Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Πότε και γιατί κλαίει ένας άντρας;

Στην αρχαιότητα και τον μεσαίωνα δεν ήταν ντροπή για έναν άντρα να κλάψει. Αυτό άλλαξε τον 19ο αιώνα – όπως εικάζουν οι ιστορικοί – με… βέτο του Ναπολέοντα. Σήμερα όμως ένας άντρας δεν χρειάζεται να έχει στεγνά μάτια (και καρδιά) για να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του.
Όπως ισχυρίζεται ο Patrick Lemoine, επικεφαλής της Μονάδας Βιολογικής Ψυχιατρικής στη Lyon και ειδικευμένος στην κατάθλιψη και τις διαταραχές του ύπνου, η στροφή των αντρών στην εκτόνωση μέσω των δακρύων θα τους ωφελήσει, γιατί το κλάμα ανακουφίζει από την κατάθλιψη και αποτρέπει χειρότερες καταστάσεις.

Αντρικά και γυναικεία δάκρυα

Άντρες και γυναίκες δεν κλαίνε με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους. Οι ψυχολόγοι εντοπίζουν τις διαφορές:

Μπορεί το βάρος των ηθών και των εθίμων να παραμένει χαλινάρι στην έκφραση των συναισθημάτων τους, όμως οι περισσότεροι άντρες κλαίνε σιωπηλά από οδύνη (ψυχική ή σωματική), συγκίνηση, χαρά, ακόμα και από υπερηφάνεια ή πατριωτισμό.

Μια γυναίκα μπορεί να κλάψει σκόπιμα: Είτε γιατί θέλει να στείλει ένα μήνυμα είτε επειδή τίποτα δεν είναι πιο αφοπλιστικό από τα δάκρυα. Ο άντρας όμως, όταν κλαίει, κλαίει πάντα για τον εαυτό του. Αναδιπλώνεται, γίνεται εσωστρεφής, σκέπτεται και τελικά βρίσκει την εσωτερική του ειρήνη.

Όσο και να συγκλονίζεται από μια κατάσταση, ένας άντρας εκδηλώνεται συνήθως με αυτοσυγκράτηση και διακριτικότητα, σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν πιο έντονα ξεσπάσματα.

Λόγω της σπανιότητάς τους τα ανδρικά δάκρυα είναι περισσότερο θεραπευτικά και λυτρωτικά από ό,τι των γυναικών.

Μια γυναίκα κλαίει περίπου για 6 λεπτά, ενώ το κλάμα του άντρα διαρκεί τον μισό χρόνο, περίπου 3-4 λεπτά.

Οι περισσότεροι άντρες πιστεύουν ότι κλαίγοντας είναι σαν να ομολογούν ότι είναι ανίσχυροι. Αντίθετα, οι γυναίκες θεωρούν ότι με το κλάμα απαλλάσσουν τον εαυτό τους από ένα βάρος.

Πώς αντιδρούν οι γυναίκες στα αντρικά δάκρυα;
Πώς αντιδρούν οι γυναίκες σε αυτή την ευαισθησία των αντρών; Εξαρτάται από τον χαρακτήρα τους. Κάποιες σοκάρονται και αισθάνονται ανασφαλείς δίπλα σε έναν τόσο συναισθηματικό σύντροφο. Άλλες πάλι θεωρούν ότι και το… ισχυρό φύλο έχει δικαίωμα στο κλάμα ερμηνεύοντάς το ως ένδειξη συναισθηματικής γνησιότητας και αυθεντικότητας, την οποία εκτιμούν. Απλώς προτιμούν να γίνεται ήσυχα, χωρίς εξάρσεις.




ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: