Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Η ωραία κοιμωμένη (not)



Mάλλον θα ήσουν ακόμα πιο ωραία αν κατάφερνες να κοιμηθείς, αντί να στριφογυρίζεις όλη νύχτα. Όμως, τι φταίει πραγματικά γι’ αυτό; (Tip: Μπορεί να μην είναι ο καφές σου.)


Οι λάθος κουρτίνες


Αν οι κουρτίνες ή τα στόρια στο παράθυρό σου είναι υπερβολικά κοντά ή διαφανή, μπορεί να εισχωρεί στο δωμάτιο φως εμποδίζοντας την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο σου.


Αντικατάστησέ τα με άλλα, στο σωστό μέγεθος, και προτίμησε κάποια από πιο βαρύ ύφασμα, που να μπλοκάρουν τελείως τις ακτίνες του ήλιου και τον εξωτερικό φωτισμό.


Το ξυπνητήρι σου


Σίγουρα μπαίνεις στον πειρασμό να τσεκάρεις την ώρα όταν προσπαθείς μάταια να αποκοιμηθείς. Το πρόβλημα είναι πως όταν κάνεις τον υπολογισμό και συνειδητοποιήσεις πόσο λίγες ώρες σού μένουν μέχρι να ξημερώσει, αγχώνεσαι ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα η χαλάρωση να γίνεται… όνειρο θερινής νυκτός. Μια ιδέα είναι να γυρίσεις το ξυπνητήρι, έτσι ώστε να μη βλέπεις την ώρα. Ιδανικά, θα πρέπει να αποφύγεις εντελώς τα ψηφιακά ρολόγια, γιατί πολύ συχνά εκπέμπουν φως, που από μόνο του μειώνει την παραγωγή μελατονίνης στον οργανισμό σου.


Το ζωάκι σου


Ακόμα κι αν δεν έχεις παρουσιάσει ποτέ αλλεργία στο κατοικίδιό σου, τα υπολείμματα που αφήνουν πίσω τους το δέρμα και το τρίχωμα του ζώου συγκεντρώνονται στο κρεβάτι σου και μπορεί να ερεθίσουν τη ρινική σου κοιλότητα, προκαλώντας σου φτάρνισμα ή συνάχι (σίγουρα όχι ό,τι καλύτερο για να σε πάρει ο ύπνος). Ούτε το ότι τα μικρά ζώα έχουν την τάση να στριφογυρνάνε πολύ στον ύπνο τους βοηθάει – έχε το υπόψη σου αν σου αρέσει να κοιμάσαι αγκαλιά με τον Μπούμπι.


Η απόλυτη ησυχία


Όταν γύρω σου έχει υπερβολική ησυχία, είναι πιο εύκολο να ξυπνήσεις από κάποιο τυχαίο θόρυβο (π.χ. το φίλο σου που σηκώνεται για να πιει νερό ή ένα αυτοκίνητο που περνάει απέξω). Ακούγεται αντιπαραγωγικό, αλλά είναι καλύτερα να έχεις έναν ανεμιστήρα στο δωμάτιό σου, που μπλοκάρει τους μικρούς θορύβους, παρά να κοιμάσαι μέσα στο απόλυτο ζεν.


Η τελευταία hot σειρά


Αν δεν μπορείς να αποχωριστείς την τηλεόραση, απόφυγε τις σειρές δράσης, ακόμα κι αν η δράση περιορίζεται σε κάποια δικαστική αίθουσα ή στο δελτίο των 12. Η ένταση που δημιουργεί μια σφιχτή πλοκή ή μια δραματική είδηση κρατάει τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, οπότε προτίμησε κάτι πιο ήρεμο για 30 λεπτά πριν από τον ύπνο.


Η ακαταστασία σου


Τα σκορπισμένα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω σου, σου θυμίζουν υποσυνείδητα τα πράγματα που μπορεί να βαραίνουν το μυαλό σου (δουλειές που εκκρεμούν, προβληματισμούς και ανησυχίες). Η διαδικασία αυτή μπορεί να ανεβάσει τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σου, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κοιμηθείς. Και δεν χρειάζονται πολλά για να δημιουργήσουν μια εικόνα χάους στο δωμάτιό σου: Ένας σωρός με άπλυτα ρούχα, μια κούτα με βιβλία κι εκείνα τα περιοδικά που δεν έχεις ξεκαθαρίσει ακόμα, είναι αρκετά για να σου δημιουργούν αναστάτωση την ώρα που δεν τη χρειάζεσαι καθόλου.


Το λάπτοπ σου


Η παραμικρή λάμψη ή φως από το λάπτοπ ή την ταμπλέτα σου, αν βρίσκεται σε μικρή απόσταση από σένα, εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης και σε κρατάει σε εγρήγορση. Γι’ αυτό φρόντισε να κλείνεις όλες τις συσκευές αυτού του είδους τουλάχιστον μία ώρα πριν πας στο κρεβάτι.


Αν σου αρέσει να διαβάζεις πριν κοιμηθείς, προτίμησε ένα κανονικότατο βιβλίο.


Η θερμοκρασία


Αν κρυώνεις ή ζεσταίνεσαι πολύ, το σώμα θα στείλει σήμα στον εγκέφαλό σου και θα τον ξυπνήσει. Η ιδανική θερμοκρασία για το δωμάτιό σου είναι 18-24 βαθμοί Κελσίου. Προτίμησε τα σκεπάσματα από φυσικά υλικά, που αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορεί, κι έτσι διατηρούν τη θερμοκρασία σε φιλικά επίπεδα.


Το χρώμα των τοίχων


Μπορεί να τρελαίνεσαι για το έντονο πορτοκαλί ή το μπλε ελεκτρίκ στον τοίχο δίπλα στο κρεβάτι σου, όμως τα χρώματα αυτά δεν είναι ιδανικά για χαλάρωση. Τα ζωηρά χρώματα έχουν την ιδιότητα να σε ξυπνάνε και να σου δίνουν έμπνευση, οπότε κράτησέ τα για το καθιστικό ή το γραφείο σου. Για την κρεβατοκάμαρα προτίμησε πιο ήπια, παστέλ ή γήινα χρώματα, που σε χαλαρώνουν με φυσικό τρόπο.


Το κινητό σου


Δεν είναι μόνο ο ψηφιακός φωτισμός και το ρολόι που μπορεί να σε αφήσουν ξύπνια. Ακόμα και η σκέψη ότι από στιγμή σε στιγμή ίσως να λάβεις το μήνυμα ή την κλήση που περιμένεις, είναι ικανή να σε κρατήσει στην τσίτα. Ναι, είναι δύσκολο να γυρίσεις πλάτη στις απεριόριστες πιθανότητες, αλλά ειλικρινά πιστεύεις ότι θα χάσεις κάτι σημαντικό αν κλείσεις το κινητό σου λίγο πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι; Εκτός του ότι η ακτινοβολία είναι εξαιρετικά βλαβερή.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: