Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Τα είδη της μπύρας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η μπύρα είναι το δημοφιλέστερο αλκοολούχο ποτό στον πλανήτη και μάλιστα το αρχαιότερο.
Οι πρώτοι που παρασκεύασαν μπύρα ήταν οι Σουμέριοι στη Μεσοποταμία περίπου το 3000 π.Χ. Σήμερα είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί εθνικό ποτό για πολλές χώρες.

Στην εποχή μας που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε διαφορετικά είδη μπύρας από όλο τον κόσμο. 

Ποιες όμως είναι οι κατηγορίες της μπύρας; 

Ανάλογα με τα υλικά, τον τρόπο παραγωγής και τη χώρα προέλευσης μπορούμε να εντοπίσουμε πολλές κατηγορίες μπύρας.

Ο βασικός διαχωρισμός ωστόσο γίνεται με βάση τη διαδικασία της ζύμωσης κατά την παραγωγή της και προκύπτουν έτσι δύο είδη μπύρας, τα οποία βέβαια περιλαμβάνουν αρκετές υποκατηγορίες.

Είδη μπύρας

1. Μπύρες Lager ή Βυθοζύμωτες μπύρες

Οι μπύρες Lager είναι οι πιο διαδεδομένες και συνεπώς αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. 

Στις βυθοζύμωτες μπύρες η μαγιά έχει την τάση να καθιζάνει στον πυθμένα μετά το τέλος της ζύμωσης (έτσι προέκυψε η ελληνική ονομασία).

 Η ζύμωση γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, συνήθως 6-12 °C, ενώ ενώ χρειάζεται αρκετό χρόνο ωρίμανσης. 

Για το λόγο αυτό, η παραγόμενη μπύρα φυλάσσεται σε αποθήκες, γεγονός από το οποίο προκύπτει ο όρος lager που στα γερμανικά σημαίνει αποθήκη.

Υποκατηγορίες Μπύρας Lager

– Ανοιχτόχρωμες (Ξανθές) Lager
Οι πιο συνηθισμένες μπύρες lager στην παγκόσμια παραγωγή είναι οι ανοιχτόχρωμες με ελαφριά γεύση και ποικίλο βαθμό πικρότητας. Η γεύση τους είναι ήπια και οι παραγωγοί συνιστούν να καταναλώνεται κρύα.

– Pilsner ή Pils
Στην πραγματικότητα ανήκει στις ανοιχτόχρωμες lager και διαφέρει στην περιεκτικότητα σε λυκίσκο. Είναι η πρώτη ξανθιά μπύρα του κόσμου καθώς παρασκευάστηκε το 1842 μ.Χ. στην πόλη Pilsen (Plzen) της Τσεχίας, από όπου πήρε και το όνομά της.

– Σκουρόχρωμες Lager
Οι μπύρες ήταν κυρίως σκουρόχρωμες μέχρι τη δεκαετία του 1840. Οι ανοιχτόχρωμες lager δεν ήταν συνηθισμένες μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, όταν οι τεχνολογικές εξελίξεις κατέστησαν εύκολη την παραγωγή τους. Το χρώμα τους ποικίλει ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

2. Μπύρες Ale ή Αφροζύμωτες μπύρες

Στις μπύρες Ale ο τύπος της μαγιάς που χρησιμοποιείται, έχει την ιδιότητα μετά το τέλος της ζύμωσης να ανέρχεται στην επιφάνεια. Οι αφροζύμωτες μπύρες υφίστανται ζύμωση σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες 15-20 °C, ενώ χρειάζονται, οι περισσότερες, μικρό χρονικό διάστημα μεταζύμωσης/ωρίμανσης. 

Στις θερμοκρασίες αυτές η μαγιά παράγει σημαντική ποσότητα εστέρων και άλλα δευτερεύοντα αρωματικά προϊόντα. 

Οι μπύρες Ale έχουν έτσι πιο έντονη γεύση και αρώματα και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη ποικιλία.

Υποκατηγορίες Μπύρας Ale

– Red/Brown Ale
Με καστανό/κοκκινωπό χρώμα, είναι συνήθως ελαφριά με έντονη γεύση.

– Golden Ale
Οι μπύρες αυτές έχουν ξανθό/χρυσαφένιο χρώμα και φρουτώδη γεύση ενώ είναι αρκετά δυνατές σε αλκοόλ με περιεκτικότητα 7-8,5%.

– Weiss
Οι μπύρες Weiss είναι από τις πιο διαδεδομένες της κατηγορίας και αρκετά διαφορετικές καθώς παρασκευάζονται κυρίως από σιτάρι (ενώ οι υπόλοιπες από κριθάρι). Συνήθως οι μπύρες Weiss δεν φιλτράρονται με αποτέλεσμα να περιέχουν υπολείμματα μαγιάς στη φιάλη τους. Είναι θολές και με πλούσιο πυκνό αφρό.

– Μοναστηριακές Trappist/Abbey
Οι μοναστηριακές μπύρες θεωρούνται οι πιο πολύπλοκες καθώς είναι υψηλής ζύμωσης και η ωρίμανσή τους διαρκεί περισσότερο από 3 χρόνια. Ο όρος Trappist είναι αποκλειστικός 6 μοναστηριών (5 στο Βέλγιο και 1 στην Ολλανδία). Οι μπύρες που παράγονται με την ίδια διαδικασία αλλά εκτός των 6 μοναστηριών ονομάζονται Abbey

– Stout
Ιρλανδικής καταγωγής με σκούρο χρώμα από την έντονα καβουρντισμένη βύνη με πυκνή γεύση που αφήνει την εντύπωση καραμέλας ή σοκολάτας

3. Μπύρες Φυσικής ζύμωσης

Μοιάζουν πολύ με τις Ale αν και θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν σε ξεχωριστό είδος αφού ζυμώνονται σε ανοιχτά δοχεία με τη βοήθεια των ζυμομυκήτων του περιβάλλοντος και χωρίς προσθήκη μαγιάς. Βασικός εκπρόσωπος του είδους οι βελγικές μπύρες τύπου Lambic.




ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: