Αυξήσεις, με θετική προσωπική διαφορά, θα δουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 600.000 συνταξιούχοι, επισήμανε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στη διάρκεια ομιλίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης με τίτλο « Η υπεράσπιση της Εργασίας στη Νέα Εποχή», στο πολιτιστικό κέντρο Ευόσμου.
«Στις 21 Αυγούστου 2018, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια κερδήθηκε η πρώτη μάχη.
Στην πραγματικότητα τώρα ξεκινά η μεγαλύτερη μάχη, που αφορά στο να ανταποκριθούμε σε ένα μεγάλο χρέος που έχουμε προς την κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός το ονόμασε ένα μνημόνιο με τον λαό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ίδια.
Πρόσθεσε ότι, «χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια που έκανε αυτή η κυβέρνηση και τη σαφή στρατηγική της, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μπει στην επόμενη ημέρα και να μπορούμε να διαμορφώνουμε πολιτικές σε καθεστώς οικονομικής ελευθερίας και οικονομικής κυριαρχίας».
Στην πραγματικότητα τώρα ξεκινά η μεγαλύτερη μάχη, που αφορά στο να ανταποκριθούμε σε ένα μεγάλο χρέος που έχουμε προς την κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός το ονόμασε ένα μνημόνιο με τον λαό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ίδια.
Πρόσθεσε ότι, «χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια που έκανε αυτή η κυβέρνηση και τη σαφή στρατηγική της, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μπει στην επόμενη ημέρα και να μπορούμε να διαμορφώνουμε πολιτικές σε καθεστώς οικονομικής ελευθερίας και οικονομικής κυριαρχίας».
Αναφερόμενη στο «χρέος» όπως χαρακτηριστικά είπε, της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον λαό, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε: «Το χρέος αυτό το υπηρετούμε με τον νόμο που πέρασε χθες από τη Βουλή για τη μείωση των εισφορών σε 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, με την επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που υλοποιήσαμε στη χώρα από την 21η Αυγούστου, με την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019 και την κατάργηση του λεγόμενου ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους, με την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και αντιθέτως την αύξηση σε 600.000 συνταξιούχους και την ενίσχυση μισθών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια».
Πρόσθεσε, «το χρέος μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία το υπηρετούμε με την πολιτική μας για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, με τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει επεκτατικά μέτρα 910 εκατ. ευρώ, (μεταξύ των οποίων οι προσλήψεις στο «Βοήθεια στο σπίτι» και την Ειδική Αγωγή, το επίδομα στέγασης, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ)».
Αναφερόμενη στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «αποδεικνύει τρία αντικειμενικά δεδομένα» που δεν μπορούν να «αμφισβητηθούν». Αυτά είναι όπως είπε: «ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως εύσχημα ονομάστηκαν τα προγράμματα δημοσιονομικών περιορισμών, έχει κλείσει οριστικά. Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν περιέχει μέτρα δημοσιονομικών περιορισμών: περικοπών ή διόγκωσης των φόρων. Αντιθέτως, περιέχει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης: αύξηση κοινωνικών δαπανών και μείωση φόρων και εισφορών για τους πολίτες. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν μια τυπική διαδικασία αλλά στον αντίποδα, μεταφράζεται αμέσως, απτά, υλικά και μετρήσιμα σε πολιτικές βελτίωσης της καθημερινότητας, του εισοδήματος της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα έχει ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία.Πλέον η κυβέρνηση, μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές, να παίρνει θετικά μέτρα, να ακυρώνει μέτρα αχρείαστα, σε καθεστώς πολιτικής ελευθερίας και όχι καταναγκασμού».
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια εξαπέλυσε πυρά απέναντι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά, «αυτά τα δεδομένα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν οι δυνάμεις του παλαιού πολιτικού συστήματος, οι δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια και ποτέ δεν κατάφεραν να τη βγάλουν από αυτά, οι δυνάμεις που τη βύθισαν στην ύφεση και τη λιτότητα». Με την άρνηση της πραγματικότητας όμως δεν μπορούν να σώσουν ένα αντιπολιτευτικό αφήγημα που καταρρέει και βλέπει κάθε τι που επικαλέστηκε ή προέβλεψε να διαψεύδεται»
Υπενθύμισε, «έλεγαν ότι η χώρα θα καταρρεύσει κατά την 1η και τη 2η αξιολόγηση και διαψεύστηκαν, όπως και το ίδιο έγινε με όσα υποστήριζαν για μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως μεταξύ άλλων ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης, ότι το χρέος δεν θα ρυθμιστεί, ότι δεν θα επιτύχουμε καθαρή έξοδο και ότι οι συντάξεις θα περικοπούν».
Υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομίας κινείται πλέον σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης και παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι οι νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί επί της κυβέρνησης είναι περισσότερες από 300.000 και η ανεργία μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 18,9%.
Η έξοδος από τα μνημόνια και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Όπως υπογράμμισε η χώρα βρίσκεται μπροστά σε δύο «σαφή πολιτικά σχέδια απολύτως διακριτά», τα οποία όπως πρόσθεσε «τα τέμνει μια ορατή διαχωριστική γραμμή. Μια διαιρετική τομή που διαπερνά τα εργασιακά, την κοινωνική ασφάλιση, τη στάση μας απέναντι στην δημοκρατία και τα δικαιώματα».
Αναφερόμενη στο σχέδιο της ΝΔ, σημείωσε ότι «παρέχει κίνητρα στους επιχειρηματίες και θέτει υπό αίρεση τα εργασιακά δικαιώματα. Το οκτάωρο και τη σταθερή απασχόληση τα θεωρεί ξεπερασμένα. Υπόσχεται ασφαλιστικό Πινοσέτ – που αφήνει εκτεθειμένους ασφαλισμένους και συνταξιούχους και παραδίδει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα.Εκχωρεί τις δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιώτες, θέλει αναλογία 1/5 στις προσλήψεις στο δημόσιο και απόλυση συμβασιούχων. Περικόπτει τα κοινωνικά επιδόματα για να τα εντάξει στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, για την προστασία μόνο της ακραίας φτώχειας. Υπόσχεται μείωση φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις».
Στον αντίποδα, όπως υπογράμμισε, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης «θέτει στο επίκεντρό του την εργασία και έχει ως στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι ώστε ο πλούτος που παράγεται να μπορεί να διανέμεται κατά το δυνατόν δικαιότερα σε αυτούς που τον παράγουν και η ανάπτυξη να είναι διατηρήσιμη στο χρόνο».
Το ασφαλιστικό
«Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στέκεται στα πόδια του, έχει καταστεί πλεονασματικό και μακροπρόθεσμα βιώσιμο και είναι χάρη σε αυτή την ευρωστία του που καταφέραμε να αποκρούσουμε τελικά και τις μειώσεις στις συντάξεις το 2019», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας «στο διάστημα αυτό έχουμε πληρώσει περισσότερες από 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), κλείνουμε πληγές του παρελθόντος και αλλάζουμε την όψη του ασφαλιστικού συστήματος που πλέον κοιτάζει προς το μέλλον».
Στο σημείο αυτό, η υπουργός Εργασίας χρησιμοποιώντας σκληρή «γλώσσα» σημείωσε: «η στάση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, κινείται στη σφαίρα της καταστροφολογίας, του ψεύδους και της υπονόμευσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Όπως για καθετί δημόσιο, έτσι και για την κοινωνική ασφάλιση, η ΝΔ εργαζόταν και εργάζεται πυρετωδώς για την υπονόμευση της. Το ίδιο κάνει για τη δημόσια υγεία, το ίδιο για την παιδεία».
Εξήγησε ότι «με τις πράξεις της, όσο ήταν στην κυβέρνηση, η ΝΔ απαξίωσε χωρίς προηγούμενο το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, οδηγώντας το στα πρόθυρα της κατάρρευσης: Έπειτα από 12 διαδοχικές περικοπές, ύψους 45 δισ. ευρώ, που μείωσαν τις συντάξεις έως και 50%, παρέδωσε το Ιανουάριο του 2015 ένα ασφαλιστικό σύστημα με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και απλήρωτες 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές. Και είναι να αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατό μετά από τόσες περικοπές να παραδίδεις τα δημόσια ταμεία με τέτοιο έλλειμμα.
Η υπονόμευση όμως δεν σταμάτησε εκεί. Με τη ρητορική της, όσο η παρούσα κυβέρνηση επιχειρούσε να στήσει στα πόδια του το ασφαλιστικό, η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε για να ναρκοθετήσει αυτή την δύσκολη προσπάθεια».
Συνεχίζοντας, η ίδια τόνισε ότι «πριν καν ψηφιστεί ο νόμος 4387/2016, η ΝΔ πρωτοστάτησε σε μία συντονισμένη εκστρατεία ψευδών ειδήσεων περί δήθεν καταστροφικών εισφορών που θα πλήρωναν οι ασφαλισμένοι και συνεχίζει αυτή την εκστρατεία ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η πραγματικότητα, δηλαδή τα ειδοποιητήρια που πήραν στα χέρια τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τους διέψευσε πανηγυρικά. Αφού, λοιπόν, απέτυχε αυτή η εκστρατεία υπονόμευσης, ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ να ξεδιπλώσει το όραμά του.
Το όραμα του Ασφαλιστικού Πινοσέτ. Ένα όραμα ακραία νεοφιλελεύθερο που, αν εκπληρωθεί, παραδίδει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση σε ιδιωτικά συμφέροντα και αφήνει εκτεθειμένους εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους».
Εξήγησε ότι για την επικουρική ασφάλιση, το πρόγραμμα της ΝΔ πρότεινε ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με διαχείριση από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που όπως πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου, «η πρόταση αυτή πέραν από αντικοινωνική είναι και βαθιά επικίνδυνη». Διευκρίνισε ότι στο σημερινό σύστημα «είναι οι σημερινές εισφορές που πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις, η πρόταση της ΝΔ που στρέφει τις σημερινές εισφορές στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δημιουργεί κενό για την πληρωμή των συντάξεων 1,2 εκατ. συνταξιούχων που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη, αφήνει δηλαδή στον αέρα 1,2 εκατ. συνταξιούχους.
Προκειμένου να μην μείνουν στον αέρα οι σημερινοί 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, το κόστος που θα πρέπει να αναλάβει το κράτος για να καλύψει την τρύπα που θα δημιουργούσε η μετάβαση στο σύστημα του κ. Μητσοτάκη είναι 30 δισ. ευρώ μόνο για τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή, το κόστος που θα πρέπει να αναλάβει το κράτος για την κάλυψη των σημερινών ασφαλισμένων για επικούρηση, που είναι 2,8 εκατ. άτομα, ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ. ‘Αρα το σύνολο του κόστους μετάβασης στο υποθετικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη μόνο για την επικουρική ασφάλιση είναι σε πάνω από 50 δισ. ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό διερωτήθηκε: «ποιοί είναι οι κερδισμένοι;» και απάντησε «,α φυσικά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα πάρουν ζεστό χρήμα και μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των εισφορών των ασφαλισμένων πελατών τους».
Προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας
Αναφερόμενη στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζοντας ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ποιοτικές, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».
Μεταξύ των προγραμμάτων που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνεται αυτό για 10.000 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους, όπως αυτοί έχουν αναδειχθεί στην αναπτυξιακή στρατηγική. «Το πρόγραμμα επιδοτεί για 12 μήνες, με έως και 800 ευρώ, το 50% του συνολικού εργατικού κόστους για θέσεις πλήρους εργασίας. Όπως καταλαβαίνετε, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει σε απολαβές για τους εργαζόμενους πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σημερινού κατώτατου μισθού, καθώς με την επιδότηση που διασφαλίζουμε μια επιχείρηση θα είναι σε θέση να καταβάλει μισθό της τάξης των 1.600 ευρώ σε ένα νέο εργαζόμενο», είπε.
Η δεύτερη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 5.500 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών και η τρίτη είναι 16.000 νέοι που θα λάβουν μέρος στη νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας.
Ο συνολικός σχεδιασμός, σύμφωνα με την ίδια, περιλαμβάνει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019 την προκήρυξη 11 νέων προγραμμάτων, μέρος των οποίων είναι τα παραπάνω, συνολικού προϋπολογισμού 632.500.000 ευρώ, που θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους.
0 σχόλια: