Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Τα επτά λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα



Με εσωτερική του έκθεση το ΔΝΤ αποτιμά το πρώτο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα αλλά και σε Πορτογαλία και Ιρλανδία προχωρά σε πολύ αυστηρή κριτική ως προς τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η Καθημερινή της Κυριακής.


Η εσωτερική έκθεση αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς ομάδας ανεξάρτητων από του ΔΝΤ, οικονομολόγων και ειδικών που μελέτησαν σε βάθος το πρόγραμμα μέσα από σειρά συνεντεύξεων και εσωτερικών εγγράφων.

 ΟΙ λανθασμένες από την πλευρά του ΔΝΤ πρακτικές είναι οι εξής:

 1. Η αναδιάρθρωση του χρέους 
Η άρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στην αρχή του προγράμματος, παρά τη μεγάλη πιθανότητα το χρέος να μην αποδειχθεί βιώσιμο, αποτελεί αντικείμενο κριτικής. 

2. Η χαλαρή αφετηρία 
Το ΔΝΤ δεν παρακολουθούσε από κοντά την κατάσταση στην Ελλάδα πριν ξεσπάσει η κρίση αλλά και μετά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. 

3. Μη λειτουργική στρατηγική 
Ακολουθήθηκε μια ολοένα και περισσότερο μη λειτουργική στρατηγική για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

4. Έλλειψη ευελιξίας 
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα ως μέλος μιας νομισματικής ένωσης δεν είχε δυνατότητα ευελιξίας, καθώς η συμμετοχή της δημιουργούσε περιορισμούς για εναλλακτική στρατηγική.

 5. Σχέσεις με ευρωπαίους 
Το Ταμείο δεν είχε συνεργαστεί ξανά με ευρωπαϊκά κράτη και ως εκ τούτου ήταν απροετοίμαστο.

 6. Η τεχνική βοήθεια 
Στην τεχνική βοήθεια που παρείχε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες λόγω της ανάγκης συντονισμού της Task Force, η οποία βασιζόταν σε εξωτερικούς συμβούλους από τα μεγαλύτερη κράτη - μέλη ενώ είχε το μειονέκτημα να μην έχει σαφείς προτεραιότητες. 

7. Η απόδοση του προσωπικού 
Η έκθεση αναφέρει ότι η απόδοση ήταν άνιση όλων όσων ασχολήθηκαν με την εφαρμογή του προγράμματος.







ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: