Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε γαστριμαργική κρεπάλη μετά από ξενύχτι με πολύ αλκοόλ;
Σχεδόν κανένας. Το γεγονός ότι όλα σου φαίνονται πεντανόστιμα εκείνη την ώρα, ήρθαν να εξηγήσουν επιστήμονες με πειράματα που κάνανε σε ποντίκια.
Οι ερευνητές βρήκαν πως τα ποντίκια έτρωγαν πολύ περισσότερο όταν τα πότιζαν με αλκοόλ για τρεις μέρες στη σειρά, απ’ ό,τι όταν ήταν νηφάλια. Αναλύοντας τον εγκέφαλο των ποντικιών, είδαν πως συγκεκριμένοι νευρώνες ήταν πιο δραστήριοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο απελευθερώνει ένα πεπτίδιο (οργανικές ενώσεις αμινοξέων) που μας κάνει να θέλουμε να τρώμε ακόμα και αν δεν πεινάμε.
Και το κάνει αυτό αναστέλλοντας τη δράση της λεπτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την ενεργειακή πρόσληψη και την όρεξή μας τελικά. Γι’ αυτό και τα φαγητά μοιάζουν τόσο νόστιμα όταν είσαι μεθυσμένος, γιατί ο οργανισμός μάς ψάχνει απεγνωσμένα τροφή, και στέλενι ερεθίσματα στον εγκέφαλο μας ψευδή.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όταν έχουμε πιει ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που δεχόμαστε για πολύ, έχουμε την απάντηση γιατί μετά από κρεπάλη οινοπνεύματος, νομίζουμε ότι τρώμε στου Πετρετζίκη...
0 σχόλια: