Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

"Θέλουμε την Ευρώπη που θα εμπνέει τους πολίτες της"


Με τη "Διακήρυξη των Αθηνών", που αφορά στη μεταναστευτική κρίση, στην οικονομική ανάπτυξη και στην ασφάλεια, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στο Ζάππειο Μέγαρο.


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εμπνεύσει τους λαούς της και να ενισχυθεί ο ρόλος της.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, επισημαίνοντας ότι με τη Σύνοδο αυτή θέλησαν να μπολιάσουν το διάλογο για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη που θα εμπνέει τους πολίτες της.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Πορτογαλία.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, για να υπογραμμίσει ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο όνομα της Ευρώπης, ιδιαίτερα όσον αφορά στο προσφυγικό.

Και πρόσθεσε ότι στην άτυπη Σύνοδο στην Μπρατισλάβα θα συμβάλουμε με τις δικές μας ιδέες και τα δικά μας συμπεράσματα στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, κατέληξε.

«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», κατέληξε.

Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών. Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο. Υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.

Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας. Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης, κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τόνισε ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική» και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».

Ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, επισήμανε ότι επρόκειτο για μία Διάσκεψη Κορυφής λύσεων και όχι προβλημάτων. Αναφέρθηκε στην κοινωνική Ευρώπη, μία έννοια που -όπως είπε- έχει ξεχαστεί, για να υπογραμμίσει ότι θα τη στηρίξουμε.









«Καλό κλίμα συναντίληψης και εξεύρεσης κοινού τόπου» εκτιμούν κυβερνητικές πηγές ότι διαμορφώθηκε στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Από τις συζητήσεις έχει καταστεί σαφές πως οι τύχες της Ευρώπης αφορούν στο Νότο. Σημειώνεται, ιδιαίτερα, ότι μεγαλύτερες χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο έχουν θέσει το θέμα της υποχώρησης του ρόλου της Ευρώπης, καθώς, όπως αναφέρθηκε, «η Ευρώπη σήμερα είναι μία μηχανή που λειτουργεί μόνο το φρένο».

Στη Σύνοδο εκτιμήθηκε πως η ανάκαμψη της Ευρώπης περνά από τη Μεσόγειο, ενώ συνολικά η τάση που διαμορφώθηκε, έως τώρα, είναι ότι στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας πρέπει να δοθεί ώθηση, να υπάρξει «επανεκκίνηση» της Ευρώπης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, ασφάλειας και ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Χαρακτήριζαν εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει κοινός τόπος ως προς αυτά, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες.

Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, συνοψίζοντας, επέμενε στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας, το οποίο συνδέεται με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.




Η τοποθέτηση Τσίπρα

Η Σύνοδος της Μπρατισλάβας πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ήταν η κεντρική θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στο Ζάππειο Μέγαρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι η ελληνική πρόθεση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος μίας κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένα αντίβαρο το Νότου προς τον Βορρά ή προς την ομάδα του «Βίζεγκραντ», αλλά μία θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Οι τρεις βασικοί άξονες της ατζέντας αφορούσαν στην ανάπτυξη, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Θέσεις που εξέφρασε ο πρωθυπουργός είναι ότι το Brexit έχει ερμηνεία, ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, ότι η αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της ακροδεξιάς και ότι η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.



Ανάπτυξη-ενίσχυση κοινωνικής συνοχής-προσέλκυση επενδύσεων

Προτεραιότητες της Ευρώπης -σημείωσε ο πρωθυπουργός- πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια.

Στοιχεία που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας και τα οποία συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας να τεθούν και να υλοποιηθούν αυτές οι προτεραιότητες, καθώς δείχνουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες, είναι μεταξύ άλλων, η ύπαρξη 22 εκατ. ανέργων στην Ευρώπη, οι μισοί εκ των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι και η ύπαρξη 7,5 εκατ. νέων χωρίς καμία εκπαίδευση, ούτε εργασία.

Υπογράμμισε ότι το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει και πως η απάντηση είναι: Ανάπτυξη, με το ζήτημα να είναι τώρα πώς αυτή θα σχεδιαστεί και θα προωθηθεί. Η οπτική της ελληνικής πλευράς είναι δημοσιονομική σταθερότητα με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσε προτάσεις που αφορούν την προσπάθεια να ενισχυθεί, όχι με αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά με τη μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες, να δοθεί μία αναπτυξιακή διάσταση.

Ασφάλεια- εξωτερική πολιτική

Αναφορικά με τη συζήτηση για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, θέση του πρωθυπουργού ήταν πως το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση, επισήμανε, για να προσθέσει ότι λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Επανέλαβε στους ηγέτες ότι χρειάζεται ένα νέο όραμα για την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, με διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, η ελληνική θέση είναι μία δίκαιη, βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Οι θέσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό συντείνουν στην αναγκαιότητα για κοινή πολιτική. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με το προσφυγικό και ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη συλλογική ευθύνη και την αλληλεγγύη.

Επίσης, είπε ότι στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης.

Ανέφερε ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας είναι αποτελεσματική, εφαρμόζεται επιτυχημένα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά τονίζει την αργή πρόοδο της μετεγκατάστασης, που πρέπει να επιταχυνθεί.





ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: