Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Τι θα φας στις διακοπές;

Έφτασε επιτέλους η ώρα, το ταξίδι που ονειρευόσουν να κάνεις γίνεται πραγματικότητα.
Περνάς την πύλη του αεροδρομίου και αποχαιρετάς τη ρουτίνα σου.

 Την ίδια στιγμή όμως έχεις αποχαιρετήσει και τον ευγενικό κύριο Μανώλη στο μανάβικο της γειτονιάς σου που εμπιστεύεσαι και το αγαπημένο σου σούπερ μάρκετ που βρίσκεις πάντα αυτό που θέλεις.

 Κάθε ταξίδι είναι και μια πρόκληση. 

Νέες εμπειρίες, νέες εικόνες, διαφορετικές κουλτούρες, νέες γεύσεις και άγνωστα προϊόντα σε ράφια, που πολύ πιθανό να θέσουν σε σκληρή δοκιμασία τη διατροφή που έχεις καταφέρει επιτέλους να ακολουθήσεις πιστά τον τελευταίο μήνα… και έντρομη αναρωτιέσαι: με πόσα παραπάνω κιλά θα γυρίσω πίσω άραγε;

Στο αεροπλάνο

Για να αποφύγεις λοξά βλέμματα και ντροπιαστικές παρατηρήσεις καλύτερα να αφήσεις τα τάπερ στο σπίτι σου. Μπορείς όμως να έχεις μαζί σου:

Ξηρούς καρπούς: Αμύγδαλα, κράνμπερις, φιστίκια, σταφίδες, καρύδια, ανάμεικτα με αποξηραμένα φρούτα, γίνονται τέλειες μικρές μερίδες σε σακουλάκι, ιδανικές για τις στιγμές που θα νοιώσεις «λιγούρα» κατά τη διάρκεια της πτήσης (απέφυγε τα αποξηραμένα τσιπ μπανάνας, συνήθως είναι τηγανισμένα και με επιπλέον ζάχαρη, και τον ανανά, επίσης έχει συνήθως πρόσθετη ζάχαρη) . Εάν θέλεις το σνακ σου λίγο πιο τραγανό, πρόσθεσε μερικές κουταλιές από τα αγαπημένα σου δημητριακά, στεγνά, που θα σου προσφέρουν έξτρα δόσεις χορταστικών φυτικών ινών.

Φρούτα: Μπορείς επίσης να έχεις μαζί σου φρέσκα φρούτα, μια μπανάνα, ένα μήλο, που ικανοποιούν γρήγορα την πείνα σου, ενώ οι φυσικές τους ίνες σε κρατούν για περισσότερη ώρα χορτάτη. Αν είσαι του «λαχανικού», μερικά καρότα καθαρισμένα ή σέλερι, φυλάσσονται άνετα σε συσκευασίες για σάντουιτς και κάνουν εξίσου καλή δουλειά όταν γουργουρίζει το στομάχι.

Σάντουιτς: Μήπως και το άγχος της πτήσης, δεν σου φέρνει λίγη πείνα; Εάν η όρεξή σου τραβάει κάτι πιο χορταστικό «στο μάτι» από φρούτα ή ξηρούς καρπούς , πάρε μαζί σου σάντουιτς. Δυο φέτες μαύρο ψωμί με φυστικοβούτυρο για παράδειγμα ή ένα σάντουιτς με στήθος γαλοπούλας και λίγη μουστάρδα θα σου προσφέρει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης που θα σου δώσουν ενέργεια και την ευχάριστη ψευδαίσθηση ότι έφαγες «βασιλικά».

Μπάρες δημητριακών: Ετοίμασε γρήγορα και εύκολα μπάρες δημητριακών. Θα «φουσκώσουν» ικανοποιητικά το στομάχι σου και θα σε γεμίσουν με μια … γλυκιά ευφορία. Προνόησε και ετοίμασε τις δικές σου, γιατί αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν συνήθως πολλή ζάχαρη, συντηρητικά και χρώματα που καλό είναι να αποφεύγεις. Χρησιμοποίησε μέλι, βρόμη, κράμπερις ή δαμάσκηνα, ξηρούς καρπούς, ακόμη και μαύρη σοκολάτα.

Εκεί που θα πας

Ούτε μέρα χωρίς πρωινό

Δεν «διαπραγματεύεσαι» το πρωινό σου ούτε στα ταξίδια. Επωφελήσου από την ποικιλία στο πρωινό μενού του ξενοδοχείου σου. Εάν η διαμονή σου δεν παρέχει πρωινό, φρόντισε να είναι το πρώτο που θα αναζητήσεις. Προτίμησε αυγά, βρασμένα ή ομελέτα, μαύρο ψωμί, φρέσκους χυμούς, βούτυρο, μαρμελάδες, ή σάντουιτς με σολομό και λαχανικά ή λευκό κρέας. Απέφυγε αλλαντικά και μπέικον, προτίμησε γαλοπούλα. Τρώγοντας ένα πλούσιο πρωινό, οι πιθανότητες να χάσεις την αυτοκυριαρχία σου και να πέσεις σε «παγίδες» μειώνονται. Επίσης έχεις το απαραίτητο καύσιμο να ξεκινήσεις τις περιηγήσεις.

Μην ξεχνάς το νερό
Για να μην «προδώσεις» τη διατροφή σου, φρόντισε να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου τακτικά. Πολλές φορές μπερδεύουμε τη δίψα με ένα αίσθημα πείνας το οποίο σπεύδουμε να ικανοποιήσουμε τρώγοντας χωρίς λόγο και σκέψη, αφού στην πραγματικότητα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι… νερό. Επίσης πονοκέφαλοι, κράμπες, κόπωση, είναι κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να νοιώσουμε όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό. Το νερό θα μας βοηθήσει και με το τζετ-λαγκ. Εκτός από νερό, ένας καλός τρόπος να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο είναι να πίνουμε τσάι από βότανα (ευκαιρία να δοκιμάσεις και τις γεύσεις του τόπου που έχεις επισκεφθεί).

Ψωνίζεις έξυπνα

Το να τρως υγιεινά και σωστά είναι σχετικά εύκολο… όταν βρίσκεσαι στην πατρίδα σου. Όχι μόνο γιατί γνωρίζεις τα προϊόντα αλλά και γιατί έχεις και τη δυνατότητα να μαγειρέψεις μόνος σου το φαγητό σου. Όταν αυτές οι επιλογές δεν υπάρχουν, η υγιεινή διατροφή φαίνεται «βουνό». Βρίσκεσαι λοιπόν στο δρόμο, μακριά από το σπίτι σου. Οι καλύτερες επιλογές σου είναι: Ένα σάντουιτς με γαλοπούλα ή κοτόπουλο ή πίτες λαχανικών, ντόπια φρούτα ή φρουτοσαλάτες, σαλάτες (προτίμησε χωρίς σος), ένα γιαούρτι ή επιδόρπιο γιαουρτιού με φρούτα, smoothies, φυσικοί χυμοί. Απέφυγε τυποποιημένα προϊόντα - ιδιαίτερα όταν δεν καταλαβαίνεις ακριβώς τι είναι αυτό που διαλέγεις - τηγανητά και μπέργκερ.

Τρώγοντας σε εστιατόρια

Φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι του ταξιδιού σου, είναι και η ντόπια κουζίνα του τόπου. Μην βιαστείς να παραγγείλεις το πιάτο σου. Μελέτησε καλά το μενού, ζήτησε να σου εξηγήσουν αυτά που δεν καταλαβαίνεις και μείνε στις πιο «λιτές» επιλογές.

-Κρέας ή ψάρι; Ότι κι αν επιλέξεις, καλύτερα να το φας φούρνου ή σχάρας και όχι στο τηγάνι. Αν υπάρχει στον ατμό, είναι το ιδανικό. Εάν έχεις την επιλογή λευκού ή κόκκινου κρέατος, προτίμησε το λευκό.

-Λαχανικά. Μπορεί να είναι λαχανικά που δεν βρίσκεις ή δεν τρως συχνά στον τόπο σου, ευκαιρία να τα γευτείς. Προτίμησε όμως, εάν δεν προσφέρονται ωμά, να είναι στον ατμό και όχι σοταρισμένα ή τηγανητά.

Απέφυγε συνοδευτικά όπως τηγανητές πατάτες. Προτίμησε πατάτες φούρνου.

Εάν φας σαλάτα, ζήτησε το όποιο ντρέσινγκ να είναι στην άκρη του πιάτου, ώστε να βάλεις εσύ την ποσότητα που θέλεις (ή καθόλου).

Ευκαιρίες για γυμναστική

Τα ταξίδια θέλουν «περπάτημα»! Περπάτησε την πόλη που επισκέφθηκες. Εάν υπάρχουν αξιοθέατα, μουσεία, οτιδήποτε θέλεις - και πρέπει - να δεις, και βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, απέφυγε τα μέσα συγκοινωνίας. Το περπάτημα είναι ίσως η ιδανικότερη και πιο ευχάριστη γυμναστική που θα κάνεις, όταν ταξιδεύεις.

Πριν φύγεις…

Φυσικά και δεν είσαι «στρατιωτάκι» και φυσικά οι παρασπονδίες είναι στο πρόγραμμα. Άλλωστε κάνεις διακοπές και επίσης… πότε θα έχεις ξανά την ευκαιρία να απολαύσεις μια ντόπια σπεσιαλιτέ ή κάποιο γλυκό για το οποίο φημίζεται ο συγκεκριμένος προορισμός; Κάντο, αλλά φρόντισε να μην χάσεις το μέτρο, γιατί τότε θα σου είναι και πιο δύσκολο, όταν πια επιστρέψεις, να μπεις και πάλι στους καθημερινούς σου ρυθμούς.

Καλό ταξίδι. Να περάσεις υπέροχα!


ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: