Families (CCF), η Δρ Sassler αναφέρει ότι σύμφωνα με τα εύρηματα της ανωτέρω έρευνας, τα ετερόφυλα ζευγάρια που χωρίζουν τις δουλειές του σπιτιού δίκαια, κάνουν περισσότερο σεξ, συγκριτικά με τα ζευγάρια που χωρίζουν τις δουλειές του σπιτιού άνισα.

Όπως αναφέρει η κοινωνιολόγος, η σχέση μεταξύ της "μη παραδοσιακής" κατανομής του φόρτου των δουλειών του σπιτιού και της σεξουαλικής ικανοποίησης και συχνότητας του σεξ στα ζευγάρια έχει αλλάξει σημαντικά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η ισότητα οδηγεί σε περισσότερο και καλύτερο σεξ

Συγκεκριμένα, η νέα έρευνα έδειξε ότι στις σχέσεις όπου ο ένας σύντροφος αναλαμβάνει τουλάχιστον το ένα τρίτο των δουλειών του σπιτιού, η συχνότητα του σεξ ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τα ζευγάρια στα οποία είτε η γυναίκα είτε ο άνδρας έκαναν πάνω από τα δύο τρίτα της οικιακής εργασίας.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, τα σύγχρονα ζευγάρια που μοιράζονται κατά αυτόν τον τρόπο τις δουλειές του σπιτιού (με κανέναν από τους δύο να μην κάνει πάνω από τα 2/3) είναι η μόνη κατηγορία ζευγαριών στην οποία η συχνότητα του σεξ έχει αυξηθεί, σε σχέση με την αντίστοιχη κατηγορία ζευγαριών στο παρελθόν.

Στα υπόλοιπα ζευγάρια, αλλά και γενικότερα, η συχνότητα του σεξ έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Γιατί; Όπως γράφει η Δρ Sassler, πολλές μελέτες έδειξαν ότι η συχνότητα και η ποιότητα του σεξ συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση που λαμβάνουν τα άτομα από τη σχέση τους. Και όπως σημειώνει, η ευτυχισμένη σχέση είναι κατά κανόνα η δίκαιη σχέση.

Στις σημερινές κοινωνίες, οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες αντιλαμβάνονται έναν δίκαιο γάμο διαφορετικά -ως έναν στον οποίο μοιράζονται σχεδόν όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις. Επομένως, είναι λογικό τα ζευγάρια με πιο ίση κατανομή των εργασιών του σπιτιού να είναι πιο ικανοποιημένα και επομένως, να απολαμβάνουν περισσότερο σεξ.

Η μοιρασιά των δουλειών του σπιτιού γίνεται από αρκετά ζευγάρια, σήμερα, αντιληπτή ακόμα και ως διεγερτική, σημειώνει η Δρ Sassler. Όπως έχει πει η ιστορικός Stephanie Coontz:

Σήμερα η αγάπη στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα, στις κοινές δραστηριότητες και στα συναισθήματα. Αν και η διαφορά ήταν κάποτε η βάση της επιθυμίας, η ισότητα γίνεται όλο και περισσότερο ερωτική”

Ακόμη μία έρευνα αποδεικνύει τη σημασία της ισότητας

Στα ίδια αποτελέσματα καταλήγει ακόμη μία έρευνα, για τις δουλειές φροντίδας των παιδιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα ζευγάρια που έχουν παιδιά, φαίνεται να είναι πιο ευτυχισμένα και να έχουν καλύτερο και περισσότερο σεξ, όταν χωρίζουν στα ίσα τις ευθύνες φροντίδας των παιδιών τους (τάισμα, αλλαγή πάνας και τα συναφή).


Μπορούν οι δουλειές του σπιτιού να μας κάνουν καλό;

Εξάλλου, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα το καθάρισμα του σπιτιού είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα και την ψυχή μας. Ειδικότερα, οι σωματικές δραστηριότητες και οι οικιακές εργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, σε σημείο που μπορούν να αποτελέσουν και έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της ευημερίας μας.









ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: