Θεωρητικά όσο λιγότερη ζάχαρη και γλυκά τρώτε τόσο το καλύτερο. Επειδή όμως ο στόχος του «απόλυτου μηδέν» δεν είναι ρεαλιστικός, ιδού μερικοί τρόποι για να ελαττώσετε την κατανάλωσή της.
Καταγράψτε για μερικές μέρες όσα τρώτε και πίνετε: θα βρείτε πιο εύκολα πόση ζάχαρη καταναλώνετε, ποιες είναι οι πηγές της και τι πρέπει να μειώσετε.
Περιορίστε την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης τυποποιημένων σνακ, γλυκισμάτων, επιδορπίων, σακχαρούχων αναψυκτικών και ροφημάτων.
Αποφύγετε τις υπερμεγέθεις μερίδες έτοιμων φαγητών και ροφημάτων.
Καταναλώνετε κατά προτεραιότητα τρόφιμα που έχουν υποστεί ελάχιστη ή καθόλου βιομηχανική επεξεργασία.
Μελετάτε τις διατροφικές ετικέτες.
Επιλέγετε τρόφιμα χωρίς ή με λίγη επιπρόσθετη ζάχαρη και ταυτόχρονα χαμηλά σε σάκχαρα και πλούσια σε φυτικές ίνες.
Μειώστε σταδιακά, από λίγο κάθε φορά, την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτετε στα ροφήματά σας ή/και σε άλλα τρόφιμα.
Ετοιμάζετε σπιτικά γλυκά με λιγότερη ζάχαρη, χρησιμοποιώντας φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα αλλά και λαχανικά, όπως τα καρότα.
Καλύψτε την έντονη επιθυμία για γλυκό τρώγοντας φρούτα γλυκιάς γεύσης ή φτιάχνοντας επιδόρπια με βάση το γιαούρτι.
Χρησιμοποιήστε περισσότερη κανέλα ή βανίλια, τα οποία μπορεί να μειώσουν την επιθυμία για γλυκό.
Αντικαταστήστε ένα μέρος της επιτραπέζιας ζάχαρης που καταναλώνετε με άλλες γλυκαντικές ύλες μειωμένων θερμίδων ή/και με μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα.
0 σχόλια: