Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Διαιτησία: Ο βαριά ασθενής της Super League

Οι κακές διαιτησίες του Τσαµούρη και του Τζοβάρα επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια των Ελλήνων ρέφερι
Κάθε φορά που ο Βίτορ Μέλο Περέιρα ερωτάται γιατί δεν χρησιµοποιεί Ελληνες διαιτητές στα ντέρµπι, απαντά «µα, για να τους προστατεύσω».

Και επ’ αυτού δεν έχει άδικο ο Πορτογάλος επικεφαλής της ΚΕΔ, διότι η πλειονότητα των γηγενών ρέφερι φροντίζει, µε την ανεπάρκειά της, κάθε εβδοµάδα να δικαιώνει την επιλογή του -ουσιαστικά την εντολή των FIFA/UEFA- για τον ορισµό ξένων διαιτητών στα παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας, τουτέστιν στα ντέρµπι των λεγόµενων «Big 4» (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυµπιακός, Παναθηναϊκός) και στα ΠΑΟΚ-Αρης.

Απόλυτα δικαιωµένοι αισθάνονται και στη FIFA/UEFA για την προσταγή προς το ελληνικό ποδόσφαιρο περί έλευσης αλλοδαπών διαιτητών. Αρχής γενοµένης από τον περσινό τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ µεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και στα µεγάλα ντέρµπι που ακολουθήσαν φέτος, όλες οι διαιτησίες άγγιξαν το 50-50, τα παράπονα ήταν λιγοστά και κυρίως τα παιχνίδια κρίθηκαν στο γήπεδο. Ποδοσφαιρικά και όχι διαιτητικά...

Τον εκθέτουν
Πέραν του προφανούς ωστόσο, και της εύκολης λύσης που ήταν ο ορισµός των ξένων διαιτητών, τι έπραξε ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής στον περίπου ενάµιση χρόνο που βρίσκεται στο τιµόνι της Κεντρικής Επιτροπής ∆ιαιτησίας για να βελτιώσει την απόδοση των Ελλήνων ρέφερι; ∆υστυχώς για τον ίδιο αλλά κυρίως για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τα αποτελέσµατα και η τραγική εικόνα των διαιτητών σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα, µε τον Ολυµπιακό εσχάτως να είναι ευνοηµένος.

Τα κρούσµατα πολλά και επαναλαµβανόµενα, µολονότι την τελευταία διετία έχει αλλάξει σχεδόν το 70% του πίνακα µε τους διαιτητές της Super League. Πολλοί από τους αποκαλούµενους «χιλιοτραγουδισµένους», οι οποίοι έγραψαν το όνοµά τους µε µελανά γράµµατα στην ελληνική διαιτησία, έπαψαν να σφυρίζουν στη µεγάλη κατηγορία. Φαίνεται όµως ότι και η νέα φουρνιά είναι ανεπαρκής.

Και ο ίδιος ο Περέιρα πάντως µε τις (πολλές φορές ακατανόητες) επιλογές του προκαλεί το κοινό αίσθηµα. Από την αρχή της σεζόν -µε τις ευλογίες των FIFA/UEFA-
αγνοεί το αίτηµα της πλειονότητας των ΠΑΕ για ορισµό ξένων διαιτητών σε ακόµη περισσότερα παιχνίδια. Και σαν να µην έφτανε αυτό, αντί να ορίζει τους διεθνείς στα υπόλοιπα σηµαντικά µατς των µεγάλων, προβαίνει σε επιλογές υψηλού ρίσκου, που εκθέτουν τον ίδιο, την ΚΕ∆, την ΕΠΟ, τις διεθνείς συνοµοσπονδίες και πλήττουν την αξιοπιστία του ελληνικού πρωταθλήµατος. Η επιλογή του Τσαµούρη στο Λαµία-ΠΑΟΚ και του Τζοβάρα στο Αρης-Παναθηναϊκός ήρθαν να προστεθούν στο κολλάζ των αµέτρητων και χονδροειδέστατων σφαλµάτων που παρακολουθούµε από τον περασµένο Αύγουστο.

Αµφότεροι υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη αλλοιώνοντας την εικόνα των δύο αγώνων, όπως συνέβη και στο µατς µεταξύ του Ολυµπιακού και του Παναιτωλικού, όπου ο διαιτητής Κουµπαράκης και ο βοηθός Κούλα Χασάν τα έκαναν µαντάρα, κατακυρώνοντας, µεταξύ άλλων, γκολ-οφσάιντ του Βούκοβιτς.

Ο ίδιος βοηθός είχε «δράσει», µαζί µε τον διεθνή διαιτητή Τζήλο, και εις βάρος του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι για την 9η αγωνιστική µε τον Ατρόµητο στο Περιστέρι. Εκεί όπου προ εβδοµάδας (11η αγωνιστική) ο διαιτητής Ευαγγέλου και ο βοηθός Καρσιώτης αλλοίωσαν (και) την έκβαση της αναµέτρησης του Ατροµήτου µε τον Ολυµπιακό, υπέρ του οποίου επίσης κατακυρώθηκε γκολ-οφσάιντ, και πάλι µε δράστη τον Βούκοβιτς.

Την ίδια αγωνιστική η βοηθός Δέτση είχε υποπέσει σε σωρεία λαθών, κυρίως υπέρ της ΑΕΚ, στην εκτός έδρας αναµέτρηση µε τον Παναιτωλικό.

Οι καλοί απ’ έξω
Αξιοσηµείωτο είναι και το γεγονός πως ο κορυφαίος Ελληνας ρέφερι, που ανήκει στην κατηγορία Εlite της UEFA, Τάσος Σιδηρόπουλος έχει πάρει φέτος όλα κι όλα τέσσερα παιχνίδια στη Super League, εκ των οποίων µόλις ένα κρίσιµο (Αρης-Ολυµπιακός), ενώ ο Τάσος Παπαπέτρου, ο έτερος διαιτητής που παίρνει ορισµούς στο Europa League, έχει επίσης µόλις τέσσερις συµµετοχές και κανένα «δυνατό» παιχνίδι.

Εντύπωση προκαλεί και η διαρκής στήριξη του Περέιρα στον διεθνή Γιώργο Κοµίνη, ο οποίος παίρνει διαρκώς ορισµούς αλλά δεν έχει σφυρίξει σε κανένα µατς της ΑΕΚ, του Ολυµπιακού και φυσικά του ΠΑΟΚ, για τον οποίο αποτελεί persona non grata µετά το περσινό επεισοδιακό ντέρµπι της Τούµπας



ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: