Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τις αγγειακές επιπλοκές του διαβήτη – μια κατάσταση που πιθανόν να κλιμακωθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες λόγω της παγκόσμιας επιδημίας του διαβήτη – αναφέρει νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology.
Η καρδιαγγειακή νόσος εμφανίζεται 15 χρόνια νωρίτερα σε ασθενείς με διαβήτη και είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Στις γυναίκες, οι δεσμοί μεταξύ του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι πιο ισχυροί απ’ ότι στους άνδρες:
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι λόγω του διαβήτη στις γυναίκες απ ‘ό, τι στους άνδρες (2,1 έναντι 1,8 εκατομμύρια ετησίως) – αυτός ο υπερβολικός κίνδυνος οφείλεται κυρίως στον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου στις γυναίκες.
Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο συχνή μορφή καρδιαγγειακής νόσου και η πιο θανατηφόρα. Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν 1,81 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη. Οι άνδρες με διαβήτη έχουν 1,48 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με άνδρες χωρίς διαβήτη.
Η περιφερική αρτηριακή νόσος – η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό ποδιών – είναι η πιο κοινή αρχική εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ο επιπολασμός της είναι 1,8 φορές υψηλότερος στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η δεύτερη πιο συχνή εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου στον διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες με διαβήτη είναι 5 φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή ανεπάρκεια από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη. Οι άνδρες με διαβήτη είναι μόνο 2 φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή ανεπάρκεια από τους άνδρες χωρίς διαβήτη.
Έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες για να εξηγηθούν αυτές οι διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών. Ένας πιθανός λόγος για τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να είναι ότι μια συγκεκριμένη μορφή είναι συχνότερη στις γυναίκες γενικά και είναι ο τύπος που είναι πιθανότερο να επηρεάσει τους ασθενείς με διαβήτη.
Αυτή η μορφή ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, όπου η καρδιά διατηρεί τη λειτουργία της αντλίας, αλλά έχει αυξημένη ακαμψία, προκαλώντας εξασθενημένη χαλάρωση μετά τη συστολή.
Τόσο στις γυναίκες όσο και τους άνδρες, ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη του διαβήτη και κατ’ επέκταση την πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών του. Η επικεφαλής των συγγραφέων του άρθρου, Δρ. Joline Beulens από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ αναφέρει ότι:
«Με τα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας στην κοινωνία μας έχουμε δει μια τεράστια αύξηση στον επιπολασμό του διαβήτη. Γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, οπότε μπορούμε να σταματήσουμε την πορεία του με αλλαγές στη συμπεριφορά μας. Η διαχείριση του τρόπου ζωής είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για ασθενείς με διαβήτη. Εάν ο τρόπος ζωής δεν ελέγχει επαρκώς τα επίπεδα γλυκόζης και τον κίνδυνο επιπλοκών, τότε η θεραπεία μείωσης της γλυκόζης με φάρμακα θα πρέπει να ξεκινήσει ως η δεύτερη γραμμή θεραπείας».
Οι κατευθυντήριες οδηγίες για το διαβήτη συμβουλεύουν τους ασθενείς με διαβήτη και προ-διαβήτη να:
Κόψουν το κάπνισμα.
Μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων για να μειώσουν το υπερβολικό σωματικό βάρος.
Υιοθετήσουν μια μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με ελαιόλαδο και / ή ξηρούς καρπούς για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Αποφύγουν το αλκοόλ.
Κάνουν μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (συνδυασμός αερόβιας άσκησης και άσκησης αντοχής) τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα για την πρόληψη / έλεγχο του διαβήτη – εκτός εάν αντενδείκνυται.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!


ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ


0 σχόλια: