Ερευνητές πρόσφατα διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων με σκοπό τον καθορισμό του πού και από ποιόν τα άτομα νιώθουν πιο άνετα με το άγγιγμα. Τα ευρήματα, άλλοτε αναπάντεχα ,άλλοτε πιο προφανή, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.
Σε γενικές γραμμές, χωρίς αυτό να προκαλεί μεγάλη έκπληξη, βρέθηκε ότι οι γυναίκες είναι πιο άνετες με το άγγιγμα σε σχέση με τους άνδρες. Τους επιτρέπεται, μάλιστα, να αγγίξουν περισσότερες περιοχές του σώματος από αυτές που επιτρέπονται στους άνδρες.
Οι άνδρες, από την άλλη, αισθάνονται καλύτερα όταν αγγίζονται από γυναίκα παρά από άλλον άνδρα, ενώ είναι πιο δεκτικοί στο άγγιγμα των ξένων σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Aalto της Φινλανδίας και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Οι ερευνητές έδειξαν σε 1.368 συμμετέχοντες το μπροστά και το πίσω μέρος ανθρωπίνων σιλουετών που συνοδεύονταν από λέξεις ενδεικτικές κάποιου κοινωνικού δεσμού, όπως οικογένεια, φίλος γνωστός ή άγνωστος. Τους ζητήθηκε, στη συνέχεια, να χρωματίσουν τις περιοχές του σώματος στις οποίες το κάθε μέλος του κοινωνικού τους δικτύου θα μπορούσε να τους αγγίξει.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, στον σύντροφο επιτρεπόταν να αγγίξει παντού στο σώμα, στους πιο οικείους και στους συγγενείς επιτρεπόταν το άγγιγμα στο κεφάλι και το πάνω μέρος του κορμού, ενώ οι άγνωστοι περιορίζονταν αυστηρά στην περιοχή των χεριών.
Ως ζώνες ταμπού όπου δεν επιτρέπεται το άγγιγμα στους άνδρες της οικογένειας, σε μέλη της εκτεταμένης οικογένειας, σε οικείους και αγνώστους, αναφέρθηκαν τα γεννητικά όργανα, ενώ η περιοχή των γλουτών επίσης δεν επιτρέπεται να αγγίζεται από άνδρες της εκτεταμένης οικογένειας, οικείους και αγνώστους.
Ενδιαφέρον είχε το εύρημα σύμφωνα με το οποίο η συχνότητα της κοινωνικής επαφής με κάποιο άτομο δεν μπορούσε να προβλέψει τις περιοχές του σώματος στις οποίες το άγγιγμα ήταν επιθυμητό ή ανεκτό. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ των ατόμων, όμως, τόσο μεγαλύτερο ήταν και το εύρος των δεκτικών στο άγγιγμα περιοχών.
Οι ερευνητές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, γιατί η αντίδραση ενός ατόμου στο άγγιγμα επηρεάζεται από το ευρύτερο πλαίσιο. Για παράδειγμα, ένα χάδι στο χέρι από αγαπημένο πρόσωπο έχει πολύ διαφορετική αίσθηση εάν γίνει κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, γιατί οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την αντίληψη του αγγίγματος έχουν να συνυπολογίσουν διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, την προσοχή που δίνει στο άγγιγμα, καθώς και το εάν αισθάνεται απειλή. Παρομοίως, είναι πολύ διαφορετική η αντίληψη του αγγίγματος σε συνθήκες εργαστηρίου ή όταν ένα άτομο καλείται να φανταστεί το άγγιγμα από ό,τι όταν βρίσκεται σε πραγματικές συνθήκες. Οι ερευνητές, μάλιστα, διευκρινίζουν πως εάν ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν τα ίδια τεστ, ενώ βρίσκονται σε άλλη ψυχική κατάσταση, τα αποτελέσματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.
Άλλος ένας περιορισμός της μελέτης είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες επιλέχτηκαν από πέντε χώρες: τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις χώρες αυτές, το πολιτισμικό πλαίσιο επιτρέπει έναν βαθμό αγγίγματος στο πλαίσιο της κοινωνικής επαφής. Ο πειραματικός σχεδιασμός της μελέτης δεν θα λειτουργούσε καθόλου σε ομάδες ορθόδοξων Εβραίων ή ευσεβών μουσουλμάνων.
Η αποδοχή του κοινωνικού αγγίγματος ήταν περιορισμένη κυρίως στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ηδονική ευαισθησία. Τα διαφορετικά σημεία του δέρματος μεταφέρουν με διαφορετικό τρόπο την αίσθηση του αγγίγματος στον εγκέφαλο, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα αποστρέφονται το σεξουαλικό άγγιγμα από αγνώστους και οι γυναίκες το αποστρέφονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες.
Ένα άγγιγμα στα γεννητικά όργανα σίγουρα έχει διαφορετική αίσθηση από ένα άγγιγμα οπουδήποτε αλλού στο σώμα. Εάν κοιτάξει κάποιος το δέρμα των γεννητικών οργάνων κάτω από μικροσκόπιο, θα παρατηρήσει κάτι διαφορετικό σε σχέση με το δέρμα άλλων περιοχών. Πρόκειται για βλεννοδερματικές απολήξεις που μοιάζουν με συσπειρωμένες απογυμνωμένες νευρικές απολήξεις. Αυτός είναι ίσως ένας λόγος που εξηγεί την αυξημένη ευαισθησία στο άγγιγμα των γεννητικών οργάνων ή των χειλιών. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος ακουμπήσει δύο μύτες μολυβιών σε ένα σημείο της πλάτης ενός ατόμου, το πιο πιθανό είναι να μη γίνουν αντιληπτές και οι δύο. Στην περίπτωση, όμως, που τις ακουμπήσει στην περιοχή των χειλιών, σίγουρα θα γίνουν αμφότερες αντιληπτές.
Οι ερευνητές επίσης εξηγούν ότι από εξελικτικής άποψης δικαιολογείται η δυσαρέσκεια των γυναικών στο άγγιγμα από ξένους. Οι γυναίκες έχουν αναπτύξει μηχανισμούς, ώστε να είναι επιλεκτικές αναφορικά με τον σεξουαλικό τους σύντροφο και να φοβούνται τον βιασμό από άγνωστο. Ωστόσο, δέχονται το άγγιγμα από φίλους κυρίως σαν μέσο προστασίας από το στρες. Το άγγιγμα άλλωστε αυξάνει την έκκριση της ντοπαμίνης, της ορμόνης που δίνει ένα αίσθημα ευεξίας. Οι άνδρες, από την άλλη, δεν είναι το ίδιο επιλεκτικοί αναφορικά με τις σεξουαλικές τους συντρόφους και το άγγιγμα από άγνωστο αυξάνει, σύμφωνα με τη δική τους οπτική, την πιθανότητα της σεξουαλικής επαφής.
Πηγή: cnn
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
0 σχόλια: