Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Τα ευεργετικά οφέλη μιας ημέρας στην παραλία

Μια μέρα στην παραλία είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σας κάνει καλό! Οπότε, μαζέψτε τα απαραίτητα στην τσάντα θαλάσσης και… δρόμο!
Αν ψάχνετε για μια δικαιολογία (που δεν νομίζουμε!) για να το σκάσετε για ένα μπάνιο στη θάλασσα, σας επισημαίνουμε ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι μία μέρα στην παραλία είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για εσάς.

Για έναν χρόνο, ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία και το Μίτσιγκαν των ΗΠΑ συνεργάστηκαν σε μια μελέτη που αποκάλυψε ότι η έκθεση σε «ορατούς μπλε χώρους» (ανάγνωση: το απέραντο γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών, ιδιαίτερα μία ηλιόλουστη ημέρα) μπορεί να μειώσει την «ψυχολογική δυσφορία».

Οι ερευνητές συνέκριναν χιλιάδες στοιχεία από ανθρώπους που περνούσαν τον χρόνο τους ανάμεσα στους τέσσερεις τοίχους και σε αυτούς που αγνάντευαν το γαλάζιο της θάλασσας, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δεύτεροι παρουσίαζαν γενικά λιγότερο άγχος. 

Ακόμα και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο και την οικονομική κατάσταση, κατέληξαν ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα είχαν βελτιωμένη ψυχική υγεία. 

Σύμφωνα με τους μελετητές, ο λόγος για αυτό είναι ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται καλύτερα τα φυσικά σκηνικά. "[Αυτό] μειώνει τα αισθητήρια ερεθίσματα και προάγει την ψυχική χαλάρωση", δήλωσαν. "Σίγουρα η ψυχική χαλάρωση είναι μέρος του στόχου των ταξιδιών και των διακοπών. Και αποδεικνύεται ότι η καλύτερη επιλογή είναι ένα παραλιακό μέρος".

Το καλύτερο όμως συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι τα οφέλη για την ψυχική μας υγεία αποκομίζονται και απλώς όταν κοιτάζουμε τη θάλασσα, και μάλιστα η επίδραση είναι άμεση. Οπότε ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το σκάσετε από τη δουλειά, για να πάτε για μπάνιο, τα οφέλη είναι περίπου ίδια ακόμη και αν περάσετε λίγες ώρες στην παραλία, π.χ. πίνοντας έναν καφέ ή τρώγοντας σε ένα παραλιακό ταβερνάκι.

Ευτυχώς, η Ελλάδα, έχει πολλά παραλιακά μέρη, κι εμείς ήδη γνωρίζουμε πώς μία βόλτα στη θάλασσα μας ηρεμεί και μας κάνει πιο χαρούμενους! Γι’ αυτό ετοιμάστε τη μικρή σας απόδραση… είναι εντολή γιατρού!
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου



ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: