Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Η ποσότητα καφέ που πίνουμε είναι γραμμένη στα γονίδια


Το γονίδιο PDSS2 σχετίζεται με την αγάπη μας στον καφέ και με τις ποσότητες που πίνουμε, ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Νίκολα Πιράστου, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μελέτησαν γενετικά δεδομένα για 1.213 άτομα από την Ιταλία και 1.731 άτομα από την Ολλανδία, που είχαν δώσει πληροφορίες για το πόσο καφέ έπιναν κάθε μέρα.

Το γονίδιο επιβραδύνει τον μεταβολισμό της καφεΐνης στο σώμα, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διεγερτική δράση της και να τονώνει τον οργανισμό για περισσότερη ώρα μετά από κάθε φλιτζάνι, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Δρ Πιράστου: "Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την άποψη ότι η καφεΐνη είναι ένας από τους κύριους εκλυτικούς παράγοντες για την κατανάλωση καφέ. Βέβαια απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο βιολογικός μηχανισμός που συσχετίζει το γονίδιο PDSS2 με αυτήν". "Τα άτομα με την επίμαχη γονιδιακή μετάλλαξη δεν χρειάζονται την ίδια ποσότητα καφέ με τους υπόλοιπους για να πετύχουν εγρήγορση και αφύπνιση".

Η διαφορά των Ιταλών από τους Ολλανδούς εθελοντές, που συμμετείχαν στη μελέτη, είναι ότι στους τελευταίους η διαφορά στην κατανάλωση καφέ ήταν μικρότερη από ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Αυτός ίσως οφείλεται στο ότι οι Ολλανδοί προσλαμβάνουν ανά φλιτζάνι καφέ περισσότερη καφεΐνη απ’ ό,τι οι Ιταλοί, αφού οι πρώτοι πίνουν κυρίως καφέ φίλτρου σε κούπα και οι δεύτεροι κυρίως εσπρέσο σε μικρά φλυτζάνια - τα δύο είδη καφέ περιέχουν παραπλήσιες ποσότητες καφεΐνης, αλλά οι ποσότητές τους είναι πολύ διαφορετικές, σύμφωνα με τους ερευνητές.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: