Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Ανάγκη για περίοδο χάριτος 30 ετών στο χρέος



Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.


Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας συστάσεις για σημαντικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, στην έκθεση που στάλθηκε στους ευρωπαίους την Δευτέρα -λίγες ώρες μάλιστα μετά τη συμφωνία- αναφέρεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν περίοδο χάριτος 30 ετών σε όλα τα δάνεια που χορήγησαν προς τη χώρα μας (περιλαμβανομένων και αυτών που πρόκειται να λάβει με το νέο πρόγραμμα) αλλά και δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης.

Τονίζουν ότι οι εναλλακτικές είναι να προχωρήσουν άμεσα σε "βαθύ εμπροστοβαρές κούρεμα" ή συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταφορές στον προϋπολογισμό.

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ:

- Ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε αξιολόγηση ΑΑΑ θα δημιουργούσε "μη βιώσιμη δυναμική χρέους" για δεκαετίες.

- Οι προβλέψεις στην αναθεωρημένη Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους για την Ελλάδα υπόκεινται σε "σημαντικά πτωτικά ρίσκα", υπογραμμίζει.

- Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας αναμένεται να αυξηθούν πάνω από το 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ένα ασφαλές "ταβάνι", ενώ συνεχίζουν να ενισχύονται.

- Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 142% του ΑΕΠ πριν από δυο εβδομάδες. Το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία.








ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: