Η πανάρχαια βουδιστική μέθοδος του διαλογισμού θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική, όσο τα σύγχρονα φάρμακα στη «μάχη» κατά της κατάθλιψης.
Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, σύμφωνα με την οποία η γνωστική θεραπεία γνώσης και συναίσθησης (mindfulness-based cognitive therapy – MBCT) μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα, όπως τα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται σε θεραπείες κατά της ψυχικής αυτής διαταραχής.
Η τεχνική αυτή –που μαθαίνει στους ανθρώπους να εστιάζουν στην παρούσα στιγμή- βασίζεται στην αρχαία παράδοση της Άπω Ανατολής, του διαλογισμού.
Οι ερευνητές βρήκαν, ότι ασθενείς που συμμετείχαν σε τέτοιου είδους θεραπείες (MBCT) εμφάνισαν σχεδόν τον ίδιο βαθμό υποτροπής, όπως αυτοί που ελάμβαναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Σε χρονικό διάστημα δύο ετών, τα ποσοστά υποτροπής ήταν στο 44% για όσους ακολουθούσαν θεραπείες με διαλογισμό και στο 47% στην ομάδα που ακολουθούσε τη φαρμακευτική αγωγή.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι ο διαλογισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μια «εναλλακτική θεραπεία» για όσους απεχθάνονται την ιδέα να πάρουν φάρμακα.
Μια τυπική θεραπεία MBCT συνήθως διαρκεί για οκτώ εβδομάδες και βασίζεται σε συνεδρίες διαλογισμού, αλλά περιλαμβάνει και θεραπείες γνωστικής συμπεριφοράς και μαθήματα γιόγκα. Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να βοηθά τον ασθενή να αναπτύσσει μια πιο υγιή και πιο δεκτική σχέση με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
«Επί του παρόντος, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα συντήρησης είναι το ‘κλειδί’ για την πρόληψη της υποτροπής, μειώνοντας την πιθανότητα υποτροπής ή επανάληψης έως και κατά δύο τρίτα, όταν λαμβάνονται σωστά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για διάφορους λόγους, δε μπορούν να ακολουθήσουν σωστά μια φαρμακευτική αγωγή κατά της κατάθλιψης. Επιπλέον, πολλοί δε θέλουν να παίρνουν φάρμακα για αόριστο χρονικό διάστημα ή δε μπορούν να ανεχτούν τις παρενέργειές τους» εξήγησε ο καθηγητής Richard Byng από το πανεπιστήμιο του Πλίμουθ.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που ανακάλυψε ότι η θεραπεία MBCT θα μπορούσε να παρέχει παρόμοια προστασία σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με τα αντικαταθλιπτικά, χωρίς σημαντική διαφορά στο κόστος.
0 σχόλια: