Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Άκου το σώμα σου: Θόρυβοι που αποκαλύπτουν πολλά!



Μπορεί όταν φταρνίζεσαι να λες πως κάποιος σε μελετάει ή να πιστεύεις πως η κοιλιά σου γουργουρίζει επειδή πεινάτε, όμως η επιστήμη έχει τις δικές της εξηγήσεις για τους «ήχους» που παράγει το σώμα σου.


Ακούς «γατάκια» στο στήθος, οι αρθρώσεις σου κάνουν κρακ, ροχαλίζεις ή έχεις συχνά λόξιγκα; Αναγνώρισε τους ήχους που παράγει το σώμα σου, δες τι συμβαίνει αλλά και πότε πρέπει να ανησυχήσεις.

1. Ακούω «γατάκια» στο στήθος
Τι φταίει: Συχνά ένα κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει «σφύριγμα» στην αναπνοή ή «βράσιμο» και «γατάκια» στο στήθος. Όταν όμως τα συμπτώματα αυτά επιμένουν για εβδομάδες αφού περάσει η ίωση και πέσει ο πυρετός, υπάρχει η πιθανότητα άσθματος, οι κρίσεις του οποίου πυροδοτούνται από αλλεργιογόνα όπως η γύρη, ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη, οι μύκητες κ.ά.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις: Το άσθμα χαρακτηρίζεται από μία πλειάδα συμπτωμάτων, αλλά τα κυριότερα είναι η δύσπνοια, ο βήχας, ο συριγμός (τα λεγόμενα «γατάκια») και το σφίξιμο στο στήθος. Εάν λοιπόν τα συγκεκριμένα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει μετά την ίωση, μια απλή εξέταση που λέγεται σπιρομέτρηση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διάγνωση, καθώς βοηθά να αξιολογηθεί η δύναμη της εκπνοής, λένε οι ειδικοί από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

2. Φταρνίζομαι στα καλά καθούμενα
Τι φταίει: Το φτάρνισμα είναι ένας μηχανισμός άμυνας σε οτιδήποτε ερεθίσει το βλεννογόνο του ανώτερου αναπνευστικού (που εκτείνεται από τα ρουθούνια μέχρι και το φάρυγγα). Οποιαδήποτε δηλαδή εισβολή από ξένα σώματα στο ρινικό πέρασμα (π.χ. σκόνη, ιοί, μικρόβια) ή και διαταραχές (π.χ. φλεγμονές, αλλεργική ρινίτιδα κ.ά.) αποτελούν την αιτία του φταρνίσματος. Με αυτό τον τρόπο τα αποβάλλει ο οργανισμός μας, μια και δεν γίνεται να αποβληθούν αλλιώς!

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις: Εάν το ξαφνικό επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα (10-30 συνέχεια), που είναι το πιο ενδεικτικό σύμπτωμα της αλλεργικής ρινίτιδας, εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη (εποχή της ανθοφορίας). Επίσης, εάν τα ξαφνικά φταρνίσματα συνοδεύονται από έντονη φαγούρα στη μύτη και έκκριση υγρού (που μοιάζει με νερό) ή με κοκκίνισμα των ματιών, φαγούρα, και αίσθηση καψίματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο είναι να επισκεφτείς τον αλλεργιολόγο.



3. Ροχαλίζω κάθε βράδυ
Τι φταίει: Το ροχαλητό, πέρα από την ηχητική ενόχληση που προκαλεί, κατά κανόνα είναι αθώο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οφείλεται σε ανατομικές ανωμαλίες, όπως η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής λόγω σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφίας των ρινικών κογχών ή ρινικών πολυπόδων ή λόγω αλλεργικής ρινίτιδας. Επίσης το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί εκδήλωση μιας πολύ πιο σοβαρής κατάστασης, όπως είναι η υπνική άπνοια, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου για τουλάχιστον 10 δευ­τερόλεπτα, επειδή φράσσεται για κάποιο λόγο ο αεραγωγός.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις: Όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Ύπνου (ΕΛΕΔΥ), εάν ροχαλίζεις καθημερινά στον ύπνο σου, ενώ παράλληλα υποφέρεις από πρωινούς πονοκεφάλους, κόπωση, κακή διάθεση, έντονη υπνηλία, πιθανόν πίσω από το ροχαλητό σου να κρύβεται το λεγόμενο σύνδρομο υπνικής ή αποφρακτικής άπνοιας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριακή υπέρταση, σε αρρυθμίες, ακόμη και σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου με μοιραία κατάληξη. Η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο σε εξοπλισμένα εργαστήρια ή στα κρατικά Κέντρα Μελέτης Ύπνου.

4. Κάνουν «κρακ» οι αρθρώσεις μου
Τι φταίει: Συχνά οι αρθρώσεις μας (γόνατα, δάχτυλα αλλά και άλλες αρθρώσεις του σώματός μας) κάνουν ένα χαρακτηριστικό ήχο στη διάρκεια μιας κίνησης. Πολλοί μάλιστα προκαλούν αυτό το «κρακ» πιέζοντας τα δάχτυλά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θόρυβος χωρίς πόνο προκαλείται συνήθως από τις φυσαλλίδες αέρα που υπάρχουν στο προστατευτικό υγρό το οποίο περιβάλλει τις αρθρώσεις και δεν είναι ανησυχητικός. Ακόμη και όταν τον προκαλούμε επίτηδες («σπάμε» τα δάχτυλά μας), δεν επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις μας, όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις: Αν εκτός από τον ήχο οι αρθρώσεις σου πονάνε και υπάρχει δυσκολία στην κίνηση, καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, καθώς μπορεί να πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό, όπως λ.χ. οστεοαρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων).

5. Παθαίνω συχνά λόξιγκα
Τι φταίει: Η αιτία από την οποία προκαλείται ο λόξιγκας δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόξιγκας είναι ένας σπασμός του διαφράγματος (ο κύριος αναπνευστικός μυς που βρίσκεται ανάμεσα στην κοιλιά και το θώρακα) ή του φρενικού νεύρου (νεύρο που ξεκινάει από τον εγκέφαλο και φτάνει στο διάφραγμα). Μπορεί λοιπόν να είναι αντανακλαστικός ή να τον προκαλέσει κάποιο γειτονικό όργανο του διαφράγματος, για παράδειγμα ο οισοφάγος, όταν κάνει απότομες περισταλτικές κινήσεις. Έτσι εξηγείται και γιατί παθαίνουμε λόξιγκα όταν τρώμε βιαστικά.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις: Σε ελάχιστες περιπτώσεις πίσω από ένα λόξιγκα που επιμένει ίσως να κρύβονται παθολογικά αίτια, καθώς κάποιες παθήσεις μπορεί να ερεθίσουν το διάφραγμα ή το φρενικό νεύρο και να προκαλέσουν λόξιγκα. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις το καλύτερο είναι να απευθυνθείς στο γαστρεντερολόγο.



6. Γουργουρίζει η κοιλιά μου
Τι φταίει: Πολλοί συνδέουν τους ήχους με το αίσθημα της πείνας, επειδή όταν το έντερο είναι άδειο, το γουργουρητό ακούγεται περισσότερο. Σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς, τα γουργουρίσματα στην κοιλιά δεν είναι παρά οι φυσιολογικές συσπάσεις του εντερικού συστήματος, οι οποίες αποτελούν μέρος της διαδικασίας της πέψης. Το στρες επίσης μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα αυτών των συσπάσεων, γεγονός που εξηγεί και τα ξαφνικά γουργουρίσματα, τα οποία ίσως σε φέρουν σε δύσκολη θέση όταν βρίσκεσαι, για παράδειγμα, σε μια σύσκεψη.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις: Αν οι κοιλιακοί «θόρυβοι» εξελίσσονται σε κοινωνικό πρόβλημα, ο γιατρός θα σου προτείνει λύσεις για να χαλαρώσεις αλλά και να αντιμετωπίσεις φαρμακευτικά το πρόβλημα, αποφεύγοντας παράλληλα και τα τρόφιμα που πυροδοτούν την υπερκινητικότητα του εντέρου (π.χ. τα πολλά γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά).

7. Ερυγές (ρεψίματα) κατά τη διάρκεια του φαγητού
Τι φταίει: Αυτοί οι ήχοι συνήθως προκαλούνται σε όσους καταπίνουν μεγάλες ποσότητες αέρα ενώ τρώνε, όμως μπορεί να προέρχονται και από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ένα αρκετά διαδεδομένο πρόβλημα, που προκαλείται από υπερβολικό φαγητό ή πίεση στο στομάχι.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις: Εάν έχεις συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (κάψιμο με πόνο στο στομάχι) πάνω από μία φορά την εβδομάδα, πρέπει να απευθυνθείς σε γαστρεντερολόγο, ο οποίος ενδέχεται να συστήσει εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί κάτι πιο σοβαρό. Παράλληλα, για να αποφύγεις τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πρέπει να σταματήσεις τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα καφεϊνούχα ποτά και να τρως μικρές ποσότητες φαγητού.

8. Έχω πολλά αέρια
Τι φταίει: Το πόσα αέρια παράγει κάποιος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από τις ατομικές ιδιαιτερότητες όσον αφορά την ευαισθησία του εντέρου του. Σε μερικές περιπτώσεις τα αέρια προκαλούν φούσκωμα και πόνο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές αιτίες πρόκλησης αερίων, όπως είναι π.χ. το καθημερινό στρες αλλά και ορισμένες τροφές. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες δημιουργούν πολλά αέρια σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες και τα λίπη που προκαλούν πιο λίγα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις: Εάν μαζί με τα αέρια ταλαιπωρείσαι και από φουσκώματα, τυμπανισμό στην κοιλιά ή δυσκοιλιότητα, η οποία εναλλάσσεται με διάρροια, σημαίνει ότι μπορεί να πάσχεις από σπαστική κολίτιδα. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές γαστρεντερικές ενοχλήσεις, που σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΙΓΑΣΤ (Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής) ο τύπος αυτής της κολίτιδας ταλαιπωρεί συχνότερα τους αγχώδεις και τελειομανείς ανθρώπους (οι γυναίκες παθαίνουν σπαστική κολίτιδα 2-3 φορές συχνότερα από τους άνδρες). Σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο επιβάλλεται.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ




ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: