Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Οι γυναίκες, η αυτό-αντικειμενοποίηση και τα μαγιό



Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα από το πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας, η διάθεση των γυναικών διαταράσσεται ακόμα και στη σκέψη να δοκιμάσουν μαγιό.


Πιο συγκεκριμένα, μάλιστα, βρέθηκε ότι όταν οι γυναίκες φαντάζονταν ότι δοκιμάζουν μαγιό αυξανόταν το αίσθημα της αυτό-αντικειμενοποίησης τους. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά από επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να περιγράψουν το πως τα άτομα και ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια , βλέπουν το σώμα τους ως εξωτερικοί παρατηρητές με έναν τρόπο που υποβιβάζουν τους εαυτούς τους στη θέση αντικειμένων που περιμένουν να κριθούν και να εκτιμηθούν.

Η αυτό-αντικειμενοποιήση προκαλεί μια πληθώρα αρνητικών συνεπειών, όπως είναι η συνεχής ανησυχία για την εξωτερική εμφάνιση και η ντροπή για το σώμα, καθώς επίσης σχετίζεται με την εμφάνιση κατάθλιψης και διαταραχών στην πρόσληψη τροφής.

Οι ειδικοί μάλιστα ισχυρίζονται πως η αυτό-αντικεινοποίηση είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας, με την έννοια ότι κάποιες γυναίκες έχουν την τάση να μπαίνουν στη θέση του αντικειμένου πιο εύκολα από κάποιες άλλες. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένοι παράγοντες και καταστάσεις που μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα αυτό αντικειμενοποίησης ανεξάρτητα από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου. Η ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία θέλησε να εξετάσει πόσο επηρεάζουν το αίσθημα της αντικειμενοποίησης τα ρούχα που επιλέγονται από το άτομο.

Ο τρόπος ενδυμασίας είναι στην ουσία μια καθημερινή επιλογή του ατόμου και συνιστούν ένα παράγοντα της εξωτερικής εμφάνισης τον οποίο μπορεί να ελέγξει καλύτερα από ότι το σχήμα και το μέγεθος τους σώματος του.

Για τη μελέτη της επίδρασης της ενδυμασίας στην αυτό-αντικειμενοποίηση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 4 διαφορετικά φανταστικά σενάρια. Στο πρώτο ζητήθηκε από τις γυναίκες να φανταστούν ότι δοκιμάζουν μαγιό σε ένα δοκιμαστήριο, στο δεύτερο τους ζητήθηκε να φανταστούν ότι περπατούν στην παραλία φορώντας το μαγιό και τα αλλά δύο ήταν παρόμοια με τα προηγούμενα με τη διαφορά ότι οι γυναίκες, αντί για μαγιό, έπρεπε να φανταστούν ότι φορούσαν τζιν και πουλόβερ.

Τα σενάρια διαβάστηκαν με τυχαία σειρά από 102 συμμετέχουσες, οι οποίες μετά από κάθε σενάριο συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διάθεση τους τα αισθήματα τους για το σώμα τους και την αυτό-αντικειμενοποίηση.

Δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους ερευνητές το γεγονός ότι το μαγιό έκανε τις γυναίκες να αισθάνονται χειρότερα για το σώμα τους σε σύγκριση με το τζιν. Αυτό όμως που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι περισσότερη αυτό-αντικειμνοποίηση ήταν πιθανό να προκαλέσει η δοκιμασία του μαγιό στο δοκιμαστήριο και όχι το σενάριο της δημόσιας έκθεσης στην παραλία. Το εύρημα αυτό τονίζει ακριβώς πως η αυτό-αντικειμνοποιηση είναι μια εσωτερική διαδικασία που δεν εξαρτάται τόσο από το κατά πόσο κρίνουν οι άλλοι το σώμα του ατόμου. Η φυσική παρουσία των παρατηρητών μάλιστα δεν είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στο περιβάλλον δοκιμαστηρίου όπου υπάρχουν πολυάριθμα στοιχεία που ενθαρρύνουν την αυτό-αντικειμενοποίηση, όπως είναι οι πολλοί καθρέπτες, ο έντονος φωτισμός και φυσικά η απαίτηση που υπάρχει από τη γυναίκα να εξετάσει προσεκτικά το σώμα της και την εφαρμογή των ρούχων σε αυτό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επιβλαβής αυτό-αντικειμνοποίηση δεν είναι εύκολο να προληφθεί. Η συμβουλή τους προς τις γυναίκες είναι η αποφυγή των καθρεφτών και των συγκρίσεων και η επικέντρωση σε δραστηριότητες που δίνουν έμφαση στη λειτουργία και όχι την εμφάνιση του σώματος, όπως είναι η γιόγκα, τα σπορ ή η ιστιοπλοΐα.

Πηγή: todayhealth.today.msnbc.msn.com
www.andrologia.gr






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: