Όλο και συχνότερα χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνουμε γρήγορα το φαγητό ή να αποψύξουμε κατεψυγμένα προϊόντα. Υπάρχουν όμως αντικείμενα και τρόφιμα που δεν πρέπει να μπουν ποτέ στο φούρνο μικροκυμάτων.
Μητρικό γάλα
Ένα βασικό όφελος του μητρικού γάλακτος είναι ότι παρέχει στο μωρό ουσίες που βοηθούν να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Οταν το μητρικό γάλα ζεσταίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων αναπτύσσει 18 φορές περισσότερο το βακτήριο E-Coli.
Μπρόκολο
Στο φούρνο μικροκυμάτων θα χάσει το 97% των αντιοξειδωτικών του. Σαν να μην το φάγατε δηλαδή.
Κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα
Ρώσοι ερευνητές μελέτησαν την απόψυξη φρούτων και λαχανικών σε φούρνο μικροκυμάτων και διαπίστωσαν ότι τα θρεπτικά συστατικά είχαν μετατραπεί σε καρκινογόνες ουσίες. Καλύτερα να τα αφήνετε σε έναν πάγκο να ξεπαγώσουν μόνα τους.
Κατεψυγμένο κρέας
Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το φούρνο μικροκυμάτων για να αποψύξουν το παγωμένο κρέας και κατόπιν να το μαγειρέψουν. Μερικοί φούρνοι περιστρέφονται κι άλλοι όχι με αποτέλεσμα το κρέας να μην αποψύχεται ομοιόμορφα και το εσωτερικό να παραμένει παγωμένο με αποτέλεσμα να το βάζουν να ζεσταθεί κι άλλο. Αυτό όμως βοηθά τα βακτήρια να αναπτυχθούν στο τμήμα που έχει αποψυχθεί εντελώς.
Πιάτα καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη
Όταν ζεσταίνετε φαγητά καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη, αυτή μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή καρκινογόνων ουσιών. Υπάρχουν ειδικά σκεύη κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων και θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο αυτά για να μαγειρέψετε ή να ζεστάνετε ένα φαγητό.
0 σχόλια: