Ο χρόνος τρέχει, όμως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη διαπραγματευτική τακτική που έχει ακολουθήσει προτάσσοντας την πρότασή της ως μόνη ρεαλιστική, και ταυτόχρονα επιδιώκει να «στριμώξει» τους εταίρους καθιστώντας σαφές ότι « το ελληνικό ζήτημα εξελίσσεται σε αγκάθι όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά τείνει να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις».
Την ίδια ανησυχία ωστόσο συμμερίζεται και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που δεν δείχνει διατεθειμένος να παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα που αυτή τη στιγμή δείχνουν να μην οδηγούν πουθενά και μάλιστα να θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον την ελληνικής οικονομίας, της ευρωζώνης και της Ε.Ε αλλά κατά προέκταση να απειλούν να προκαλέσουν τριγμούς και στην παγκόσμια οικονομία.
Το μήνυμα Ομπάμα
Καθαρό μήνυμα προς την Ελλάδα απέστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ που συμμετέχουν στις εργασίες του G7.Τ ο ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών, μετά και από τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμύσεις
Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο αμερικανός πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιστρέψει στην βιώσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χώρας, χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.
Το μήνυμα του προέδρου Ομπάμα προς την Γερμανίδα Καγγελάριο στην σημερινή σύνοδο των G7 είναι «ότι το Grexit θα είναι ένα πείραμα με αβέβαιες συνέπειες που δεν πρέπει να δοκιμάσει η ευρωζώνη». Σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης που αναφέρει το thetoc.gr, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την άποψη ότι «αν η ιστορία με την Ελλάδα δεν έχει αίσια κατάληξη, αυτό μπορεί να αποτελέσει απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης αλλά και την αμερικανική οικονομία».
Ο Ομπάμα ζητήσε από τη Μέρκελ αμοιβαίες υποχωρήσεις
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από την Γερμανίδα Καγγελάριο «καλή πρόθεση, ρεαλισμό και αμοιβαίες υποχωρήσεις» για να υπάρξει μία συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς πιστωτικό γεγονός, το οποίο φέρεται να τόνισε ότι «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».
Η Ουάσιγκτον δεν έχει κρύψει της ανησυχίες της για τις έως τώρα αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, θεωρώντας ότι αυτές δεν είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης, αφού οι επιπτώσεις μπορούν μπορούν να προκαλέσουν οικονομικές και γεωπολιτικές αναταράξεις. Μάλιστα πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης σχολίασε ότι «όταν επηρεάζεται η παγκόσμια οικονομία δεν είναι μέρος κανενός παιχνιδιού και οπωσδήποτε κανενός πολιτικού παιχνιδιού».
Συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές ισορροπίες μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Είναι ήδη γνωστό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ακόμη και εάν η χώρα παραμένει στην Ε.Ε. θα έχει συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές ισορροπίες και στις δύο ακτές του Ατλαντικού, ο οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν και να ελεγχθούν.
Παράλληλα η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να μην διασαλευτεί σε καμία περίπτωση η ισορροπία και η συνοχή των Ευρωατλαντικών θεσμών, σε μια κρίσιμη στιγμή της νέας αντιπαράθεσης με τη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Είναι γνωστό ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί από πολύ κοντά την προσέγγιση που επιχειρεί η ρωσική πλευρά με άξονα τους ενεργειακούς αγωγούς.









0 σχόλια: