Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Αυτό είναι ίσως το πιο απλό tip για να μην παίρνεις κιλά...

Αν πιστέψεις μία έρευνα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο Cornell, οι οποίοι συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που τρώνε σε μέρη με καλύτερο φωτισμό είναι κατά 16-24% πιθανότερο να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει πως υπάρχει κάτι -άσχετο με το φαγητό αυτό καθαυτό- που μπορούμε να κάνουμε για να χάνουμε κιλά ή τουλάχιστον να παραμένουμε σταθεροί στα ίδια. Να επιλέγουμε μέρη που έχουν πολύ φως.

Πώς επηρεάζει το φως τις διατροφικές μας επιλογές και ως εκ τούτου την πρόσληψη θερμίδων; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, τα φωτεινά δωμάτια κρατούν τους ανθρώπους σε μία κατάσταση “συναγερμού”, δηλαδή σε εγρήγορση.

Ο Δρ Dipayan Biswas από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα, δήλωσε σχετικά: “Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού στα φωτεινά δωμάτια και ως εκ τούτου έχουμε την τάση να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές”.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές ρώτησαν 160 θαμώνες εστιατορίων από 4 τυχαίες αλυσίδες μαγαζιών. Οι θαμώνες οι οποίοι απολάμβαναν το γεύμα τους σε φωτεινά δωμάτια, ήταν πιο πιθανό να επέλεγαν υγιεινά πιάτα, όπως κρέας στη σχάρα, ψάρι στο φούρνο και λαχανικά, αλλά και να απέφευγαν τηγανιτά και επιδόρπια.

Οι συμμετέχοντες οι οποίοι απολάμβαναν το φαγητό τους σε ένα αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο από την άλλη, διαπιστώθηκε πως έτρωγαν 39% περισσότερες θερμίδες. Οι ερευνητές για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, πραγματοποίησαν τέσσερις επιπλέον εργαστηριακές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 700 φοιτητές.

Οι νέες μελέτες επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες παρατηρήσεις των ειδικών, ενώ παράλληλα τούς οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ο κύριος λόγος που κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές όταν βρισκόμαστε σε καλά φωτισμένους χώρους είναι επειδή νιώθουμε εγρήγορση.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να εκμεταλλευτούμε αυτό το φαινόμενο, εκτός από το να κρατάμε τα φώτα πλήρως ανοιχτά όταν τρώμε: όταν οι ερευνητές έδιναν καφεΐνη ή άλλο ερέθισμα σε συμμετέχοντες στις μελέτες οι οποίοι έτρωγαν σε δωμάτια με χαμηλό φωτισμό, η εγρήγορσή τους αυξανόταν και η πρόσληψη θερμίδων εκ μέρους τους μειωνόταν.

Ο Δρ Brian Wansink, διευθυντής του Cornell Lab Food and Brand Lab και εκ των συγγραφέων της μελέτης, πρόσθεσε μάλιστα: “Ο αμυδρός φωτισμός δεν είναι απαραίτητα κακός. Παρά την παραγγελία λιγότερο υγιεινών τροφίμων, μπορεί πραγματικά να μας ωθήσει να τρώμε λιγότερο, πιο αργά και να απολαμβάνουμε το φαγητό περισσότερο”.

Άλλωστε, παλαιότερη έρευνα είχε διαπιστώσει πως για αυτό ο χαμηλός φωτισμός μπορεί να γίνει ένας καλός σύμμαχος των ανθρώπων που κάνουν διατροφή, ενώ χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα και να ενισχύσει τη γαστριμαργική εμπειρία, σε πολλά εστιατόρια.

Έτσι, η νέα έρευνα καταλήγει ότι μπορεί να είναι καλύτερο να τρώμε με ανοιχτά τα φώτα, αλλά ακόμα και αν προτιμάμε ατμόσφαιρα με χαμηλό φωτισμό, το σημαντικό αν θέλουμε να αποφεύγουμε τις υπερβολές στην κατανάλωση φαγητού είναι να τοποθετούμε τον εαυτό μας σε κατάσταση εγρήγορσης -με όποιον τρόπο μπορεί να το πετυχαίνει ο καθένας αυτό.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: