Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-0

Ο ΠΑΟΚ επέβαλλε για πρώτη φορά κυριαρχία μέσα στο Καραϊσκάκη αλλά μια γκέλα του Ζαμπράνο έδωσε φιλί ζωής στον Ολυμπιακό (1-0) που δεν είχε ευκαιρία! Χάρισε αποβολή του Καρίμ ο Κομίνης.
Ο ΠΑΟΚ έπεισε και ο Ολυμπιακός νίκησε! Μετά από δεκαετίες μια κάθοδος του ΠΑΟΚ στην Αθήνα δεν τον μετέτρεψε σε ποντίκι απέναντι σε γάτα αλλά οι ρόλοι αντιστράφηκαν.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» υποχρέωσε τον Ολυμπιακό να τελειώσει ένα ματς ουσιαστικά χωρίς να βρει καν κλασική ευκαιρία για γκολ και τελικά πλήρωσε μια γκάφα του Ζαμπράνο στη φάση του γκολ του Ένγκελς.

Μετά το 1-0 δε, υπήρχε μια εικόνα με το γήπεδο να έχει... γείρει προς την εστία του Προτό, όμως οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν την τελική προσπάθεια που θα ήθελαν στις 2-3 φάσεις που δημιούργησαν απέναντι σε έναν πλήρως οπισθοχωρημένο Ολυμπιακό.

Σε γενικές γραμμές, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε την αναποτελεσματικότητά του, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία για νίκη απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που συνεχίζει να μην βλέπεται, αλλά πήρε το αποτέλεσμα χάρη στη δύναμη του Καραϊσκάκη και την τύχη που είχε στη φάση του 1-0.

Η τακτική νίκησε τη... διάθεση για επίθεση

Πολύ πιεστικό ήταν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο ματς, με κατοχή μπάλας και πολλούς «ερυθρόλευκους» στο μισό γήπεδο του ΠΑΟΚ για να πρεσάρουν και να κλέψουν μπάλες. 

Και ο όμως ΠΑΟΚ από την πλευρά του επέλεξε να μην περιμένει τον αντίπαλο, αλλά να φορτώσει το κέντρο με παίκτες και να κρατήσει τη μπάλα όποτε του δινόταν η ευκαιρία. 

Σε γενικές γραμμές το ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής πήρε από νωρίς καλό ρυθμό και αυτό συνεχίστηκε κατά κανόνα ως το φινάλε. 

Οι δύο ομάδες προσπάθησαν να παίξουν ποδόσφαιρο, καθεμιά με το στυλ της και αμφότερες επιλέγοντας να έχουν γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, ρισκάροντας έτσι φυσικά και τα όποια λάθη.

Οι πρώτες δύο καλές επιθέσεις του ντέρμπι ήταν για λογαριασμό των φιλοξενούμενων. Η πρώτη στο 5' όταν μετά από κάθετη του Βιεϊρίνια ο Ελ Καντουρί μπήκε στην περιοχή του Προτό από αριστερά, όμως το παράλληλο γύρισμα που έκανε ήταν κακό, παρότι υπήρχαν τρεις συμπαίκτες του στην περιοχή. Δύο λεπτά μετά, ο Ένγκελς ήταν αυτός που έκοψε σωτήρια προ του Πρίγιοβιτς μετά από σέντρα του Μάτος προς το ύψος του πέναλτι.

Πρώτες «κατεβασιές» από τον ΠΑΟΚ

Με αυτά και με αυτά, το ματς συνεχίστηκε για περίπου 15 λεπτά χωρίς τελική προσπάθεια, αντίθετα όμως με μεγάλη δόση τακτικής και καλό ρυθμό. Για την ακρίβεια, η πρώτη τελική σημειώθηκε με τη συμπλήρωση των 15 λεπτών, όταν σε αντεπίθεση του «Δικεφάλου του Βορρά», ο Ελ Καντουρί έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο Πρίγιοβιτς σούταρε ψηλά άουτ. Τρία λεπτά μετά, σε ακόμη μια ωραία επίθεση της ομάδας του Λουτσέσκου, ο Λέοβατς έκανε το γύρισμα αυτή τη φορά, όμως το πλασέ του Μακ δεν ήταν δυνατό και μπλόκαρε εύκολα ο Προτό.

Με τη συμπλήρωση πλέον 20 λεπτών στο Καραϊσκάκη, ο ΠΑΟΚ είχε ισορροπήσει την κατοχή μπάλας και γενικότερα έδειχνε καλύτερη εικόνα στον αγωνιστικό χώρο τουλάχιστον για το πρώτο μισό του πρώτου ημιχρόνου. Είχε πιο σαφές, πιο ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο και πιο «σβέλτες» κινήσεις και αντιδράσεις από τον αντίπαλο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του συνέχιζε για αρκετή ώρα να «ψάχνεται» μεσοεπιθετικά, αφού παρά τη διάθεσή του να πιέσει και να επιτεθεί, για ακόμη μια φορά φάνηκε ότι δεν είχε ξεκάθαρο τρόπο για να το κάνει αποτελεσματικά. Πολλά παράλληλα και τα λάθη των «ερυθρόλευκων» στη μεσαία γραμμή.

Δύο... μίνι ημίχρονα στο πρώτο 45λεπτο

Μετά το εικοσάλεπτο και για περίπου 10 λεπτά ο ρυθμός έπεσε, ενώ στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους πια, ο Ολυμπιακός πατούσε καλύτερα στο γήπεδο. Πρώτη τελική των «ερυθρόλευκων» ήταν στη φάση του 28', όταν ο Ομάρ σέντραρε από δεξιά, ο Ένγκελς πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Σισέ από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση και χωρίς άμυνα πάνω του, σούταρε άτσαλα, ψηλά άουτ. Για την ομάδα του Λεμονή ήταν και η επόμενη φάση του αγώνα. Ήταν το 36ο λεπτό, με τον Φορτούνη να βγάζει μια τρομερή κάθετη μπαλιά για τον Κούτρη, αυτός μπήκε στην περιοχή από αριστερά αλλά λίγο πριν σουτάρει προ του Ρέι από αρκετά πλάγια θέση, «άνοιξε» το κοντρόλ και κόπηκε τελευταία στιγμή. Ένα ακόμη δίλεπτο μετά, στο 38' ο Ρέι μάζεψε την επικίνδυνη σέντρα του Πάρντο την ώρα που Ανδρούτσος δεν έφτασε τη μπάλα με την προβολή για ελάχιστα εκατοστά. Το ημίχρονο «βγήκε» με τον ΠΑΟΚ να έχει την τελευταία «κουβέντα», με το σουτ άουτ του Μαουρίτσιο στην αντεπίθεση του 45'.

Ένα μοιρασμένο πρώτο 45λεπτο στο Καραϊσκάκη, με τον ΠΑΟΚ να είναι καλύτερος στο πρώτο μισό και τον Ολυμπιακό στο δεύτερο, αλλά χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ και με τις δύο ομάδες να δίνουν μεγάλη έμφαση στην τακτική.

Μια φάση... αλλά γκολ!

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα του αγώνα στο δεύτερο 45λεπτο σε σχέση με το πρώτο. Ο ρυθμός πρακτικά ήταν ανύπαρκτος για πολλή ώρα, αφού οι πολλές διακοπές δεν επέτρεψαν να παιχτεί παιχνίδι για πολλή ώρα. Ωστόσο, στην μοναδική φάση που ουσιαστικά παίχτηκε ποδόσφαιρο στο πρώτο δεκάλεπτό του, ο Ολυμπιακός βρήκε αυτό που έψαχνε από στημένη φάση. Ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ στο 51', ο Οτζίτζα κάνει το πρώτο γύρισμα, ο Ρομαό παίρνει την κεφαλιά και ο Βαρέλα διώχνει πάνω στη γραμμή, αλλά στην επαναφορά της η μπάλα βρίσκει στο γόνατο του Ένγκελς και καταλήγει στα δίχτυα του Ρέι για το 1-0.

Μετά το γκολ αυτό όμως, ουσιαστικά το γήπεδο... έγειρε και πάλι. Ο Ολυμπιακός οπισθοχώρησε σχεδόν... ακαριαία, με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται σταθερά σε θέση επίθεσης ως το φινάλε αλλά να μην μπορεί να βρει τις τελικές που θα ήθελε στις καλές «κατεβασιές» του στην περιοχή του Προτό. Στο 66' ο Ζαμπράνο είχε μια καλή κεφαλιά άουτ, προ του Σισέ, στην πρώτη τελική του «Δικεφάλου του Βορρά» στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ στο 71' ο ΠΑΟΚ χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο ματς. Μετά από φάση διαρκείας και συνεχόμενες κεφαλιές των φιλοξενούμενων, η τελευταία από τον Μάτος περνάει ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Προτό.

Ο Ολυμπιακός «απάντησε» με δύο καλές αντεπιθέσεις του στο 72 και το 81' αλλά χωρίς να βρει και αυτός τελική προσπάθεια. Αυτές ήταν ουσιαστικά και οι μοναδικές δύο φορές που οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν με αξιώσεις τη σέντρα μετά τη φάση του 1-0. Το ντέρμπι του Καραϊσκάκη τελείωσε με δύο ακόμη καλές φάσεις του ΠΑΟΚ. Η πρώτη στο 89' όταν ο Μάτος δεν κατάφερε να τελειώσει από κοντά τη φάση μετά από κεφαλιά-πάσα του Πρίγιοβιτς και η δεύτερη στις καθυστερήσεις όταν ο Κάμπος κατάφερε να... κόψει τον Μάτος μετά από κόρνερ και ενώ ο δεύτερος ετοιμαζόταν να «εκτελέσει» τον Προτό από κοντά.

Το ταμείο του αγώνα

Ένα ντέρμπι με πολλή δόση τακτικής, με ένα καλό πρώτο ημίχρονο παρά την απουσία ευκαιριών και αρκετά νεκρά διαστήματα στο δεύτερο. Ο Ολυμπιακός ευτύχησε να βρει ένα γκολ, ευτύχησε να μείνει με 11 από τη στιγμή που ο Κομίνης έχασε τη φάση του Ανσαριφάρντ και παράλληλα ευτύχησε να παίζει απέναντι σε έναν αναποτελεσματικό στην επίθεση ΠΑΟΚ. Κάπως έτσι, γράφτηκε η ιστορία αυτού του ντέρμπι, με τους «ερυθρόλευκους» να μπαίνουν και πάλι για τα καλά στη διεκδίκηση του τίτλου.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Σισέ – Ένγκελς. Το 9ο διαφορετικό δίδυμο στόπερ του Ολυμπιακού για φέτος, έκανε τη διαφορά, Ο πρώτος στην άμυνα όπου ήταν απροσπέλαστος, ο δεύτερος με το γκολ που πέτυχε και έκρινε το ματς.

Ο χειρότερος του αγώνα

Δεν είναι χειρότερος, αλλά ο Ζαμπράνο είναι σίγουρα ο μοιραίος για τους φιλοξενούμενους με τη γκάφα στη φάση του 1-0. Λίγα πράγματα και από τους τρεις της επίθεσης για τον ΠΑΟΚ, Πρίγιοβιτς, Μακ και Βιεϊρίνια.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Στο πρώτο ημίχρονο ο Κομίνης είχε μια πάρα πολύ καλή διαιτησία, δείχνοντας εξ αρχής μια διάθεση να κόψει το καρπούζι στη μέση. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, υπάρχει μια φάση που σημαδεύει το ματς και που έκανε τη διαφορά. Ο λόγος για τη στιγμή που ο Ανσαριφάρντ πατάει εκτός φάσης τον Ζαμπράνο και ο ρέφερι οφείλει να τον αποβάλλει. Το οξύμωρο για τον διαιτητή του αγώνα μάλιστα είναι ότι ενώ ακριβώς έχει δείξει διάθεση για 50-50 χάνει πλήρως τη συγκεκριμένη φάση, ενώ τα ριπλέι δείχνουν ότι είναι κοντά και έχει καλή ορατότητα. Γενικά ένα παιχνίδι με πολλά σκληρά μαρκαρίσματα, πολλές κίτρινες, ενώ ο ΠΑΟΚ φωνάζει επίσης και για μια δεύτερη κίτρινη στο Σισέ στο δεύτερο ημίχρονο. Η φάση του Καρίμ πάντως κάνει τη διαφορά, αφού ο ΠΑΟΚ έβαλε τον Ολυμπιακό στην περιοχή του ενώ έπαιζε 11 εναντίον 11 και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ματς θα μπορούσε να έχει εντελώς διαφορετική εξέλιξη με αριθμητικό πλεονέκτημα.

Πως ξεκίνησαν

Ο Ολυμπιακός και ο Τάκης Λεμονής επέστρεψαν στο παραδοσιακό 4-2-3-1 για το ματς αυτό. Ο Προτό ήταν κάτω από τα δοκάρια, αριστερά στην άμυνα ο Κούτρης, δεξιά ο Ομάρ, με... πρωτοεμφανιζόμενο δίδυμο κεντρικών αμυντικών Σισέ – Ένγκελς. Οτζίτζα-Οφόε και Ρομαό ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι, επιτελικός ο Φορτούνης, αριστερό εξτρέμ ο Ανδρούτσος, δεξί ο Πάρντο και σέντερ φορ ο Ανσαριφάρντ.

Με ένα φουλ επιθετικό 4-2-3-1 παρέταξε τον ΠΑΟΚ ο Ράζβαν Λουτσέσκου. Στο τέρμα ήταν ο Ρέι, αριστερά και δεξιά στην άμυνα οι Λέοβατς και Μάτος, με κεντρικούς αμυντικούς τους Ζαμπράνο – Βαρέλα. Στα αμυντικά χαφ ξεκίνησαν οι Μαουρίτσιο και Τσίμιροτ, μπροστά τους έπαιξε ο Ελ Καντουρί, με τον Μακ δεξιά στην επίθεση, τον Βιεϊρίνια αριστερά και τον Πρίγιοβιτς στην «κορυφή» της.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Προτό, Ομάρ, Σισέ, Ένγκελς, Κούτρης, Ρομαό, Οφόε, Φορτούνης (86' Ζντιέλαρ), Πάρντο, Ανδρούτσος (69' Μάριν), Ανσαριφάρντ (89' Τζούρτζεβιτς).
ΠΑΟΚ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Ρέι, Μάτος, Ζαμπράνο, Βαρέλα, Λέοβατς (79' Μπίσεσβαρ), Μαουρίτσιο (62' Σάκχοφ), Τσίμιροτ, Ελ Καντουρί, Μακ (69' Κάμπος), Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς.
Διαιτητής: Γεώργιος Κομίνης (Θεσπρωτίας)
Βοηθοί: Δαμιανός Ευθυμιάδης (Πιερίας), Τρύφων Πετρόπουλος (Αρκαδίας)
Τέταρτος: Αναστάσιος Παπαπέτρου (Αθηνών)


ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: