Ψάχνετε την ευτυχία; Σας αποκαλύπτουμε μυστικά, συμπεριφορές και έθιμα από όλο τον κόσμο που θα σας βοηθήσουν να την κατακτήσετε.
Η αναζήτηση της ευτυχίας είναι μια πανανθρώπινη ανάγκη. Όσο η ζωή δυσκολεύει, η κρίση βαθαίνει και η τεχνολογία κερδίζει έδαφος, η ευτυχία είναι όλο και δυσκολότερο να έρθει στις ζωές μας. Ίσως όμως να φταίμε κι εμείς, που δεν ψάχνουμε με τους σωστούς τρόπους. Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των γειτόνων μας; Εννοούμε τους γειτονικούς μας λαούς ή ακόμη και τους πιο μακρινούς. Στις διάφορες χώρες ανά την υφήλιο οι άνθρωποι βρίσκουν την ευκαιρία, μέσα από διάφορες καταστάσεις, γιορτές και έθιμα, να χαλαρώσουν και να χαρούν. Μπορούμε κι εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους!
Γερμανία: Σε συνάντησα στο μπαρ…
Φίλοι, συνάδελφοι, αλλά κυρίως άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα -ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται μεταξύ τους-, συναντιούνται τακτικά σε Stammtisch (τραπέζια σε μπαρ και εστιατόρια που είναι κρατημένα για τακτικούς πελάτες, στην προκειμένη περίπτωση που ανήκουν σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα) για να συζητήσουν, να γελάσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα κοινά τους ενδιαφέροντα. Η Γερμανία είναι μια χώρα όπου έχουν διαμορφωθεί πολλές τέτοιες ομάδες, δίνοντας έτσι στους ανθρώπους την ευκαιρία να βρουν και άλλους με ανάλογα ενδιαφέροντα με τα δικά τους, να κάνουν καινούργιες γνωριμίες και να δικτυωθούν.
Η γνώμη της ειδικής: Τα κοινά ενδιαφέροντα μπορούν να φέρουν κοντά ανθρώπους που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, καθώς τους επιτρέπουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να εστιάζουν σε όσα τους ενώνουν.
Νότιος Αφρική: Η μοναδικότητα του συνόλου
Ίσως έχουμε ήδη υπόψη μας την αφρικανική έννοια Ubuntu, που συχνά μεταφράζεται ως «υπάρχω ως άνθρωπος μόνο μέσω των άλλων ανθρώπων». Η έννοια Ubuntu αναγνωρίζει πως οτιδήποτε κάνει ο καθένας από εμάς επηρεάζει τους άλλους και ότι το συμφέρον του ενός εξαρτάται από εκείνο του συνόλου. Αυτός ο τρόπος σκέψης δημιουργεί ένα αίσθημα ηθικής ευθύνης και γενναιοδωρίας. Το να προσπαθούμε να εισαγάγουμε την έννοια Ubuntu στη ζωή μας είναι σαν να καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση. Ο στόχος είναι, δηλαδή, να μάθουμε να ακούμε τους άλλους και να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση τους.
Η γνώμη της ειδικής: Η ενσυναίσθηση αποτελεί βασική δεξιότητα επικοινωνίας, αφού βοηθά στην εγκατάσταση μιας αυθεντικής σχέσης με τους άλλους και προάγει το αίσθημα εγγύτητας και κατανόησης.
Ινδία: Το δώρο της γιόγκα
Μία από τις βασικές αρχές της αρχαίας ινδικής πρακτικης της γιόγκα είναι η σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος μέσω της αναπνοής (πράνα). Αυτή η βαθιά, σταθερή και ρυθμική αναπνοή μάς βοηθά να χαλαρώσουμε,
ενώ έχουμε και σωματικά οφέλη.
Η γνώμη της ειδικής: Η διαφραγματική αναπνοή βοηθά να διοχετεύεται οξυγόνο σε όλο μας το σώμα, γεγονός που χαλαρώνει τους μυς του σώματος και συντελεί στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
Η.Π.Α. και Καναδάς: Το οικογενειακό τραπέζι
Η Ημέρα των Ευχαριστιών, που γιορτάζεται στις αρχές Νοεμβρίου, έχει τις ρίζες της στο 1620, όταν οι άποικοι ευχαριστούσαν τον Θεό για το ασφαλές τους ταξίδι, την επιτυχημένη τους εγκατάσταση και την καλή τους σοδειά. Σήμερα, αποτελεί μια ευκαιρία για ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, μια συνάντηση όπου ο καθένας θυμάται αυτό για το οποίο είναι ευγνώμων.
Η γνώμη της ειδικής: Η ευγνωμοσύνη και η αναγνώριση των θετικών στοιχείων της καθημερινότητας συμβάλλουν στο αίσθημα ευφορίας και στη διατήρηση της καλής ψυχικής κατάστασης του ατόμου.
Ο πιο ευτυχισμένος λαός
Το «hygge» είναι μια λέξη που χρησιμοποιούν οι Δανοί για να περιγράψουν διαδικασίες που κάνουν τα σπίτια πιο «ζεστά» και τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Για παράδειγμα, το να καθόμαστε δίπλα στο τζάκι, να πίνουμε κρασί, να χαϊδεύουμε τον σκύλο μας, να ακούμε ωραία μουσική, να τρώμε σπιτικό φαγητό ή γλυκά, να συζητάμε με τους φίλους μας… Πρόκειται για κάτι περισσότερο από χαλάρωση ή διασκέδαση. Για μια στάση ζωής που οι ειδικοί εικάζουν ότι είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Δανοί βρίσκονται -μαζί με τους Ελβετούς- ανάμεσα στους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο.
Η γνώμη της ειδικής: Η προσπάθεια να ερμηνεύουμε πιο αισιόδοξα τις καταστάσεις, να επιλέγουμε τη θετική στάση ζωής και να εντοπίζουμε την ευτυχία σε μικρές στιγμές είναι αναμφίβολα ένας τρόπος να είμαστε πιο χαρούμενοι και ψυχικά υγιείς.
Χιλή: Συνεργασία για την κοινότητα
Στο Τσιλοέ της Χιλής γιορτάζουν το minga, ένα έθιμο όπου οι κάτοικοι προσφέρουν τη βοήθειά τους στην κοινότητα, με τα μέσα που διαθέτει ο καθένας, για το πανηγύρι που ακολουθεί. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην εποχή που οι ψαράδες και οι αγρότες έπρεπε να βασίζονται ο ένας στη βοήθεια του άλλου για να τα καταφέρουν με τη βαριά σωματική εργασία.
Η γνώμη της ειδικής: Η ένταξή μας σε μια ομάδα όπου όλοι συμμετέχουν με τα μέσα που διαθέτει ο καθένας ξεχωριστά μας δημιουργεί το αίσθημα του «ανήκειν», μια αναγκαία συνθήκη για να αποκτήσουμε την πίστη
ότι στις δύσκολες στιγμές θα λάβουμε τη βοήθεια των μελών της ομάδας μας.
Ιταλία: Το φεστιβάλ των προδομένων
Μια σχέση που δεν πήγε καλά, ένας άπιστος σύντροφος… Στην Ιταλία, στην κοινότητα Rocca Canterano κοντά στη Ρώμη, γίνεται ένα φεστιβάλ για να τιμήσει όσους ήταν άτυχοι να έχουν στη ζωή τους κάποιον άπιστο σύντροφο που τους πλήγωσε. Ηθοποιοί γυρνούν στους δρόμους
και διηγούνται τέτοιου είδους ιστορίες, για χωρισμούς, προδοσίες και ατυχίες στον έρωτα.
Η γνώμη της ειδικής: Η συζήτηση και η εκδραμάτιση των δύσκολων καταστάσεων «ξορκίζουν» τις διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις και ανακουφίζουν από τα συναισθήματα δυσφορίας. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και θα αισθανθείτε ότι δεν είστε μόνοι.
Τουρκία, η κοινωνία του χαμάμ
Τα περιβόητα τούρκικα χαμάμ είναι γνωστά και στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ιδανικό χώρο για να χαλαρώσουμε, αλλά και να βρεθούμε με φίλους, ενώ ταυτόχρονα αφήνουμε το στρες να φύγει και το σώμα μας να αναζωογονηθεί.
Η γνώμη της ειδικής: Όταν καταφέρνουμε να χαλαρώσουμε με μια ήρεμη διαδικασία, όπως το χαμάμ, «καθαρίζει» όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα μας, και αδειάζει η ψυχή μας από τα προβλήματα που τη φορτίζουν.
Ιαπωνία: Τάματα στον ναό
Στους ναούς Shinto της Ιαπωνίας, περίπου όπως συμβαίνει και στις χριστιανικές ορθόδοξες εκκλησίες με τα τάματα των πιστών, μικρές ξύλινες πλάκες (συχνά είναι διακοσμημένες με εικόνες αλόγων ή άλλων ζώων) που ονομάζονται «έμα» (ema) προορίζονται
για να γράφουν οι προσκυνητές τις επιθυμίες και τις ευχές τους (π.χ. για καλή έκβαση ενός προβλήματος υγείας, επιτυχία στις εξετάσεις κ.λπ.). Στη συνέχεια, οι πιστοί τις κρεμάνε στον ναό, ώστε να τις «διαβάσουν» οι θεοί και τα πνεύματα (Kami).
Η γνώμη της ειδικής: Ο λόγος μας έχει σίγουρα δύναμη. Όταν γράφουμε τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις ευχές μας, επικεντρωνόμαστε σε αυτές, τις αναλύουμε και ξεκινάμε τη διαδικασία υλοποίησής τους.
Στα νησιά του Ειρηνικού: Η δύναμη της αλληλεγγύης
Στο απομονωμένο μικρό αρχιπέλαγος του Tokelau δεν υπάρχει η έννοια του ατομικού. Στις κοραλλιογενείς του ατόλες, που απέχουν 20 ώρες με το πλοίο από τη γειτονική Σαμόα, ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν οι λιγοστοί κάτοικοι είναι να μοιράζονται. Κάθε μέρα η ψαριά απλώνεται στην παραλία και το συμβούλιο των κατοίκων τη μοιράζει ανάλογα με το ποιοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Η γνώμη της ειδικής: Ένα απαραίτητο συστατικό των ανθρωπίνων σχέσεων είναι η αλληλεγγύη και η προσφορά. Όταν μοιραζόμαστε σκέψεις, συναισθήματα, αγαθά και ευθύνες, αισθανόμαστε ότι ανήκουμε σε μια ομάδα και νιώθουμε ασφάλεια.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗ δρ. ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ, MSc, ψυχολόγο υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.
0 σχόλια: