Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Τα μυστικά για να πετύχει η δίαιτα



Μάθε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές ανάμεσα σε ομοειδή τρόφιμα και ροφήματα, ώστε να είσαι προσεκτική στις επιλογές σου και να καταφέρεις να επιτύχεις τον στόχο σου.


Ο βασικός κανόνας της υγιεινής διατροφής, είναι ότι το μόνο που απαγορεύεται είναι οι… απαγορεύσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλα τα τρόφιμα έχουν την ίδια διατροφική αξία ούτε ότι όλα είναι το ίδιο καλά για τη δίαιτα μας. Όταν επιθυμούμε κάτι υγιεινό και συνάμα διαιτητικό, υπάρχουν καλές και λιγότερο καλές επιλογές. Επομένως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε μεταξύ σχετικά ομοίων τροφίμων ποια είναι τα καλύτερα, αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε για να μην την «πατήσουμε»…


Φρούτα

Χυμοί ή ολόκληρα φρούτα;
Φρούτα! Τρώγοντας το φρούτο αυτούσιο, παίρνουμε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ελέγχουμε καλύτερα την πείνα μας και δαπανάμε περισσότερες θερμίδες για την πέψη του.

Γκρέιπ φρουτ ή πορτοκάλι;
Γκρέιπφρουτ. Σε σχέση με το πορτοκάλι περιέχει περισσότερη συνεφρίνη, ουσία που αυξάνει τη θερμογένεση, δηλαδή τη δαπάνη θερμίδων. Η υπερβολική όμως κατανάλωση γκρέιπφρουτ, μπορεί να προκαλέσει ξινίλες στα ευαίσθητα στομάχια.

Αβοκάντο ή μπανάνα;
Το αβοκάντο δεν είναι επί της ουσίας φρούτο, αλλά λιπαρό τρόφιμο με πολλές θερμίδες. Αντίθετα, η μπανάνα είναι προτιμότερη γιατί έχει λιγότερες θερμίδες, ενώ δεν υστερεί σε βιταμίνες Β, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επιπλέον, ομαλοποιεί τη λειτουργία του εντέρου ενώ, επίσης, συμβάλλει και στην πρόληψη των κραμπών.

Μπανάνα ή μήλο;
Μήλο. Είναι το ιδανικό φρούτο για να νιώθουμε χορτάτοι, αφού έχει σχετικά λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε πηκτίνη, φυτική ίνα που δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού. Επιπλέον, το μήλο βοηθάει στη ρύθμιση της χοληστερίνης και προστατεύει τα ούλα.

Φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα;
Φρέσκα για τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα αντιοξειδωτικά τους, αποξηραμένα φρούτα για τις φυτικές ίνες, τη μεγαλύτερη περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και την ιδιαίτερα γλυκιά γεύση τους, που μπορεί να μειώσει την επιθυμία μας για άλλα γλυκά. Προσοχή όμως, γιατί στην ίδια ποσότητα, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα φρέσκα!


Λαχανικά

Φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά;
Προτιμάμε τα πραγματικά φρέσκα, εφόσον δεν έχουν απορροφήσει υγρασία. Δεν λέμε όμως όχι και στα κατεψυγμένα, διότι η ταχεία κατάψυξη αποτελεί μια απλή και υγιεινή μέθοδο συντήρησης χωρίς τη χρήση συντηρητικών, που προστατεύει τα μικροθρεπτικά συστατικά των λαχανικών.

Ωμά ή βρασμένα λαχανικά;
Ωμά το μεσημέρι, βραστά στον ατμό το βράδυ! Τα ωμά λαχανικά διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από ότι τα μαγειρεμένα ή τα ψημένα. Το μαγείρεμα στον ατμό αυξάνει την απορροφητικότητα των λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών και επίσης μαλακώνει τις φυτικές ίνες των λαχανικών και τα κάνει πιο εύπεπτα.

Ψιλοκομμένα ή χοντροκομμένα λαχανικά;
Χοντροκομμένα και περιχυμένα με ελαιόλαδο και λεμόνι! Έτσι, μειώνεται η οξείδωση (καταστροφή) των βιταμινών και προστατεύονται οι φυτικές τους ίνες.

Μπρόκολο ή λάχανο;
Μπρόκολο! Είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φολικό οξύ, προβιταμίνη Α, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυτοθρεπτικές ουσίες. Θεωρείται επίσης ότι έχει αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Αρακάς ή κολοκυθάκια;
Αρακάς! Περιέχει 4 φορές περισσότερες πρωτεΐνες από τα κολοκυθάκια κι είναι πλούσιος σε φολικό οξύ, βόριο, κοβάλτιο, ψευδάργυρο, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, φυτικές στερόλες και φυτικές ίνες. Δεν είναι όμως κατάλληλος για όσους έχουν υψηλό ουρικό οξύ.

Λαχανικά ή χόρτα;
Χόρτα και μάλιστα άγρια, του βουνού, γιατί περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και φλαβονοειδή, συστατικά που σχετίζονται με την προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.


Λιπαρά

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο;
Ελαιόλαδο, γιατί είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά, και επίσης περισσότερο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος. Τόσο όμως το ελαιόλαδο όσο και τα σπορέλαια, έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες: περίπου 9 ανά γραμμάριο.

Βούτυρο ή μαργαρίνη;
Μαλακή μαργαρίνη εφόσον δεν περιέχει τρανς λιπαρά. Το βούτυρο περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη που βλάπτουν τα αγγεία, ενώ οι φυτικές μαργαρίνες δεν περιέχουν χοληστερόλη, έχουν περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά και κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες.

Μαργαρίνη ή ταχίνι;
Και τα δύο είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά. Όμως, το ταχίνι περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και ασβέστιο. Επιπλέον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη, αμινοξύ απαραίτητο για τη σύνθεση μονοξειδίου αζώτου στο σώμα, που με τη σειρά του συμβάλει στην αγγειοδιαστολή, δηλαδή στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.


Γαλακτοκομικά

Γαλακτοκομικά πλήρη ή με χαμηλά λιπαρά;
Με χαμηλά λιπαρά! Περιέχουν την ίδια ή και μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών με το πλήρη, αλλά λιγότερες θερμίδες, λιπαρά και χοληστερόλη. Και βέβαια, η μερική αποβουτύρωσή τους γίνεται με απολύτως φυσικό τρόπο.

Γάλα ή γιαούρτι;
Και τα δύο μάς είναι καθημερινά απαραίτητα, αφού περιέχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά. Το γιαούρτι όμως γίνεται καλύτερα ανεκτό από άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη του γάλακτος. Επίσης, προκαλεί αύξηση των γαστρικών εκκρίσεων («χωνευτικό»), ενώ οι πρωτεΐνες του αφομοιώνονται ευκολότερα. Τέλος, τα ωφέλιμα βακτήρια που περιέχει τονώνουν την κινητικότητα του εντέρου και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στα παθογόνα μικρόβια.

Κίτρινα ή λευκά τυριά;
Κι από τα δύο με μέτρο! Κατά μέσο όρο, τα κίτρινα τυριά έχουν πιο πολύ ασβέστιο και λιπαρά, ενώ τα λευκά λιγότερες θερμίδες και περισσότερο νάτριο.

Τυρί του τοστ ή τυρί κρέμα;
Τυρί κρέμα με λιγότερα λιπαρά! Επειδή αλείφεται, απλώνεται ευκολότερα στο ψωμί κι έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συνολικά μικρότερη ποσότητα.

Τυρί κατίκι ή τυρί φέτα;
Κατίκι γιατί περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά (10-12%) και θερμίδες κι επίσης γιατί η ποσότητά του είναι πιο εύκολα υπολογίσιμη και μετρήσιμη (π.χ. με το κουτάλι) από ό,τι της φέτας ή άλλων τυριών που κόβονται με μαχαίρι.

Τυρί φέτα ή ανθότυρο;
Εάν το ανθότυρο προέρχεται από αποβουτυρωμένο γάλα, είναι σαφώς προτιμότερο γιατί περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά, θερμίδες και αλάτι. Εάν, όμως, έχει γίνει από πλήρες γάλα, δεν έχει καμία ουσιαστική θερμιδική διαφορά από τη φέτα, παρά μόνο μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.


Ζωικές πρωτεΐνες

Μοσχάρι ή χοιρινό;
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, χοιρινό! Και αυτό διότι το περισσότερο λίπος του χοιρινού συγκεντρώνεται στα περιφερειακά κομμάτια του κρέατος, οπότε είναι ορατό και μπορεί να αφαιρεθεί ευκολότερα.

Λευκό ή κόκκινο κρέας;
Τα κόκκινα κρέατα είναι πλουσιότερη πηγή σιδήρου, αλλά έχουν γενικά περισσότερα λιπαρά και χοληστερόλη σε σύγκριση με το κρέας των πουλερικών. Καλό είναι λοιπόν να τρώμε συχνότερα ψαχνό κρέας πουλερικών (2-3 φορές εβδομαδιαίως) και λιγότερο συχνά κόκκινο κρέας (1 φορά εβδομαδιαίως).

Μπιφτέκι ή φιλέτο κρέατος;
Φιλέτο! Το μπιφτέκι σπάνια προέρχεται από εντελώς άπαχο κιμά και όταν «δένεται» με το συνήθη τρόπο (ψωμί ή φρυγανιά, αβγά, κ.λπ.), κάθε άλλο παρά χαμηλό σε θερμίδες μπορεί να θεωρηθεί.

Στήθος πουλερικών ή μπουτάκια;
Στήθος! Τα μπουτάκια των πουλερικών δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το στήθος, αφού είναι περισσότερο σκούρο κρέας, με ίδια σχεδόν περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών και χοληστερόλης.

Χοιρινό ψαρονέφρι ή μπούτι κοτόπουλου;
Ψαρονέφρι γιατί έχει 3-6% λιπαρά, δηλαδή λιγότερο από ό,τι το μπούτι του κοτόπουλου! Επιπλέον είναι το τμήμα του χοιρινού κρέατος με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και την καλύτερη αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, περιέχει δηλαδή πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Κρέας ή ψάρι;
Ψάρι. Όλα τα ψάρια είναι άριστη πηγή πλήρων πρωτεϊνών, ενώ τα πιο λιπαρά είδη έχουν υψηλή περιεκτικότητα στα ωφέλιμα για τα αγγεία ω-3 λιπαρά κι όχι σε κορεσμένα που υπερισχύουν αναλογικά στο λίπος των κρεάτων.

Ψάρια τηγανιτά, ψητά ή βραστά;
Το τηγάνισμα «φορτώνει» τα ψάρια με άχρηστες θερμίδες και αλλοιώνει τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά τους. Το ψήσιμο στη σχάρα μειώνει την περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά. Προτιμότερα λοιπόν τα ψάρια που μπορούμε να κάνουμε βραστά (π.χ. σούπα).

Σολομός ή σαρδέλες;
Σαρδέλες! Ζουν σε ανοικτές θάλασσες κι όχι σε ιχθυοκαλλιέργειες κι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να περιέχουν υδράργυρο, μόλυβδο κι άλλα βαριά μέταλλα. Κατά τα άλλα, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών και ασβεστίου, όπως και ο σολομός.

Τόνος σε κονσέρβα λαδιού ή νερού;
Ο τόνος σε ελαιόλαδο έχει λιγότερο αλάτι αλλά περισσότερες θερμίδες. Ο τόνος σε σπορέλαιο είναι ο λιγότερο υγιεινός. Ο τόνος σε νερό (αλατόνερο) έχει πιο λίγες θερμίδες, αλλά περιέχει πολύ νάτριο κι αλλοιώνεται ευκολότερα εάν η εσωτερική επένδυση της κονσέρβας δεν είναι καλής ποιότητας. Επομένως, συνεκτιμούμε τα υπέρ και τα κατά και αποφασίζουμε!

Θαλασσινά ναι ή όχι;
Και βέβαια ναι! Τα θαλασσινά είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών, ιωδίου και σιδήρου! Κι όσο για τη χοληστερόλη που περιέχουν, αυτή εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα του θαλασσινού που θα φάμε. Για παράδειγμα, στην ίδια ποσότητα, οι σουπιές περιέχουν 50% λιγότερη χοληστερόλη από το στήθος του κοτόπουλου, ενώ 1 μερίδα γαρίδες τόση χοληστερόλη όσο και 1 άπαχο αρνίσιο φιλέτο!


Όσπρια και δημητριακά

Φασόλια ή σόγια;
Και τα δύο είναι εξαιρετικά ωφέλιμα, όταν τρώγονται σε μικρές ποσότητες. Όμως, οι γυναίκες θα πρέπει να προτιμούν τη σόγια (πλούσια σε ισοφλαβόνες, βιοενεργά φυτοθρεπτικά που ανήκουν στην κατηγορία των φυτικών οιστρογόνων), ενώ οι άνδρες τα φασόλια.

Νιφάδες βρώμης ή νιφάδες καλαμποκιού;
Νιφάδες βρώμης! Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες Β, ενώ δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη ή συντηρητικά. Επιπλέον, οι νιφάδες βρώμης προσφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού, ειδικά όταν συνδυάζονται με αμύγδαλα, και βοηθούν τόσο στον έλεγχο του σωματικού βάρους όσο και στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα.

Πατάτες κοινές ή γλυκοπατάτες;
Γλυκοπατάτες! Είναι πιο υγιεινές γιατί έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και επηρεάζουν πιο ήπια το σάκχαρο του αίματος. Από πλευράς θρεπτικών συστατικών, είναι πιο πλούσιες σε βιταμίνη C, β-καροτένια και φυτικές ίνες από τις κοινές πατάτες, ενώ περιέχουν και λιγότερους υδατάνθρακες.

Πίτσα ή ζυμαρικά;
Ζυμαρικά, γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες και σχεδόν καθόλου λιπαρά! Τα ζυμαρικά είναι μία εξόχως διαιτητική τροφή όταν τρώγονται σκέτα, με λίγο μόνο τριμμένο τυρί. Όταν όμως ζεματίζονται με λάδι ή βούτυρο ή συνοδεύονται με κιμά, βαριές σάλτσες ή κρέμα γάλακτος, οι θερμίδες τους πολλαπλασιάζονται.

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή συνήθη;
Και τα δύο έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Ωστόσο, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι προτιμότερα γιατί περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό και δεν ευνοούν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ρύζι άσπρο ή καστανό;
Καλύτερα καστανό, δηλαδή μερικώς αποφλοιωμένο, διότι περιέχει περισσότερα διατροφικά στοιχεία (φυτικές ίνες, βιταμίνες, μαγνήσιο κ.ά.) και δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Το άσπρο ρύζι (αποφλοιωμένου) γίνεται καλύτερα ανεκτό από άτομα με σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο.

Σταρένιο ψωμί ή ψωμί σίκαλης;
Ψωμί σίκαλης! Παρότι έχει περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από το σταρένιο, αφομοιώνεται πιο αργά και προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.

Φρυγανιές ή ψωμί;
Ψωμί! Δύο φρυγανιές (18 γραμμάρια) έχουν τις ίδιες θερμίδες με μία φέτα ψωμί περίπου διπλάσιου βάρους, γιατί περιέχουν ελάχιστο νερό. Ορισμένα μάλιστα είδη φρυγανιών περιέχουν επιπλέον ζάχαρη, αλάτι και φυτικά λιπαρά.

Σάλτσες, αρτύματα, συνοδευτικά

Λεμόνι ή ξίδι;
Προτιμότερο λεμόνι, γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και άλλα στοιχεία που δρουν αντιοξειδωτικά. Το ξίδι περιέχει αρκετό οξικό οξύ και προσθέτει γεύση στα φαγητά, ωστόσο μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.

Πελτές, ντοματάκια ή χυμός ντομάτας;
Τα ντοματάκια είναι η καλύτερη επιλογή μετά τις φρέσκιες ντομάτες. Το κέτσαπ περιέχει επιπλέον ζάχαρη, αλάτι και πρόσθετα τροφίμων, ενώ ο «καθαρός» χυμός ντομάτας στερείται φυτικών ινών.

Μουστάρδα ή μαγιονέζα;
Μουστάρδα, γιατί παρασκευάζεται από πολτό σιναπιού με ξίδι και ελάχιστη ζάχαρη. Επομένως, έχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες από τη μαγιονέζα, ενώ η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι σχεδόν μηδενική.

Γλυκαντικά και γλυκά

Άσπρη ή σκούρα ζάχαρη;
Παρότι η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες είναι ακριβώς η ίδια, η σκούρα ζάχαρη είναι προτιμότερη γιατί έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία από την άσπρη (κρυσταλλική). Εκτός, βέβαια, εάν είναι βαμμένη…

Ζάχαρη ή μέλι;
Μέλι! Το μέλι είναι φυσικότερο προϊόν και με περισσότερα μικροθρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, κ.ά.). Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι 1 κουταλάκι μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από 1 κουταλάκι ζάχαρη (επειδή είναι πιο πυκνό).

Σοκολάτα ή μπισκότο;
Μαύρη σοκολάτα με λιγότερο γάλα και ζάχαρη και περισσότερο κακάο, σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από 1 μικρό πλακάκι. Τονώνει ήπια και, ενδεχομένως, προστατεύει το στομάχι, τα δόντια και τα αγγεία.

Τούρτα ή μπακλαβάς;
Και τα δύο αποδίδουν πολλές θερμίδες αν τυπική μερίδα, 500 κατά μέσο όρο. Αν όμως ο μπακλαβάς έχει παρασκευαστεί με καλής ποιότητας υλικά, είναι προτιμότερος από την τούρτα – η τούρτα περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία προέρχονται κυρίως από τα αβγά, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος.

Παγωτό ή γλυκό;
Εξαρτάται από τα συστατικά του καθενός και το μέγεθος της μερίδας. Γενικά όμως, τα παγωτά είναι πιο διαιτητικά διότι έχουν ως βασικό συστατικό το γάλα κι όχι το βούτυρο ή τα αβγά όπως τα περισσότερα γλυκά. Αρκεί βέβαια τα παγωτά να είναι όσο το δυνατόν πιο απλά και να μην περιέχουν ξηρούς καρπούς, μπισκότα, σιρόπια ή κομμάτια σοκολάτας.

Σνακ και πρόχειρα γεύματα

Τοστ ή σάντουιτς;
Τα τοστ είναι πιο διαιτητικά από τα σάντουιτς εάν δεν αλείφονται με βούτυρο και δεν βάζουμε ντρέσινγκ, γιατί δεν μπορούμε να τα παραγεμίσουμε. Το ψωμί όμως όταν φρυγανίζεται αφυδατώνεται, γίνεται ενεργειακά πιο πυκνό, και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα να μας χορταίνει λιγότερο. Επομένως, η καλύτερη επιλογή είναι ένα μικρό σάντουιτς με τα ίδια υλικά που θα χρησιμοποιούσαμε στο… τοστ.

Σουβλάκι ή χάμπουργκερ;
Το σουβλάκι με γύρο και αλάδωτη πίτα (και εννοείται χωρίς πατάτες) είναι θρεπτικά πιο πλήρες. Τα λιπαρά και οι θερμίδες του είναι λιγότερα, χορταίνει περισσότερο και συνήθως δεν περιέχει βελτιωτικά γεύσης τα οποία αυξάνουν την όρεξη.

Ροφήματα - συνοδευτικά

Νερό ή αναψυκτικό;
Νερό και πάλι νερό! Τα σακχαρούχα αναψυκτικά έχουν πολλές θερμίδες, ενώ τα light περιέχουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά. Τα αναψυκτικά δεν ξεδιψούν, έχουν διουρητική δράση, επιβαρύνουν τη χώνευση κι αυξάνουν σημαντικά τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο.

Μεταλλικό ανθρακούχο νερό ή σόδα;
Κανένα από τα δύο δεν έχει θερμίδες. Το μεταλλικό όμως ανθρακούχο νερό είναι πιο υγιεινό, με την προϋπόθεση ότι είναι φυσικής προέλευσης -από πηγή- κι όχι τεχνητά παρασκευασμένο. Η σόδα είναι ουσιαστικά νερό με προσθήκη ανθρακικού νατρίου, δηλαδή μαγειρικής σόδας.

Τσάι ή καφές;
Τόσο το τσάι όσο και ο καφές μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, εφόσον βέβαια καταναλώνονται με μέτρο. Ωστόσο, το τσάι είναι προτιμότερο γιατί περιέχει λιγότερη καφεΐνη (τεΐνη) και περισσότερα αντιοξειδωτικά, π.χ. κατεχίνες.

Μπίρα ή κρασί;
Κρασί για τους άνδρες, μπίρα για τις γυναίκες! Χάρη στα συστατικά της (βύνη, μαγιά, λυκίσκος, κ.ά.), η μπίρα έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (2-5%) και νάτριο και μικρότερή θερμιδική αξία. Αντίθετα, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικά οιστρογόνα και πολυφαινόλες, καθώς και σε μεταλλικά στοιχεία (κυρίως κάλιο), ιχνοστοιχεία που της προσδίδουν τονωτικές, καταπραϋντικές και διουρητικές ιδιότητες.






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: