Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Πώς να καταλάβεις έναν προδότη (έρχονται κι εκλογές)



Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να καταλάβεις κάποιον προδότη, προτού προβεί στην πράξη, τώρα υπάρχει τρόπος. Ερευνητές που θέλησαν να εξετάσουν τα παράξενα και στρατηγικά παιχνίδια της διπλωματίας, διαπίστωσαν πως ένας προδότης, λίγο πριν την προδοσία, γίνεται πιο θετικός και λιγότερο ευγενικός.


Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κόρνελ, του Μέριλαντ και του Κολοράντο, ενώσαν τις δυνάμεις τους και προσπάθησαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να αποκαλύψουν τα έξυπνα tricks των προδοτών.

Η μελέτη

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα κάλεσε μια ομάδα ανθρώπων να παίξουν παιχνίδια διπλωματίας σε ηλεκτρονική έκδοση. Οι παίκτες αναλάμβαναν ρόλους ευρωπαϊκών εθνών πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και προσπαθούσαν να κατακτήσουν ολόκληρο τον χάρτη.

Οι παίκτες για να υλοποιήσουν τον σκοπό τους έπρεπε να δημιουργήσουν συμμαχίες, για αυτό το παιχνίδι ξεκινούσε με έναν πόλεμο σύμφωνα με τον οποίο μια χώρα θα έχανε, ενώ 2 ή 3 χώρες έπρεπε να συνεργαστούν για να νικήσουν.

Κάθε γύρος του παιχνιδιού ξεκινούσε με "διπλωματία" δηλαδή με μια συζήτηση διαπραγματεύσεων. Ο απώτερος στόχος όμως ήταν η κατάκτηση του χάρτη, κάτι που αναπόφευκτα σήμαινε και προδοσία των συμμάχων ή αλλιώς "πισώπλατα μαχαιρώματα", όπως τα αποκαλούσαν οι παίκτες.

Η γλώσσα είναι ο καλύτερος σηματοδότης

Οι ερευνητές ανέλυσαν ένα σύνολο δεδομένων από 145000 μηνύματα που αντάλλαξαν οι παίκτες μεταξύ τους σε 249 online παιχνίδια διπλωματίας. Συνέκριναν, έπειτα, τις συνομιλίες που κατέληξαν σε προδοσία με τις συνομιλίες που δεν έληξαν με τον ένα παίκτη να προδίδει τον άλλο.

Η ερευνητική ομάδα στη συνέχεια έψαξε για κάποιο αρνητικό ή θετικό συναίσθημα ή λέξεις κλειδιά που να υποδηλώνουν τις μελλοντικές τους κινήσεις και τον σχεδιασμό τους.

Τα αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα της ανάλυσης των γλωσσικών μηνυμάτων που αντάλλασσαν οι παίκτες, έδειξαν ότι οι προδότες, λίγο πριν την προδοσία, χρησιμοποιούσαν πιο αγενή γλώσσα, αλλά και περισσότερες λέξεις με θετικό πρόσημο, ενώ τα θύματα χρησιμοποιούσαν περισσότερες λέξεις σχεδιασμού (πιστεύω ότι, στη συνέχεια, μετά) και συγκρίσεων (τόσο όσο, ενώ) κάτι που υποδήλωνε την άγνοια τους, ως προς την προδοσία που ετοιμάζονταν εις βάρος τους.

Όπως σημειώνει ένας εκ των συγγραφέων, ο Cristian Danesu-Niculescu-Mizil, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Cornell: "Η γλώσσα μπορεί να μας πει πολλά για τις ανθρώπινες σχέσεις. Όχι με βεβαιότητα, αλλά υπάρχουν σημάδια στις προθέσεις. Η γλώσσα είναι ένα κοινωνικό μήνυμα που προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε".

Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Cornell, Vlad Niculae, στην 53η Ετήσια Συνάντηση Ένωσης Υπολογιστικής Γλωσσολογίας και την 7η Διεθνή Διάσκεψη Κοινής Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας στο Πεκίνο.

Προσοχή

Ωστόσο, προς αποφυγή παρεξηγήσεων οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως αυτά τα ευρήματα δεν είναι ενδεικτικά για τις ερωτικές ή τις φιλικές σχέσεις, παρά μόνο για τα παιχνίδια διπλωματίας. Οι ίδιοι πιστεύουν πως τα αποτελέσματα θα μπορούσαν βοηθήσουν ομάδες ανθρώπων που δουλεύουν μαζί, για να εργάζονται πιο αποτελεσματικά.

Ενδεχομένως και τους Έλληνες ψηφοφόρους, να προσθέσουμε εμείς, που θα κληθούν να αξιολογήσουν, ξανά, υποσχέσεις, δηλώσεις και πράξεις, πριν ψηφίσουν τους επόμενους κυβερνώντες...







ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: