Τα παντρεμένα ζευγάρια που έχουν παρόμοιες συνήθειες στην κατανάλωση αλκοόλ τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα από ό, τι τα ζευγάρια όπου πίνει μόνο ο ένας από τους δύο συντρόφους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ανάλυση δεδομένων για ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ετεροφυλόφιλων ζευγαριών πάνω από 50 ετών στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ειδικά οι γυναίκες ήταν πιο δυσαρεστημένες με τη σχέση τους, όταν οι ίδιες ήταν πότες αλλά όχι οι σύζυγοί τους.
Γενικά, τα ζευγάρια είχαν έναν καλύτερο γάμο, όταν και οι δύο σύντροφοι έπιναν αλκοόλ ή όταν και οι δύο σύντροφοι απείχαν από την κατανάλωση αλκοόλ.
«Οπωσδήποτε δεν συνιστούμε να αρχίσουν οι άνθρωποι να πίνουν περισσότερο ή να αλλάξουν τον τρόπο που καταναλώνουν αλκοόλ», είπε η Δρ Kira Birditt του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ, η οποία μελετά τις σχέσεις στην ενήλικη ζωή και είναι επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. «Δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά η εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι τα ζευγάρια που κάνουν περισσότερες δραστηριότητες μαζί στον ελεύθερο χρόνο τους, έχουν καλύτερη ποιότητα γάμου».
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology B: Psychological Sciences, ανέλυσε τις απαντήσεις από 2.767 παντρεμένα ζευγάρια που συμμετείχαν σε μια μακροπρόθεσμη έρευνας για την υγεία και τη συνταξιοδότηση.
Για μια περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών, όλοι οι συμμετέχοντες παραχωρούσαν συνεντεύξεις σε ερευνητές και απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ – αν ήπιαν, πόσες ημέρες την εβδομάδα ήπιαν και πόσα ποτά κατανάλωναν κάθε μέρα.
Τα ζευγάρια ήταν παντρεμένα κατά μέσο όρο για 33 χρόνια και περίπου τα δύο τρίτα δεν είχαν ξαναπαντρευτεί στο παρελθόν.
Σε περισσότερα από τα μισά ζευγάρια που μελετήθηκαν και οι δύο σύντροφοι έπιναν αλκοόλ. Ενώ οι γυναίκες ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να πίνουν αλκοόλ από τους συζύγους τους, ανέφεραν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για το γάμο τους, όταν μόνο εκείνες έπιναν αλκοόλ.
«Η μελέτη δείχνει ότι δεν έχει σημασία το πόσο πίνετε, αλλά το αν πίνετε γενικά», είπε η Δρ Birditt. Όπως όμως τόνισε η ίδια, η χρήση αλκοόλ μεταξύ των ηλικιωμένων γίνεται ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Περίπου το 20% των ανδρών και το 6% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα αποδείχθηκε ότι έχει σημαντικό πρόβλημα με την κατανάλωση αλκοόλ.
Ο Δρ Fred Blow, ένας άλλος ερευνητής από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε: «Οι προβληματικοί πότες είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Όσοι πίνουν πάρα πολύ έχουν διαταραγμένες σχέσεις με τους ανθρώπους, ιδιαίτερα με τους συντρόφους τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί».
Μιλώντας για την έκθεση, η Elaine Hindal, Διευθύνουσα Σύμβουλος της οργάνωσης για τον έλεγχο του αλκοόλ Drinkaware, δήλωσε: «Το αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις, αν δεν καταναλώνεται με μέτρο. Το αλκοόλ επιδρά στον εγκέφαλο και μειώνει τις αναστολές μας, το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει να λέμε πράγματα τα οποία μπορεί αργότερα να μετανιώσουμε».
0 σχόλια: