Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Το μοναδικό ποτό που αξίζει να ζητήσεις στο αεροπλάνο



To Bloody Mary θεωρείται ανεπισήμως το δημοφιλέστερο cocktail και το πρώτο σε κατανάλωση οινοπνευματώδες ποτό στις αεροπορικές πτήσεις. Ακόμα και οι ταγμένοι στην μπίρα Γερμανοί, όταν βρεθούν σε ύψος μερικών χιλιάδων μέτρων, εγκαταλείπουν το εθνικό τους ρόφημα και στρέφονται στη βότκα με ντοματοχυμό.


Το τελευταίο στοιχείο είναι επίσημο. Προέρχεται από τη Lufthansa, τον εθνικό αερομεταφορέα της Γερμανίας, που έφτασε στο σημείο να παραγγείλει μια σχετική μελέτη προκειμένου να εξακριβωθεί γιατί οι επιβάτες των αεροπλάνων προτιμούν αγαπούν τόσο πολύ το κόκκινο cocktail. Αυτή ακριβώς η μελέτη απέδειξε ότι η πίεση του αέρα και η υγρασία κάνουν τους ανθρώπους να προτιμούν πιο έντονες γεύσεις κατά τη διάρκεια των πτήσεων, άσχετα με το τι συνηθίζουν να καταναλώνουν στην κανονική - γήινη - ζωή τους.

Μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Experimental Psychology αποκαλύπτει πως το περιβάλλον του αεροπλάνου κάνει το χυμό της ντομάτας να μοιάζει νοστιμότερος. Και δεν ευθύνονται γι’ αυτό, ούτε το ύψος, ούτε οι αναταράξεις, αλλά ο θόρυβος!



Μπορεί να μη γεμίζει το μάτι, αλλά γεμίζει ιδανικά τον ουρανίσκο σε συνθήκες πτήσης.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell έδωσαν σε 48 εθελοντές να δοκιμάσουν τροφές, η γευστική γκάμα των οποίων κάλυπτε όλη την γκάμα των γεύσεων ενώ ταυτόχρονα ανεβοκατέβαζαν τα επίπεδα του θορύβου γύρω τους. Από τις μετρήσεις προέκυψε πως τα υψηλά επίπεδα θορύβου, όπως αυτά της καμπίνας του αεροπλάνου, επηρεάζουν εμφανώς τον ουρανίσκο. Ο θόρυβος επηρεάζει την απόλαυση των γλυκών γεύσεων και κάνει τον ουρανίσκο να δέχεται καλύτερα τις νόστιμες «ουμάμι» γεύσεις. Ως «ουμάμι», χαρακτηρίζονται οι γεύσεις αυτές που δεν περιγράφονται από τις τέσσερις βασικές (γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό). 

Η γεύση του κρέατος για παράδειγμα, ή, των σπαραγγιών ή - φυσικά - της ντομάτας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, αυτή κατηγορία γεύσεων, (το «ουμάμι» λέγεται και «πέμπτη γεύση») αλλοιώνεται λιγότερο απ' όλες τις άλλες στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην καμπίνα ενός αεροσκάφους.



Οι ερευνητές πιστεύουν πως η μελέτη τους θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να επανασχεδιάσουν τα μενού τους. Εν τω μεταξύ, εσύ μπορείς να απολαύσεις το πιο γευστικό Bloody Mary ακόμα και στο πολύ γνώριμο έδαφος του σπιτιού σου






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: