Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Spiegel: Μπαίνει με 5 δισ. ευρώ το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – Έντονο παρασκήνιο - Ποια υποχώρηση ετοιμάζεται να κάνει


Το ΔΝΤ αναμένεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και χρηματοδοτικά με συνολικά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel.

Στις αρχικές συζητήσεις το καλοκαίρι του 2015, είχε γίνει λόγος για συμμετοχή του Ταμείου στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με 16 δις. ευρώ.

Το ΔΝΤ μέχρι πρότινος δεν συζητούσε την παραμονή του στο πρόγραμμα γιατί θεωρούσε πως ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ για πλεόνασμα το 2018 ήταν ανέφικτος. Απαιτούσε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ώστε να πιαστεί αυτός ο στόχος. Οι δανειστές, συνεχίζει το Spiegel ελπίζουν πως οι προσεχείς εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία θα αναγκάσουν την Αθήνα να προχωρήσει γρήγορα στη νομοθέτηση των μέτρων, καθώς η συνέχιση του προγράμματος θα αποδειχθεί δύσκολη, αναλόγως βέβαια με την πορεία της εκλογικής διαδικασίας. Η Ελλάδα θα πρέπει τον προσεχή Ιούλιο να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για το θέμα θα έχουν συνάντηση η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την προσεχή Τετάρτη. «Θα συζητήσουν ζητήματα της παρούσας προεδρίας της Γερμανίας στο G20», ανέφερε ο εκπρόσωπος. Εκ των πραγμάτων, θα γίνει συζήτηση και για το ελληνικό ζήτημα, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση κορυφώνονται όπως επίσης και οι διαβουλεύσεις για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πηγές του ΔΝΤ πάντως σχολιάζοντας το δημοσίευμα ανέφεραν πως «δεν έχει διαφοροποιηθεί η θέση μας εδώ και μήνες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt Μέρκελ και Λαγκάρντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το εν λόγω ζήτημα, με την διευθύντρια του ΔΝΤ να υπόσχεται πως το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Όσον αφορά, ζήτημα του ελληνικού χρέους, Λαγκάρντ και Μέρκελ φέρονται να συμφώνησαν να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν το 2018, ένα χρόνο, δηλαδή, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι αν το τηλεφώνημα έγινε και υπάρχει αυτή η συμφωνία τότε το ΔΝΤ «αγοράζει» ξανά πολιτικό χρόνο.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως οι δύο γυναίκες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, και ότι η κ. Μέρκελ έχει ανοίξει στην κ. Λαγκάρντ τον δρόμο για μία δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Η διευθύντρια του Ταμείου «βλέπει» στο πρόσωπο της Μέρκελ ένα από τα λίγα στηρίγματα και γι' αυτό δεν επιθυμεί να είναι από τα εμπόδια, πάνω στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο προς την καγκελαρία.





ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: