Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Τελεσίγραφο ΕΕ: Ή δέχεστε τις προτάσεις μας ή χρεοκοπείτε



Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί την πρόταση των δανειστών, ειδάλλως θα χρεοκοπήσει.


Τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη, καθώς το πρόγραμμα τελειώνει σε 11 ημέρες.

Και κάλεσε την Αθήνα να τελειώσει το "chicken game και το blame game", τονίζοντας ότι "υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι".

"Η πραγματικότητα θα έχει αληθινές πιθανές επιπτώσεις πρώτα απ' όλα και κυρίως για τον ελληνικό λαό. Για αυτόν τον λόγο αποφάσισα να καλέσω Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα", είπε.

Και πρόσθεσε: "Ο σκοπός της Συνόδου είναι για να βεβαιωθούμε πως όλοι καταλαβαίνουμε τις θέσεις μας και τις συνέπειες των αποφάσεών μας. Πρέπει να ξεχάσουμε τις όποιες ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να υπάρξει μια μαγική λύση σε επίπεδο ηγετών".

"Η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα, αλλά δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση. Αυτή είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών".

"Είμαστε κοντά στο σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει από το να δεχθεί αυτό που πιστεύω ότι είναι μια καλή προσφορά για να συνεχιστεί η στήριξη ή να βαδίσει προς την χρεοκοπία. Στο τέλος της ημέρας αυτό είναι και μπορεί να είναι μόνο ελληνική απόφαση και ελληνική ευθύνη. Υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά μόνο λίγες ημέρες. Ας τις χρησιμοποιήσουμε σοφά", κατέληξε.

Το Eurogroup θα εξετάσει διαχείριση της χρεοκοπίας

Τρόπους διαχείρισης τυχόν χρεοκοπίας της Ελλάδας θα εξετάσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν κατατεθούν νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους, που δεν κατονομάζονται

Στο έκτακτο Eurogroup επισήμως θα εξετασθούν τεχνικά οι δυνατότητες σύγκλισης, ώστε να προετοιμαστεί η ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, αργά το απόγευμα.

Προκειμένου να εξεταστεί μια συμβιβαστική λύση, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει νέες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και το ΦΠΑ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

"Εάν δεν υπάρχουν νέες προτάσεις από την Ελλάδα για να συζητηθούν, οι υπουργοί είναι πιθανό αντί γι' αυτό να συζητήσουν το πώς θα χειριστούν μία χρεοκοπία της Ελλάδας", σχολίασε ένας αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πάντως, δήλωσε την Παρασκευή ότι "δεν είναι δυνατή μια καλύτερη πρόταση για την Ελλάδα".

Την απαισιοδοξία του εξέφρασε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επανέλαβε την άποψη ότι το Eurogroup θα μπορέσει να πετύχει πρόοδο μόνο με βάση την έκθεση των τριών θεσμών και τις προτάσεις που θα πρέπει να καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Εξάμηνη παράταση θα προταθεί στην Ελλάδα

Κύκλοι προσκείμενοι στην Κομισιόν έκαναν την πρόβλεψη από το Λουξεμβούργο πως στην παρούσα φάση θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015.

Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της το 2015.

Μέρκελ- Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος Μέρκελ προέβησαν σε "μια επισκόπηση της κατάστασης" όσον αφορά την ελληνική οικονομική κρίση.

Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης, οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι "οι τρεις επόμενες ημέρες, ως την έκτακτη σύνοδο της Δευτέρας, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

Απολύτως ανοιχτή είναι, σύμφωνα με την καγκελάριο, η έκβαση της έκτακτης Συνόδου.

"Η Σύνοδος την Δευτέρα μπορεί να γίνει μια σύνοδος αποφάσεων, εάν υπάρχει μια βάση για απόφαση", δήλωσε η κυρία Μέρκελ μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και πρόσθεσε ότι, εάν ως τότε δεν υπάρχει βάση για απόφαση, η συνάντηση θα είναι απλώς μια "Σύνοδος Διαβουλεύσεων" και θα πρέπει να συνεχιστεί η αναμονή.

Παντοάν

"Το γεγονός ότι συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος της ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι ένα θετικό μήνυμα ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να βρεθεί μια λύση", δήλωσε o ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: