Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Η αρνητική επίδραση του αλκοόλ στη σεξουαλική συμπεριφορά παρατηρείται και στη μέση ηλικία



Η σεξουαλική δραστηριότητα υπό την επήρεια αλκοόλ και η αντιμετώπιση των μετέπειτα δυσάρεστων συνεπειών είναι μια συμπεριφορά που αναμένεται να υιοθετηθεί από τα άτομα νεότερης ηλικίας.
Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Otago, όμως, δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν από το σεξ είναι μια αρκετά συνηθισμένη πρακτική, ακόμα και για τα άτομα μέσης ηλικίας με τις ανάλογες βέβαια επιδράσεις στην υγεία και την ευεξία τους.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα που παρακολουθούσε την εξέλιξη περισσότερων από 1000 ατόμων που γεννήθηκαν στο Dunedin το 1972-3. Το κομμάτι της έρευνας αυτής που εξετάζει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και συμπεριφορά συνιστά τη μεγαλύτερη προοπτική μελέτη σε αυτό το πεδίο. Τα ευρήματα της δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.

Από το σύνολο των 38χρονων συμμετεχόντων το 8% των ανδρών και σχεδόν το 15% των γυναικών δήλωσαν ότι έπιναν πάντα αλκοόλ πριν από τη σεξουαλική πράξη τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μόνο το 20% των ανδρών και το 16% των γυναικών δήλωσαν ότι δεν το έκαναν ποτέ.

Παράλληλα, το 14% των ανδρών και το 12% των γυναικών ανέφεραν τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων της αδυναμίας τους να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό η κάποια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο καθώς και της μεταμέλειάς τους για την ίδια τη σεξουαλική πράξη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια προοπτική μελέτη στην οποία συμμετέχουν άτομα, τα οποία μεγαλώνοντας είχαν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ με αποτέλεσμα κάποια μοτίβα συμπεριφοράς να επιμένουν. Πολλοί επίσης ανέφεραν ότι δε χρησιμοποίησαν προφυλακτικό ή κάποιο μέτρο αντισύλληψης, ενώ θα έπρεπε, εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ από τους ίδιους ή τυος συντρόφους τους.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ήταν στη πραγματικότητα πιο συχνό φαινόμενο στην ηλικία των 38 παρά στην ηλικία των 26. Η αυξημένη συχνότητα των επεισοδίων υπερκατανάλωσης αλκοόλ σχετιζόταν με αυξημένη πιθανότητα προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στους άνδρες, και με μεγαλύτερα ποσοστά διακοπών κύησης στις γυναίκες στην περίοδο ανάμεσα στα 26 και τα 32 έτη.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που ακολουθούσουν αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς ήταν πολύ πιο πιθανό να μετανιώσουν τη σεξουαλική πράξη, το οποίο σχεδόν πάντα συνδεόταν με την επιλογή συντρόφου.

Η προηγούμενη έρευνα σχετικά με την επίδραση του αλκοόλ στη σεξουαλική συμπεριφορά σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι ανεπαρκής. Τα παρόντα ευρήματα, όμως, δείχνουν ότι οι προσπάθειες βελτίωσης της σεξουαλικής υγείας και ευεξίας πρέπει να λάβουν υπόψη τους την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ σε όλες τις ηλικίες και όχι μόνο στους εφήβους και τους νέους.

Πηγή: hmnews.org

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: