Θα συνεδριάζει τελικά απόψε -μέσω τηλεδιάσκεψης-, σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, που εστάλη το μεσημέρι στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Το Eurogroup θα αναθέσει σε Κομισιόν και ΕΚΤ να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για βοήθεια, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει η ανάλυση χρηματοδοτικών αναγκών και βιωσιμότητας του χρέους.
Η ελληνική αίτηση αφορά σε τριετές πρόγραμμα, ενώ οι όροι που προτείνει η Αθήνα αφορούν σε πρώτη φάση στο φορολογικό και τις συντάξεις. H ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για άμεση έναρξη εφαρμογής των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα και μέτρα για τις συντάξεις.
Επίσης, μέχρι τις 9 Ιουλίου η κυβέρνηση θα αποστείλει το τελευταίο πακέτο λεπτομερειών των προτάσεών της για μία συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, η οποία θα αξιολογηθεί απο τους Θεσμούς και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup του Σαββάτου.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM, μετά από αίτηση του κράτους μέλους, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει στήριξη σταθερότητας.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών του ESM αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εκτιμήσουν κατά πόσο το χρέος είναι βιώσιμο (η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει μαζί με το ΔΝΤ) και να εκτιμήσουν ανάγκες χρηματοδότησης.
Η επιστολή Τσακαλώτου
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσιάζω αίτημα για υποστήριξη σταθερότητας με βάση το πνεύμα των άρθρων 12 και 16 της συνθήκης του ESΜ δεδομένου του κινδύνου της οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας ως κράτος-μέλος και την Ευρωζώνης στο σύνολό της.
Ειδικότερα η Ελλάδα ζητάει από τον ESM δάνειο για μια περίοδο τριών ετών, σε συμφωνία με το άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και το άρθρο 2 στον «Οδηγό για τα δάνεια». Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του οικονομικού συστήματος.
Με βάση τις αρχές αυτού του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται για μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της οικονομικής σταθερότητας και της μακροχρόνιας οικονομικής ανάκαμψης. Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος προτείνουμε την άμεση εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνει:
Μέτρα για φορολογικές μεταρρυθμίσεις
Μέτρα που σχετίζονται με τις συντάξεις
Θα συμπεριλάβουμε επιπλέον δράσεις που η χώρα θα κάνει για να ενδυναμώσει περαιτέρω και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει το αργότερο την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, τις λεπτομερείς προτάσεις για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις «θεσμούς» η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Επιπλέον, ο κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, στο τέλος της χρονικής περιόδου του δανείου ή νωρίτερα, να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές για να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης, αλλά και να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομική κατάσταση.
Ως μέρος των γενικότερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν, η Ελλάδα καλωσορίζει την πιθανότητα να διερευνηθούν πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε το χρέος της να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της και εγκαίρως. Πιστεύουμε ότι τα κράτη-μέλη θα κατανοήσουν την επείγουσα ανάγκη του αιτήματος για δάνειο δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό μας σύστημα, την έλλειψη ρευστότητας, τις επερχόμενες οφειλές μας, τις εσωτερικές οφειλές και την επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας.
Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και να σεβαστεί τους κανόνες ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την θετική και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας. Προς αποφυγή αμφιβολιών αυτή η επιστολή αντικαθιστά την προηγούμενη επιστολή της 30ης Ιουνίου.
Τελεσίγραφο ως την Παρασκευή
Η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης έδωσε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να παρουσιάσει τις προτάσεις ως την Παρασκευή προκειμένου σε νέα Σύνοδο την Κυριακή να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, ενώ τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο Ντόναλντ Τουσκ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας.
Στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε λεπτομέρειες της πρότασης για ένα πρόγραμμα του ESM.
Το κλίμα στη Σύνοδο για την ελληνική πλευρά ήταν εξαιρετικά αρνητικό. Πληροφορίες του Mega, που επικαλούνται κοινοτική πηγή, αναφέρουν ότι μετά τη Σύνοδο παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα ένας οδικός χάρτης για έξοδο από την ευρωζώνη. Περιλαμβάνει πακέτο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να αφορά κατ' αρχάς στην αποστολή φαρμάκων ήδη από το πρωί της Δευτέρας.
Το χρονοδιάγραμμα
Παρασκευή: Μέχρι τις 8.30 το πρωί η Ελλάδα θα πρέπει να έχει δοθεί λίστα δράσεων προτεραιότητας με μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης σαφώς προσδιορισμένα, που θα εξεταστούν από τους Θεσμούς.
Το Σάββατο θα γίνει νέα εξέταση από το Eurogroup.
Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι δύο Σύνοδοι Κορυφής: Αν υπάρχει συμφωνία θα συνεδριάσουν οι 19 της ευρωζώνης. Αν όχι θα συνεδριάσουν οι 28 για να δοθεί πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα.
0 σχόλια: